«Τι θα κάνετε με τις καταγγελίες για ύπαρξη καρτέλ στο βαμβάκι;»

ΜΑΞΙΜΟΣ ΡΩΤΑ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ, ΑΡΑΧΩΒΙΤΗ

Δημοσίευση: 07 Φεβ 2019 16:16

Αν στην κυβέρνηση συμμερίζονται τις καταγγελίες των αγροτών για την ύπαρξη καρτέλ που επιβάλλει χαμηλή τιμή παραγωγού στο βαμβάκι και αν προτίθενται να ζητήσουν γι’ αυτόν τον σκοπό την παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ο Θεσσαλός πολιτικός στην ερώτησή του προς τους υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Γιάννη Δραγασάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρο Αραχωβίτη υπογραμμίζει ότι «σε μεγάλη μερίδα του αγροτικού κόσμου της Θεσσαλίας, το τρέχον διάστημα, εκφράζονται έντονες υπόνοιες ότι εναρμονισμένες πρακτικές στο βαμβάκι οδήγησαν στη συγκράτηση των τιμών σε χαμηλά επίπεδα.

Όπως υποστηρίζουν βαμβακοπαραγωγοί, η φετινή χρονιά είχε όλες τις προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί ευνοϊκή, και ως εκ τούτου θα μπορούσε να αποτελέσει μια σημαντική ευκαιρία για να αναπληρώσουν το μειωμένο τους εισόδημα από τη βαμβακοκαλλιέργεια των προηγούμενων χρόνων. Πιο συγκεκριμένα, θεωρούν ότι η διεθνής χρηματιστηριακή αξία, άλλα και οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες που επηρέασαν θετικά την ποιότητα του βαμβακιού, συνιστούσαν επαρκείς λόγους για την αύξηση των τιμών, βάσει των οποίων πωλούν την παραγωγή τους.

Ωστόσο, οι προσδοκίες τους για αυξημένη τιμή διαψεύστηκαν οικτρά, καθώς αυτή κυμάνθηκε, τελικώς, κατά μέσο όρο έως 0,50 ευρώ ανά κιλό. Επικαλούμενοι το υφιστάμενο κόστος παραγωγής, πολλοί βαμβακοπαραγωγοί, διατυπώνουν έντονο προβληματισμό για τη βιωσιμότητα των καλλιεργειών τους. Την ευθύνη γι’ αυτήν την κατάσταση την αποδίδουν σε εναρμονισμένες πρακτικές μεταξύ των εκκοκκιστηρίων και ζητούν από την πολιτεία να λάβει μέτρα και να ζητήσει την παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επισημαίνει ότι «το βαμβάκι -αποκαλούμενο άλλοτε και “λευκός χρυσός” του κάμπου- είναι βασικό προϊόν της θεσσαλικής γης και, εδώ και χρόνια, αποτελεί την κύρια καλλιέργεια για πολλούς αγρότες». Και καταλήγει τονίζοντας ότι «με δεδομένη τη σημαντική συμβολή της βαμβακοκαλλιέργειας στην αγροτική οικονομία, η πολιτεία οφείλει να αποδεικνύει έμπρακτα τη βούλησή της να προασπίσει την αγροτική παραγωγή από κάθε είδους ολιγοπωλιακές πρακτικές».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass