Αγροτικά εφόδια

Δημοσίευση: 11 Φεβ 2019 22:26

Τα ποσά του de minimis σε ροδάκινα-νεκταρίνια

ΦΕΚ πήρε η πολυπόθητη ΚΥΑ για τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) για τα επιτραπέζια και βιομηχανικά ροδάκινα, και νεκταρίνια που επλήγησαν από τις βροχοπτώσεις του περασμένου Ιουνίου στις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας, Κοζάνης, Τρικάλων, Λάρισας, Μαγνησίας, Καβάλας και Φλώρινας.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες υπεγράφη από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρου Αραχωβίτη η έγκριση της χρηματοδότησης που ανέρχεται στα 13.220.000 ευρώ. Δικαιούχοι της κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας είναι οι γεωργοί που έχουν υποβάλει δήλωση εκμετάλλευσης ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος 2018 και διατηρούν τουλάχιστον 0,1 εκτάρια (ha) ροδάκινων επιτραπέζιων ή/και βιομηχανικών ή/και νεκταρινιών. Το ύψος του κατ’ αποκοπή ποσού ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) καθορίζεται σε: 100 ευρώ/στρέμμα για τα σοβαρά ζημιωθέντα επιτραπέζια ροδάκινα, 50 ευρώ/στρέμμα για τα μετρίως ζημιωθέντα επιτραπέζια ροδάκινα, 120 ευρώ/στρέμμα για τα σοβαρά ζημιωθέντα νεκταρίνια, 60 ευρώ/στρέμμα για τα μετρίως ζημιωθέντα νεκταρίνια, 50 ευρώ/στρέμμα για τα βιομηχανικά ροδάκινα. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό, οι δικαιούχοι δεν πρέπει να έχουν λάβει οι ίδιοι ή επιχείρησή τους , κατά το τρέχον έτος αλλά και τα δύο προηγούμενα οικονομικά χρόνια ενισχύσεις ήσσονος σημασίας το ύψος των οποίων, συμπεριλαμβανόμενης της παραπάνω ενίσχυσης, υπερβαίνει το ποσό των 15.000 ευρώ.

Ημερίδα για τα όσπρια στη Θεσσαλία

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός ΘΕΣΤΟ διοργανώνει ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Γενετικό υλικό, καλλιεργητικές τεχνικές και δυναμικότητα των οσπρίων στο θεσσαλικό κάμπο» την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου και ώρα 10:30 π.μ. στα γραφεία του στη Λάρισα (Λεωφ. Καραμανλή κ Βιομηχανίας, κτίριο ΣΘΕΒ). Εισηγητές θα είναι οι κ.κ. Δρ. Τσιάλτας Ιωάννης (Επίκουρος Καθηγητής Α.Π.Θ.), Δρ. Βλαχοστέργιος Δημήτρης (Ερευνητής Ι.Β.Κ.Φ.)

Εθνική στρατηγική για το βαμβάκι

Η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος και ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ συνεχίζουν και φέτος τη διοργάνωση εσπερίδων για την αναβάθμιση της βαμβακοκαλλιέργειας και την αύξηση αξίας του προϊόντος. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στη Λάρισα, (26 Φεβρουαρίου), στον Αλίαρτο (27 Φεβρουαρίου), στις Σέρρες (5 Μαρτίου) και στην Ορεστιάδα (6 Μαρτίου) με κύριο στόχο την παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής για τη βαμβακοκαλλιέργεια. Στις εσπερίδες αναμένονται να παραστούν εκπρόσωποι όλων των σχετικών με τη βαμβακοκαλλιέργεια κλάδων από όλη την Ελλάδα, ήτοι παραγωγοί, Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, εκκοκκιστικές επιχειρήσεις, εταιρείες Σποροπαραγωγής και εμπορίας πολλαπλασιαστικού υλικού, εταιρείες λιπασμάτων και γεωργικών εφοδίων ενώ τέλος θα εκπροσωπηθεί και όλος ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας. Στο τέλος της κάθε εκδήλωσης θα πραγματοποιηθούν τοποθετήσεις και ερωτήσεις από τους παριστάμενους ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ελπίδες για τις Μικροπιστώσεις σε αγρότες

Δύο άκρως ενδιαφέρουσες ημερίδες που άπτονται του αγροτικού ενδιαφέροντος, θα πραγματοποιηθούν στην 12η αγροτική έκθεση «Agrotessaly 2019» που διοργανώνεται στη Λάρισα από 28 Φεβρουαρίου έως 3 Μαρτίου. Στην ημερίδα για τη νέα ΚΑΠ και τα χρηματοδοτικά εργαλεία των αγροτών, θα πάρουν μέρος ως εισηγητές ο υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλης Κόκκαλης, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΑΑΤ κ. Χαράλαμπος Κασίμης και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) κ. Αντώνης Γεωργακάκης, ενώ στην ημερίδα για τις Ενεργειακές Κοινότητες και το Net Metering θα μιλήσει ο Ειδικός Σύμβουλος ΥΠΕΝ για θέματα ΑΠΕ και Ηλ. Ενέργειας κ. Δημήτρης Τσέκερης καθώς και η κα Φωτεινή Κούρου, ιδιοκτήτρια της «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΙ Energy». Μάλιστα στην ημερίδα για τη νέας ΚΑΠ που συνδιοργανώνει το ΥΠΑΑΤ με την «Αγροτική έκφραση» θα παρουσιαστούν οι αλλαγές που έρχονται με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική 2012-2017, οι οποίες διαμορφώσουν ένα νέο τοπίο στον αγροτικό χώρο και τι θα σημάνει αυτό στην πράξη για τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους της χώρας μας. Παράλληλα θα γίνει ενημέρωση για το κρίσιμο θέμα των χρηματοδοτικών εργαλείων των αγροτών και κυρίως τι είναι οι Μικροπιστώσεις μέχρι 25.000 ευρώ, ποιοι τις δικαιούνται, πότε θα ξεκινήσουν να χορηγούνται και από ποια ιδρύματα θα χορηγούνται.

Οριστικοποίηση δήλωσης ΟΣΔΕ με βεβαίωση ΤΟΕΒ

Περιθώριο μέχρι τον Ιούνιο έχουν οι αγρότες με οφειλές στους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ) προκειμένου να προχωρήσουν σε ρύθμιση ή εξόφληση των χρεών τους – σύμφωνα με το νόμο 4546 του 2017 - προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα στις οριστικοποιήσεις των δηλώσεων ΟΣΔΕ του 2019. Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα που απεστάλει τις προηγούμενες ημέρες σε όλους τους ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ της χώρας από τη Διεύθυνση Έγγειων Βελτιώσεων και Υδατικών Πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο της πολλαπλής συμμόρφωσης, δίνεται η δυνατότητα στους ΤΟΕΒ να ξεκινήσουν διαδικασία είσπραξης των χρεών από τους αγρότες αφού όπως αναφέρει το σημείωμα για την δήλωση ΟΣΔΕ του 2019 θα απαιτείται βεβαίωση μη οφειλής στους ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ.

Επιστρέφουν συννεφιές, βροχές και κρύο

Μετά το ηλιόλουστο Σαββατοκύριακο επιστρέφουν από σήμερα οι συννεφιές και από αύριο Τρίτη και την Τετάρτη λίγες βροχές στα πεδινά, πιο ισχυρές στα ορεινά, ενώ η θερμοκρασία θα κυμαίνεται από 6 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Περισσότερο κρύο από Τετάρτη και Πέμπτη, με τον υδράργυρο να κινείται κυρίως σε μονοψήφια νούμερα. Υπενθυμίζεται ότι στην παρούσα χρονική στιγμή οι μόνοι αγρότες που επηρεάζονται απ΄ αυτές τις καιρικές συνθήκες είναι αυτοί που βρίσκονται στο μπλόκο τη Νίκαιας, αφού από τον Μάρτιο θα αρχίσουν οι σπορές στις εαρινές καλλιέργειες.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass