Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες

-ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΕΠΙ ΔΙΩΡΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΧΘΕΣ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ – ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΤΑ ΜΠΛΟΚΑ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΚΑΘΟΔΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ -ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Δημοσίευση: 10 Φεβ 2019 22:10
Τα αγροτικά οχήματα έφθασαν στη σήραγγα του Ευαγγελισμού –λίγο μετά τη 1 μ.μ. όπου και παρέμειναν μέχρι τις 3 μ.μ., ενώ η κυκλοφορία διεκόπη και στα δύο ρεύματα… Τα αγροτικά οχήματα έφθασαν στη σήραγγα του Ευαγγελισμού –λίγο μετά τη 1 μ.μ. όπου και παρέμειναν μέχρι τις 3 μ.μ., ενώ η κυκλοφορία διεκόπη και στα δύο ρεύματα…

Σε δίωρο αποκλεισμό της εθνικής οδού στο ύψος της πρώτης σήραγγας στον Ευαγγελισμό, προχώρησαν χθες το μεσημέρι οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας, υλοποιώντας σχετική απόφαση που έλαβαν, κλιμακώνοντας τον αγώνα τους και πιέζοντας την κυβέρνηση για συνάντηση.

Το κονβόι των 100 περίπου τρακτέρ κα πολλών αγροτικών και ΙΧ αυτοκινήτων, ξεκίνησε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι από τον κόμβο της Νίκαιας και μέσω του αυτοκινητόδρομου του ΠΑΘΕ η πομπή έφθασε αρχικά στον κόμβο Πλατυκάμπου. Εκεί η ηγεσία της ΕΛΑΣ τους σταμάτησε, ζητώντας να μην συνεχίσουν την αυτοκινητοπομπή. Οι αγρότες όμως δήλωσαν αποφασισμένοι να φθάσουν μέχρι τις σήραγγες των Τεμπών. Αμετακίνητοι στον στόχο τους οι αγρότες, δεν σταμάτησαν ούτε στο δεύτερο μπλόκο της αστυνομίας στα διόδια του Ευαγγελισμού. Όπως ανέφερε στις διαπραγματεύσεις που είχε με την Επιτροπή των αγροτοσυνδικαλιστών ο αστυνομικός διευθυντής της Θεσσαλίας Βασίλης Καραπιπέρης «τυχόν συνέχιση της πορείας θα συνιστούσε παράβαση του ΚΟΚ, θα εγκυμονούσε κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα των αγροτών, εφόσον επιχειρήσουν να κλείσουν και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της εθνικής οδού, ενώ θα προέκυπτε πρόβλημα με την επιστροφή των τρακτέρ στη Νίκαια, καθώς αν έφθαναν στις σήραγγες για να επιστρέψουν στη βάση τους θα έπρεπε να γυρίσουν από τον κόμβο του Πυργετού». Παρ’ όλα αυτά οι αγρότες δήλωσαν αποφασισμένοι να φθάσουν μέχρι την πρώτη σήραγγα των Τεμπών, όπερ και εγένετο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρουσία της αστυνομίας ήταν διακριτική, ενώ σε κανένα σημείο της εθνικής οδού δεν υπήρχαν δυνάμεις των ΜΑΤ. Έτσι τα αγροτικά οχήματα έφθασαν στη σήραγγα του Ευαγγελισμού –πάντα στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη λίγο μετά τη 1 μ.μ. όπου και παρέμειναν μέχρι τις 3 μ.μ., ενώ η κυκλοφορία διεκόπη και στα δύο ρεύματα, αφού οι αγρότες πεζή απέκλεισαν και το ρεύμα προς Αθήνα. Η Τροχαία εξέτρεπε την κυκλοφορία από την κοιλάδα των Τεμπών, στην παλιά εθνική οδό.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Από την πλευρά του ο Ρίζος Μαρούδας υποστήριξε ότι «ο στόχος με την απόβαση των τρακτέρ στις σήραγγες υλοποιήθηκε, ενώ το ίδιο έγινε και σε άλλα σημεία της χώρας, προκειμένου να σταλεί το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν θα αποφύγει τον διάλογο μαζί μας και κυρίως να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας. Τα μπλόκα δεν θα υποχωρήσουν, αλλά τις επόμενες μέρες θα ενισχυθούν. Δεν αποκλείουμε την κάθοδο αγροτών στην Αθήνα. Εξετάζονται όλες οι μορφές κινητοποίησης».

Το μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων Κώστας Τζέλας δήλωσε πως οι αγρότες έστειλαν το μήνυμα στην κυβέρνηση, η οποία πρέπει να δώσει άμεσα λύσεις στα αιτήματά τους. «Μας ανάγκασε να βγούμε στον δρόμο, επιμένουμε και ζητούμε να συναντηθούμε με την κυβέρνηση με κλιμάκιο υπουργών υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη», δήλωσε. Σημειώνεται ότι οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας θα πραγματοποιήσουν νέα σύσκεψη για να αποφασίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεών τους, αναμένοντας την πρόσκληση από την κυβέρνηση για διάλογο.

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ

Στο πλευρό των αγροτών και ο Αγροκτηνοτροφικός Σύλλογος Ελασσόνας, με τον πρόεδρο του Μίλτο Τάκα να εκφράζει τη συμπαράστασή του στον αγώνα των αγροτών, διότι αν φύγουν αυτοί από την παραγωγή, θα ακολουθήσουν αμέσως μετά και οι ίδιοι. Αναφέρθηκε στις χαμηλές τιμές στο γάλα, τη στιγμή που οι τυροκόμοι κάνουν συνεχώς επενδύσεις στις μονάδες τους, στη φορολογική αφαίμαξή τους και στις ελληνοποιήσεις στο γάλα. «Για μας δεν είναι λύση ούτε τα ψίχουλα που μας δίνουν με το de minimis, ούτε περιμένουμε σωτηρία από τη Διεπαγγελματική» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αμέσως μετά αντιπροσωπεία κτηνοτρόφων έριξε γάλα στον δρόμο. Στο πλευρό των αγροτών και οι εργαζόμενοι της Θεσσαλίας, με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΕΚΛ Τ. Τσιαπλέ, οι οποίοι ακολούθησαν τους αγρότες μέχρι τα Τέμπη, ενώ ανήρτησαν και σχετικό πανό που έγραφε «Κοινή πάλη εργατών - αγροτών ενάντια στην πολιτική ΕΕ - κυβερνήσεων - κεφαλαίου».

Ρεπ: Γ. Ρούστας

Gallery άρθρου