ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δημοσίευση: 15 Φεβ 2019 22:16
Ο Λαρισαίος αναπλ. γραμματέας Αγροτικού Ο Λαρισαίος αναπλ. γραμματέας Αγροτικού

Ημερίδα για τα όσπρια

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός ΘΕΣΤΟ διοργανώνει ενημερωτική ημερίδα με θέμα " Γενετικό υλικό, καλλιεργητικές τεχνικές και δυναμικότητα των οσπρίων στο θεσσαλικό κάμπο" σήμερα Παρασκευή και ώρα 10:30 π.μ. στα γραφεία του στη Λάρισα (Λεωφ. Καραμανλή και Βιομηχανίας, κτίριο ΣΘΕΒ). Εισηγητές θα είναι οι κ. Δρ. Τσιάλτας Ιωάννης (Επίκουρος Καθηγητής Α.Π.Θ.), Δρ. Βλαχοστέργιος Δημήτρης (Ερευνητής Ι.Β.Κ.Φ.)

Προσλήψεις για τη δακοκτονία

Σε ένα βήμα προς την κατεύθυνση να μην επαναληφθούν τα αποτελέσματα της περσινής ελαιοκομικής περιόδου προέβη το ΥΠΑΑΤ, με την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την κατανομή των θέσεων εργασίας με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου στις Περιφέρειες, για την κάλυψη των εποχικών αναγκών του Προγράμματος Δακοκτονίας για το 2019. Οι θέσεις που αναμένεται να καλυφθούν για τη φετινή εφαρμογή του προγράμματος αυξάνονται κατά 69, φτάνοντας τις 940, ανεβάζοντας το ύψος της δαπάνης στα 2.964.415 ευρώ. Το ποσό αυτό σε βάρος των προϋπολογισμών των Περιφερειών, για το οικονομικό έτος 2019, θα καλυφθεί από τους αποδιδόμενους στις Περιφέρειες Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους. Οι συνολικά 940 θέσεις για την εφαρμογή του φετινού προγράμματος αφορούν σε συμβάσεις διάρκειας 6,5 μηνών, όλων των κατηγοριών εκπαίδευσης ΠΕ, ΤΕ, ΥΕ και επιμερίζονται σε 192 γεωπόνους και σε 748 εργατοτεχνίτες. Οι πρώτοι ψεκασμοί του προγράμματος εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν από την 1η Ιουνίου, ενώ πριν την έναρξη των ψεκασμών θα πρέπει να έχουν αναρτηθεί οι παγίδες για τον έλεγχο του δακοπληθυσμού, ώστε να αποφευχθεί η καταστροφή της ελαιοπαραγωγής της χώρας που θα πλήξει το ήδη μειωμένο εισόδημα των ελαιοπαραγωγών.

Κατάρτιση αγροτών μέσω του ΕΛΓΟ «Δήμητρα»

Περίπου 12.325 νέοι αγρότες αναμένεται να συμμετάσχουν σε περισσότερα από 600 προγράμματα κατάρτισης του ΕΛΓΟ-«Δήμητρα», προκειμένου να τους δοθούν οι απαραίτητες γνώσεις για να γίνουν επιχειρηματίες αγρότες. Τα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης αφορούν τους δικαιούχους του Υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του ΠΑΑ 2014-2020 των οποίων οι πράξεις εντάχθηκαν στο πλαίσιο της 1ης πρόσκλησης (έτος 2016) και της 2ης πρόσκλησης του Υπομέτρου 6.1 (έτος 2018). Οι εν λόγω δικαιούχοι έχουν την υποχρέωση είτε να κατέχουν επαρκή επαγγελματικά προσόντα κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και του φακέλου υποψηφιότητας, είτε να αποκτήσουν επαρκή επαγγελματικά προσόντα σε διάστημα που δεν υπερβαίνει τους 36 μήνες από την ημερομηνία λήψης της απόφασης ένταξης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 12.016.875 ευρώ και κατανέμεται ανά περιφέρεια, ενώ η Θεσσαλία θα λάβει 1.662.375 ευρώ.

Εκδήλωση για τη βιομηχανική κάνναβη

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Εργαστήριο Αρωματικών και Φαρμακευτική Φυτών διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Βιομηχανική Κάνναβη: Μια Δυναμική Καλλιέργεια». Η ημερίδα διοργανώνεται στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών: Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου και ώρα 15:00, στο Αμφιθέατρο του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, περιφερειακή οδός Τρικάλων (τ. ΤΕΙ).

Αιτήσεις για τη χορήγηση δικαιωμάτων από το εθνικό απόθεμα

Έως τις 28 Φεβρουαρίου έχουν προθεσμία γεωργοί, στους οποίους έχει γνωστοποιηθεί το αποτέλεσμα της αίτησής τους, να υποβάλουν αίτηση αναθεώρησης για τη χορήγηση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα έτους 2018 στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Η αίτηση αναθεώρησης υποβάλλεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ υποχρεωτικά με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου, μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής ΚΑΡΤΕΛΑ ΑΓΡΟΤΗ, η οποία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα https://osdeopekepe.dikaiomata.gr/FarmersTab/#/welcome

 

 

Ο Λαρισαίος αναπλ. γραμματέας Αγροτικού

Ο Δημήτρης Σοφολόγης έλαβε τη θέση του αναπληρωτή γραμματέα Αγροτικών Φορέων της ΝΔ. Είναι ο πρώτος Λαρισαίος που το 2012 κατόρθωσε να λάβει το αξίωμα του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων από την ίδρυσή της το 1954, και μάλιστα δύο συνεχόμενες φορές (το 2012 και το 2015), ενώ για πρώτη φορά η ΔΑΚΕ πήρε την αυτοδυναμία και εξέλεξε πρόεδρο , όπου συνεχίζει μέχρι και σήμερα. Είναι 3 φορές εκλεγμένος πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας, επίσημος εκπρόσωπος του ΓΕΩΤΕΕ σε κεντρικό επίπεδο στην Επιτροπή Παρακολούθησης για τα προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ έχει ασχοληθεί λεπτομερώς με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και τις αναθεωρήσεις αυτής. Είναι γεωπόνος απόφοιτος της Γεωπονίας ΑΠΘ και έχει μεταπτυχιακό στην Εδαφολογία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Είναι ελεύθερος επαγγελματίας μελετητής και διατηρεί γραφείο γεωργικών μελετών.

Συνεργασία ΕΑΣ Τρικάλων με τον Καραγιώργο

Σε συμφωνία με την εταιρεία «Καραγιώργος ΑΒΕΕ» για την εκκόκκιση βαμβακιού με τη μέθοδο φασόν, κατά τη νέα εκκοκκιστική περίοδο προχώρησε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεταποίησης και Εμπορίας Αγροτικών Προϊόντων Τρικάλων (Ε.Α.Σ. Τρικάλων). Να σημειωθεί πως «αντίστοιχη συμφωνία έτρεξε και κατά την περασμένη εκκοκκιστική περίοδο με τη ΒΙΟΛΑΡ (Αφοί Μάρκου)». Στόχος της ΕΑΣ με τη συμφωνία με την «Καραγιώργος ΑΒΕΕ» είναι η αξιοποίηση της δυναμικότητας εκκόκκισης βαμβακιού προκειμένου αφενός να μειωθούν οι λειτουργικές δαπάνες και αφετέρου να ενισχυθεί η ρευστότητα του Συνεταιρισμού. Η συμφωνία μάλιστα προβλέπει την εκκόκκιση 20.000 τόνων. Υπενθυμίζεται ότι η Ένωση έχει στην ιδιοκτησία της δύο εκκοκκιστήρια.

 

Ανεβαίνει ο υδράργυρος

Αδιάφορες οι καιρικές συνθήκες για τις αγροτικές καλλιέργειες (από τον Μάρτιο το ενδιαφέρον των αγροτών, οπότε θα ξεκινήσουν οι σπορές), αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τους αγρότες που βρίσκονται στους δρόμους. Έτσι σήμερα Παρασκευή στον Νομό Λάρισας αναμένονται αραιές συννεφιές που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα φέρουν προς το απόγευμα ασθενείς βροχές στα πεδινά και λίγα χιόνια στα ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς και στο Αιγαίο μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Το Σάββατο θα υπάρξουν αραιές συννεφιές που το πρωί θα είναι πυκνότερες και θα σημειωθούν λίγα τοπικά φαινόμενα. Την Κυριακή περιμένουμε βελτίωση των φαινομένων, ενώ από τη Δευτέρα θα ανέβει κι ο υδράργυρος (από 11 έως15 βαθμούς Κελσίου).

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass