Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ: ΑΣ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥΣ * ΑΠΕΚΛΕΙΣΑΝ ΧΘΕΣ ΤΟΝ ΚΟΜΒΟ ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟΥ, ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΤΙ ΜΕΛΕΙ ΓΕΝΕΣΘΑΙ

Δημοσίευση: 06 Φεβ 2019 22:12

Σε δίωρο αποκλεισμό του κόμβου Πλατυκάμπου (ΕΟ Αθηνών - Θεσσαλονίκης και της παλιάς ΕΟ Λάρισας - Βόλου) προχώρησαν λίγο πριν τις 4 χθες το απόγευμα οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας Λάρισας, στο πλαίσιο κλιμάκωσης του αγώνα τους.

Κι όσο αρνείται η κυβέρνηση να συναντηθεί μαζί τους, παραπέμποντάς τους αποκλειστικά στην ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, τόσο οι ξεσηκωμένοι αγρότες θα σκληραίνουν τη στάση τους. Την ίδια ώρα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κατηγορεί τους αγρότες πως «με την αδιάλλακτη στάση τους και την άρνησή τους να προσέλθουν σε διάλογο με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αποδεικνύουν ότι δεν θέλουν να βρεθεί λύση στα προβλήματά τους».

Σήμερα Τετάρτη, το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί νέα συνέλευση των αγροτών, στην οποία θα αποφασισθούν νέες μορφές κινητοποίησης, αφού βέβαια ληφθούν υπόψη και οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν. Αύριο Πέμπτη 6μελής αντιπροσωπεία αγροτών θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Θάνου, στην οποία θα θέσουν το πρόβλημα της δημιουργίας καρτέλ στο βαμβάκι, με τη μέθοδο των ανοικτών τιμών.

Στον κόμβο Πλατυκάμπου 25 περίπου τρακτέρ έφτασαν στο σημείο συντεταγμένα με αγωνιστική μηχανοκίνητη πορεία, που ξεκίνησε νωρίτερα από τον χώρο του μπλόκου Νίκαιας στη Λάρισα. Στο σημείο αυτό παρέμειναν για περίπου 2 ώρες. Αντιθέτως τα τρακτέρ των αγροτών παρέμειναν κι έχουν κλείσει τελείως την πρώτη έξοδο των οχημάτων που κινούνται από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη, στο ύψος του μπλόκου στον αυτοκινητόδρομο.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες κλιμάκιο των Θεσσαλών αγροτών με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο τελευταίος τους ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο συνάντησής τους με κλιμάκιο υπουργών και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Ισχύει βέβαια η πρόσκληση Αραχωβίτη για κατ΄ιδίαν ραντεβού με τους αγρότες. Σε συνέντευξη Τύπου –χθες το απόγευμα στο μπλόκο της Νίκαιας- οι κ. Ρίζος Μαρούδας, Κ. Τζέλλας κατήγγειλαν «την άκαμπτη στάση της κυβέρνησης, η οποία αποδεικνύει ότι δεν έχει τη βούληση να λύσει τα οξυμένα αγροτικά προβλήματα». Μετά απ όλα αυτά οι αγρότες άφησαν όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, αναφορικά με την κλιμάκωση του αγώνα τους.

Επίσης το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με ανακοίνωσή του υποστηρίζει πως «όσοι εμμένουν σε αποκλεισμούς δρόμων, ας αναλάβουν τις ευθύνες τους». Σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ «ενώ υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση από τον υπουργό κ. Σταύρο Αραχωβίτη για την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου, η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων ζητά να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ή τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης. Η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει αποδείξει όλο αυτό το διάστημα ότι είναι ανοιχτή σε συναντήσεις με όλους τους εκπροσώπους των αγροτών και των συνεταιρισμών από ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ από τις 14 Δεκεμβρίου έχει απαντήσει γραπτά σε ένα προς ένα τα αιτήματα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, από την οποία ζητούσε έστω και την ύστατη στιγμή να προσέλθει σε διάλογο και να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση. Ακόμα και σήμερα στο υπουργείο πραγματοποιήθηκε μια ιδιαίτερα εποικοδομητική συνάντηση με εκπροσώπους κτηνοτρόφων από τη Μεσσηνία. Επομένως, είμαστε εδώ στο ΥπΑΑΤ καθημερινά για όσους πραγματικά επιδιώκουν την εξεύρεση λύσεων μέσα από διάλογο. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι γνωρίζουν τι έχουμε ήδη καταφέρει για την επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων, αλλά και τη χάραξη προοπτικής για τον πρωτογενή τομέα. Όσοι εμμένουν σε αποκλεισμούς δρόμων και σε αποκλεισμούς του διαλόγου, ας αναλάβουν και τις ευθύνες τους απέναντι στον αγροτικό κόσμο. Ελπίζουμε ότι ο διάλογος δεν θα κλείσει στα μπλόκα, αλλά στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».

ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ

*Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής - Ένωση Ελασσόνας στηρίζει τις κινητοποιήσεις των αγροτών και συμπαρίσταται στον δίκαιο αγώνα, τον οποίο δίνουν για την επιβίωσή τους. Παράλληλα καλεί την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος με την καθιέρωση αυστηρών ελέγχων στις αθρόες εισαγωγές γάλακτος και άλλων αγροτικών προϊόντων, οι οποίες έχουν σαν συνέπεια τη δραματική μείωση στις τιμές αυτών, οι οποίες έφτασαν κάτω του κόστους παραγωγής και καθιστούν απαγορευτική πλέον τη συνέχιση της παραγωγής τους.

*Η Λαϊκή Αντίσταση-Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία καταγγέλλει «την πρωτοφανή δικαστική δίωξη σε βάρος 10 αγωνιζόμενων αγροτών του μπλόκου της Νίκαιας που παραπέμπονται σε δίκη. Καλεί τους φτωχομεσαίους αγρότες να δυναμώσουν τις κινητοποιήσεις τους, να πάρουν τον αγώνα στα δικά τους χέρια και να οργανώσουν την πάλη τους από τα κάτω, μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους, ενάντια στα κόμματα του κεφαλαίου αλλά και κόντρα στους διάφορους αγροτοπατέρες».

 

Του Γιώργου Ρούστα

Φωτ.: Λ. Τζέκας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass