Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η καρυδιά έχει παρόν αλλά κυρίως μέλλον στον κάμπο

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΑΠΟ ΑΤΥΠΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

Δημοσίευση: 05 Φεβ 2019 22:05

Ουσιαστικά συμπεράσματα προέκυψαν από την ενημερωτική ημερίδα για την καλλιέργεια της καρυδιάς, που πραγματοποίησε στη Λάρισα η άτυπη Ομάδα Παραγωγών Καρυδιάς, καθώς οι ομιλίες των εισηγητών και οι απαντήσεις που έδωσαν στις ερωτήσεις του πυκνού ακροατηρίου ήταν κατατοπιστικές, αναφορικά με την αντιμετώπιση καλλιεργητικών προβλημάτων, την αναζήτηση νέων καλλιεργητικών πρακτικών που αφορούν στην καλλιέργεια της καρυδιάς, με σκοπό την παραγωγή ποιοτικού προϊόντος στον καταναλωτή.

Να σημειωθεί ότι από την αρχή του χρόνου είναι η τρίτη εκδήλωση για την καρυδιά που διοργανώνεται στον κάμπο και το ενδιαφέρον των παραγωγών ήταν μεγάλο.

Η Ομάδα Παραγωγών Καρυδιάς δημιουργήθηκε μέσω του facebook, τον Μάιο του 2017 από τον Δημ. Ζιάκα και σήμερα απαριθμεί 2000 μέλη, ενώ την ευθύνη διοργάνωσης της ημερίδας είχε ο Αποστ. Καλέμας.

Ο κ. Θόδωρος Αγραφιώτης (Τ.Ε. Γεωπονίας) παρουσίασε τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί ο αγρός που θα επιλεχθεί, καθώς επίσης και την επιλογή της καταλληλότερης ποικιλίας και τις προετοιμασίες φύτευσης που πρέπει να προηγηθούν. Ο Πέτρος Μισύρας γεωπόνος (PhD , Msc) αναφέρθηκε στο παρόν και το μέλλον της καλλιέργειας στην Ελλάδα και έκανε ειδική αναφορά για τον τρόπο φύτευσης και τα κλαδέματα διαμόρφωσης που πρέπει να γίνουν στα πρώτα έτη της ζωής του δέντρου. Τη σκυτάλη πήρε ο γεωπόνος Γιάννης Μπαράς ο οποίος αναφέρθηκε στην άρδευση της καρυδιάς, στις εφαρμογές τηλεπισκόπησης και στον τρόπο αξιοποίησης της καλλιέργειας της καρυδιάς. Ο Στράτος Κολοβός (γεωπόνος ΕΔΕ) ανέλυσε τους εχθρούς και τις ασθένειες της καρυδιάς, ενώ Στράτος Τσακίρης (γεωπόνος Μsc) τον ρόλο των θρεπτικών στοιχείων και τα στοιχεία θρέψης ακριβείας στην καρυδιά. Για την πρόληψη και τη θεραπεία τροφοπενιών με χρήση προϊόντων νανοτεχνολογίας στην καρυδιά μίλησε ο Γεώργιος Ντάσκας (γεωπόνος) και τέλος ο Αντρέας Παπακωνσταντίνου (Τ.Ε. Γεωπονίας) αναφέρθηκε στις διαδικασίες συλλογής, αποφλοίωσης-ξήρανσης, αποθήκευσης και επεξεργασίας των καρυδιών.

Του Γιώργου Ρούστα

Gallery άρθρου