«Φυτρώνει» το θεσσαλικό συνεταιριστικό βαμβάκι

ΠΕΝΤΕ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΟΜΑΔΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ * ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜ. ΜΕΛΑ Η ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΤΟΥ Α.Σ. ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 08 Φεβ 2019 22:07

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των 5 Συνεταιρισμών Λαρισαίων Αγροτών, Πλατυκάμπου, Φαρσάλων «Ο Ενιπέας», Φαρσάλων «Ζευς» και Κρήνης Φαρσάλων, με βασικό αντικείμενο την κοινή διαχείριση της καλλιέργειας βάμβακος και την κοινή εμπορία του προϊόντος, υπεγράφη προ ημερών στα γραφεία του Α.Σ. Λαρισαίων Αγροτών.

Η κίνηση αυτή αποτελεί πρωτοπόρα ενέργεια καθώς για πρώτη φορά 5 αγροτικοί συνεταιρισμοί με αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών βαμβακιού συμπράττουν προσπαθώντας να ξεκινήσουν κάτι υγιές. Η «Συνεργασία» μετρά 140 ενεργούς συνεταιριστές-παραγωγούς βαμβακιού και αριθμεί τουλάχιστον 13.000 στρέμματα βαμβακιού. Το πρώτο βήμα συνεργασίας είναι η διασφάλιση ενός ασφαλούς οικονομικού περιβάλλοντος για τα μέλη των Α.Σ. και σε δεύτερη φάση η ολοκληρωτική διαχείριση της καλλιέργειας και του προϊόντος. Στα μέλη του Συνεταιρισμού δόθηκε προθεσμία μέχρι 15 Φεβρουαρίου να γνωστοποιήσουν την πρόθεσή τους για τα στρέμματα που προτίθενται να καλλιεργήσουν, ενώ διάχυτη είναι η αισιοδοξία στους πρωτεργάτες του εγχειρήματος, ενώ στην πορεία και μέχρι τέλος Απριλίου θα προστεθούν στον ενιαίο Συνεταιρισμό κι άλλοι βαμβακάδες, αφού πρώτα γίνουν μέλη των τοπικών Συνεταιρισμών.

Στην κοινή συνεδρίαση των 5 Ομάδων Παραγωγών συγκροτήθηκε 5μελής Διαχειριστική Επιτροπή, η οποία θα αναλάβει τις διερευνητικές επαφές με τα εκκοκκιστήρια του κάμπου, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος που είναι η προπώληση του βαμβακιού μέσα στην άνοιξη, οπότε η τιμή ανέκαθεν είναι καλύτερη απ’ ό,τι το φθινόπωρο. Δεν αποκλείεται η συμφωνία να κλειστεί με παραπάνω από ένα εκκοκκιστήριο, εφόσον η τιμή που θα δοθεί θα είναι ικανοποιητική. Η Επιτροπή αυτή αποτελείται από τους κ. Παπαδόπουλο Φώτη (πρόεδρο Α.Σ. Λαρισαίων Αγροτών), Κουκούτση Ιωάννη (πρόεδρο Α.Σ Πλατυκάμπου), Καραΐσκο Αθανάσιο (πρόεδρο Α.Σ. Φαρσάλων «Ο Ενιπέας»), Αγγελακόπουλο Βάιο (πρόεδρο Α.Σ. Κρήνης), Αποστόλου Αχιλλέα (πρόεδρο Α.Σ. «Ζευς»).

Όπως δήλωσε ο τεχνικός σύμβουλος της Κοινοπραξίας αυτής και εμπνευστής της προσπάθειας Δημήτρης Ντογκούλης «η συνεργασία των Αγροτικών Συνεταιρισμών και των Ομάδων Παραγωγών με την ονομασία «Θεσσαλικό Συνεταιριστικό Βαμβάκι», έχει ως στόχο την παραγωγή προϊόντος με κύριο γνώμονα την ποιότητα και την ορθή διαχείριση. Δηλαδή βαμβάκι που θα παράγεται με συνθήκες χαμηλής υγρασίας, από μία ευρεία γκάμα πιστοποιημένων εμπορικών ποικιλιών υψηλής παραγωγικής αξίας, πάντα σε συνάρτηση με σωστή καλλιεργητική διαχείριση και «καθαρή» συγκομιδή. Η διασφάλιση των παραπάνω θα γίνεται από ειδικευμένους συνεργάτες γεωπόνους που θα ελέγχουν και θα κατευθύνουν τη διαδικασία παραγωγής.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών Φώτης Παπαδόπουλος υποστήριξε πως «οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις πολλών Ομάδων Παραγωγών για να ενώσουν τις δυνάμεις τους απέφεραν καρπούς, έστω στην αρχή με τις 5 Ομάδες Παραγωγών. Είμαι σίγουρος ότι στην πορεία κι άλλοι Συνεταιρισμοί και Ομάδες Παραγωγών της Θεσσαλίας βλέποντας τα οφέλη από τις συμφωνίες που θα κλείσουμε με εκκοκκιστήρια θα μας προσεγγίσουν».

Ο πρόεδρος του ΑΣ Πλατυκάμπου Γιάννης Κουκούτσης ανέφερε ότι «η απόφαση των μελών του Συνεταιρισμού να συνεργαστούμε με άλλους Συνεταιρισμούς ελήφθη εύκολα, χωρίς δισταγμούς. Η πολιτική που ακολουθούμε για παράδειγμα στην εμπορία των σιτηρών, δίνοντας στα μέλη μας μία από τις υψηλότερες τιμές στην αγορά, έχει ενισχύσει την συνεταιριστική τους ιδέα. Πιστεύω ότι με το «θεσσαλικό συνεταιριστικό βαμβάκι» θα έχουμε πολύ θετικά αποτελέσματα».

Από την πλευρά του ο Θανάσης Καραΐσκος από τα Φάρσαλα δήλωσε αισιόδοξος και ικανοποιημένος από τη συμμαχία που δημιουργήθηκε και η οποία οφείλεται εν πολλοίς στις χαμηλές-ανοικτές τιμές που κυριάρχησαν στη φετινή αγορά. Πήραμε το μήνυμα πως μόνος του ο κάθε παραγωγός δεν έχει διαπραγματευτική ισχύ».

ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ

Παρουσία του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Μελά, το Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών θα κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του αύριο Σάββατο και ώρα 12 μ. στα γραφεία του Συνεταιρισμού (Αγχιάλου 4-Εμπορικό GAEA-Φιλιππούπολη Λάρισας).

 

Του Γιώργου Ρούστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass