ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δημοσίευση: 08 Φεβ 2019 22:05

Ημερίδα για τα όσπρια

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός ΘΕΣΤΟ διοργανώνει ενημερωτική ημερίδα με θέμα " Γενετικό υλικό, καλλιεργητικές τεχνικές και δυναμικότητα των οσπρίων στο θεσσαλικό κάμπο" την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου και ώρα 10:30 π.μ. στα γραφεία του στη Λάρισα (Λεωφ. Καραμανλή και Βιομηχανίας, κτίριο ΣΘΕΒ). Εισηγητές θα είναι οι κ. Δρ. Τσιάλτας Ιωάννης (επίκουρος καθηγητής Α.Π.Θ.), Δρ. Βλαχοστέργιος Δημήτρης (Ερευνητής Ι.Β.Κ.Φ.)

 

Πληρωμές ΟΠΕΚΕΠΕ

Σε πληρωμή 2.006.326,11 ευρώ προχώρησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ τις τελευταίες μέρες και η οποία αφορά κυρίως σε δασώσεις και ανειλημμένες υποχρεώσεις νέων αγροτών. Το ποσό κατέβαλε ο Οργανισμός σε 441 δικαιούχους.

Συνδεδεμένη ντομάτα

«Η ελάχιστη απόδοση των 50 τόνων βιομηχανικής ντομάτας ανά εκτάριο καλλιεργούμενης έκτασης δύναται να μειωθεί εφόσον υπάρχουν λόγοι εξαιρετικών περιστάσεων και αυτές επιβεβαιωθούν από τους αρμόδιους φορείς». Αυτό αναφέρεται σε απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τον καθορισμό των λεπτομερειών χορήγησης της συνδεδεμένης ενίσχυσης στον τομέα της βιομηχανικής ντομάτας.

Ο καιρός αλλάζει τον προγραμματισμό

στα σπορόφυτα

Με τις καιρικές συνθήκες απέναντί τους οι επιχειρήσεις σπορόφυτων προσπαθούν να εκμαιεύσουν τις προθέσεις των παραγωγών για τη νέα καλλιεργητική περίοδο. Ήδη, ένας αριθμός παραγωγών έχει δώσει τις παραγγελίες του για τη σπορά των φυτών του καρπουζιού, του αγγουριού, της ντομάτας, του κολοκυθιού κ.α. Παράλληλα με αυτά έχουν προχωρήσει και οι διαδικασίες εμβολιασμού των φυτών πάνω σε υποκείμενα. Όπως εκτιμούν οι ειδικοί του χώρου για την τρέχουσα περίοδο θα υπάρξουν οι ίδιες φυσιολογικές διακυμάνσεις στις παραγόμενες ποσότητες χωρίς μεγάλες διαφορές από τις περσινές και ο καιρός θα επηρεάσει τις εξελίξεις στον κλάδο αυτό. Σε ό,τι αφορά στις υπαίθριες καλλιέργειες, όπου εκεί είναι και το μεγαλύτερο ποσοστό των φυτών που παράγεται, η σπορά θα ξεκινήσει προς τα τέλη του μήνα. Η βιομηχανική ντομάτα αναμένεται να έχει μία μικρή αύξηση για τη φετινή περίοδο. Σε ό,τι αφορά στα υπόλοιπα φυτά θα μείνουμε στα ίδια επίπεδα με τα περσινά».

Μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις

Από τις 4 Μαρτίου έως και τις 15 Μαΐου θα είναι ανοιχτή η πρώτη πρόσκληση για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων στήριξης στο υπομέτρο 6.3 «Ανάπτυξη μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων» του ΠΑΑ 2014-2020. Η πρόσκληση εφαρμόζεται σε δημοτικές και τοπικές κοινότητες της χώρας με πληθυσμό έως και 5.000 κατοίκους, όπου η αγροτική δραστηριότητα δεν είναι σημαντική, παρέχοντας στήριξη σε φυσικά πρόσωπα για την περαιτέρω ανάπτυξη των υφιστάμενων μικρών εκμεταλλεύσεών τους. Το ποσό ενίσχυσης είναι ίσο με 14.000 ευρώ για κάθε δικαιούχο και καταβάλλεται σε δύο δόσεις. Η πρώτη δόση, η οποία καταβάλλεται με την ένταξη στο μέτρο είναι το 70% της συνολικής ενίσχυσης. Δικαιούχοι της 1ης προκήρυξης του μέτρου είναι οι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών εκμεταλλεύσεων ως επαγγελματίες γεωργοί (όχι νεοεισερχόμενοι), που δεν έχουν υπερβεί το 61ο έτος της ηλικίας τους και έχουν υποβάλει δήλωση ΟΣΔΕ για το έτος 2018. Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ο προϋπολογισμός της δημόσιας δαπάνης ανέρχεται στα 7.280.000 ευρώ. Ωστόσο οι μελετητές της περιοχής εκφράζουν επιφυλάξεις ως προς την επιλεξιμότητα των 65 μορίων, θεωρώντας ότι πολύ λίγοι θα πιάσουν τη βάση. Μοιραία θα υπάρξει αναπροσαρμογή των κριτηρίων, αλλά ενδέχεται να φέρει και παράταση της προθεσμίας.

Αγροτικό τιμολόγιο ρεύματος

Μικρή χαρακτηρίζεται η προσέλευση των παραγωγών- δικαιούχων μειωμένου αγροτικού τιμολογίου στα τοπικά υποκαταστήματα του Προμηθευτή Ηλεκτρικής Ενέργειας, προκειμένου να διεκπεραιώσουν τις εκκρεμότητές τους. Υπενθυμίζεται πως μέχρι το τέλος Μαΐου έχει παραταθεί η προθεσμία υποβολής των απαιτούμενων δικαιολογητικών για τη διατήρηση του μειωμένου αγροτικού τιμολογίου από τους εκάστοτε δικαιούχους, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η καταχώρηση των ηλεκτροδοτημένων εγκαταστάσεων αγροτικής χρήσης, στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ). Οι εκπρόσωποι της ΔΕΗ καλούν τους παραγωγούς να σπεύσουν τούτη την περίοδο, που δεν έχουν αυξημένες υποχρεώσεις στα χωράφια, στα υποκαταστήματα της και να μην αφήσουν την υποχρέωσή τους για τις τελευταίες μέρες, οπότε και θα υπάρξει συνωστισμός.

Ηλιοφάνεια το Σαββατοκύριακο,

βροχές από Τρίτη

Στον Νομό Λάρισας αναμένονται αρχικά αραιές συννεφιές, πυκνότερες στις ορεινές περιοχές όπου ίσως σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις. Βαθμιαία όμως ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και στο Αιγαίο μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Το Σαββατοκύριακο ο καιρός θα είναι καλός, ενώ από το απόγευμα της Δευτέρας οι συννεφιές θα επιστρέψουν και την Τρίτη θα σημειωθούν βροχές στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς έως μέτριοι και στο Αιγαίο έως ισχυροί. Η θερμοκρασία σε πτώση, ως προς τις μέγιστες τιμές (μέχρι 6 έως 7 βαθμούς Κελσίου).

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass