Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κλιμακώνουν τον αγώνα τους με κλείσιμο δρόμων οι αγρότες

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΚΟΜΒΟ ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΞΟΔΟ ΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑ

Δημοσίευση: 05 Φεβ 2019 15:00

Κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι αγρότες που βρίσκονται για δεύτερη εβδομάδα στον κόμβο της Νίκαιας, καθώς στο πλαίσιο των πανελλαδικών δράσεων που αποφασίστηκε την Κυριακή στη Νίκαια, θα κλείσουν σήμερα από τις 4 μ.μ. έως τις 6 μ.μ. τον κυκλικό κόμβο Πλατυκάμπου, μπλοκάροντας την κυκλοφορία στην παλιά εθνική οδό Λάρισας-Βόλου και την πρώτη έξοδο της εθνικής οδού από Αθήνα προς Λάρισα, κοντά στο σημείο όπου είναι παραταγμένα τα τρακτέρ.

Για την κινητοποίηση στον Πλατύκαμπο θα μετακινηθούν περίπου 30 τρακτέρ από τον κόμβο της Νίκαιας και πολλά αγροτικά αυτοκίνητα. Αυτό αποφασίστηκε στη χθεσινοβραδινή γενική συνέλευση των αγροτών στον κόμβο της Νίκαιας, όπου έγινε ο νέος προγραμματισμός δράσης. Σήμερα και μετά τον δίωρο αποκλεισμό των δρόμων, θα ακολουθήσει νέα σύσκεψη των αγροτών, για να αποφασισθεί η επόμενη δράση, που θα είναι πιθανότατα αύριο Τετάρτη στις σήραγγες των Τεμπών, στον αυτοκινητόδρομο της ΠΑΘΕ, μετά τα διόδια Μακρυχωρίου.

Όσον αφορά στις συναντήσεις αντιπροσωπείας αγροτών με την κυβέρνηση, όπως έγινε γνωστό χθες βράδυ, οι Θεσσαλοί αγρότες δεν δέχονται την πρόσκληση Αραχωβίτη για συνάντηση αύριο Τετάρτη στο ΥΠΑΑΤ και επιμένουν για διευρυμένη κυβερνητική σύνθεση, υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΟΑΣΝΛ Ρίζο Μαρούδα «εμείς ζητάμε συνάντηση με την κυβέρνηση. Δεν έχουμε κάτι προσωπικό με τον κ. Αραχωβίτη, αλλά έχει δηλώσει αναρμόδιος στα πιο πολλά θέματα. Εξάλλου έχουμε συναντηθεί μαζί του και οι απαντήσεις του δεν μας ικανοποίησαν. Δεν θέλουμε να εισπράξουμε απαντήσεις του στυλ “θα το εξετάσουμε και θα σας απαντήσουμε”».

Χθες βράδυ επικοινώνησε με τον ΥΠΑΑΤ κ. Αραχωβίτη ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ Ρ. Μαρούδας και του γνωστοποίησε την πρόθεση του μπλόκου της Νίκαιας για διυπουργική συνάντηση, με τον υπουργό να δεσμεύεται να απαντήσει στο αίτημά τους σήμερα.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Η συνάντηση που έχει κλειστεί σίγουρα είναι αυτή της Πέμπτης με την πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Θάνου, στην οποία θα θέσουν το πρόβλημα της δημιουργίας καρτέλ στο βαμβάκι, με τη μέθοδο των ανοικτών τιμών. Στη μεθαυριανή συνάντηση θα βρεθούν στην Αθήνα οι αγρότες Γιάννης Κουκούτσης (αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας-ΕΟΑΣΝΛ), Τάκης Αδαμόπουλος (αντιπρόεδρος ΕΟΑΣΝΛ-Φάρσαλα), Αλ. Λαχανάς (μέλος ΕΟΑΣΝΛ), Σωτ. Αντωνίου (πρόεδρος Α.Σ. Παλαμά Καρδίτσας), Σωτ. Γιαννακός (αντιπρόεδρος ΕΟΑΣΝ Καρδίτσας), οι οποίοι έχουν συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που στοιχειοθετούν την κατηγορία τους για καρτέλ στην αγορά του βαμβακιού.

ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ

*Η διοίκηση του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργών Ιματισμού και Δέρματος Νομού Λάρισας και εργαζόμενοι στον κλάδο καταδικάζουν, με ανακοίνωσή τους «την επιχείρηση τρομοκρατίας της κυβέρνησης απέναντι στην αγωνιζόμενη αγροτιά, τονίζοντας πως ο αυταρχισμός, η υποκρισία και η καταστολή δεν έχουν τέλος απέναντι στους αγώνες και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων και της αγροτιάς».

*Το Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού νομού Λάρισας στηρίζει τον αγώνα των αγροτών «ενάντια στην πολιτική του αφανισμού των μικρομεσαίων αγροτών, για την επιβίωση και την παραμονή τους στο χωριό και την αγροτική παραγωγή. Καταδικάζει επίσης τη δίωξη των αγροτών του μπλόκου της Νίκαιας και την ποινικοποίηση των αγώνων τους».  

Του Γιώργου Ρούστα

Το φθηνό πετρέλαιο ρίχνει στο τραπέζι ο Στ. Αραχωβίτης

Η πρόταση της κυβέρνησης για φθηνότερο αγροτικό πετρέλαιο θα συζητηθεί αύριο Τετάρτη όποτε και αναμένεται να γίνει η συνάντηση με τους εκπροσώπους των μπλόκων τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» ο αρμόδιος υπουργός παραδέχθηκε πως κάποια από τα αιτήματα των αγροτών «έχουν απόλυτα λογική βάση», σημειώνοντας πως «η κυβέρνηση δουλεύει πάνω στο αγροτικό πετρέλαιο, προφανώς θα υπάρχει πρόταση». Συμπλήρωσε πως οι αγρότες επιθυμούν «με κάποιο τρόπο παρέμβαση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, ώστε να χρησιμοποιούν φτηνότερο πετρέλαιο… θα το συζητήσουμε την Τετάρτη, θα είναι εκεί και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών».

Επίσης, ο κ. Αραχωβίτης ανέφερε ότι και τον Δεκέμβριο, όπου είχαν βγει οι αγρότες στους δρόμους, έγινε συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών, με κάποια από τα αιτήματα που βρέθηκαν στο τραπέζι να επιλύονται «γι' αυτό δεν είχαμε τότε κινητοποιήσεις» όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως την ώρα που σειρά από άλλα ζητήματα, στον βαθμό που η χώρα έχει τον χώρο και χρόνο, επιλύονται, όπως το ακατάσχετο των λογαριασμών, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος στους συνεταιρισμένους αγρότες, κτλ.. Επίσης, ανέφερε ότι στα πρώτα χρόνια που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση, «είχαμε το αίτημα για τη ροή των πληρωμών και επιλύθηκε. Τελευταία, είχαμε το ακατάσχετο, επιλύθηκε και αυτό» και συμπλήρωσε ότι «όσο το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές συνθήκες της χώρας, τόσο προχωράμε».

Gallery άρθρου