Αποχαιρετισμός στο μπλόκο…

ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΦΕΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΧΘΡΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥΣ * ΜΑΡΟΥΔΑΣ: ΖΗΤΗΣΑΜΕ ΦΘΗΝΑ ΚΑΥΣΙΜΑ, ΕΙΣΠΡΑΞΑΜΕ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟ ΝΕΡΟ…

Δημοσίευση: 16 Φεβ 2019 15:00

Λήξη των αγροτικών κινητοποιήσεων μετά από τρεις σχεδόν εβδομάδες σήμερα στις 12 το μεσημέρι, με τους αγρότες να αποχωρούν από τους δρόμους, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για «εχθρική στάση απέναντί τους, τη στιγμή που τα δίνει όλα στους βιομήχανους και το μεγάλο κεφάλαιο».

Μετά την προχθεσινή μαραθώνια, αλλά άκαρπη συνάντησή τους με κυβερνητικό κλιμάκιο, οι αγρότες στο μπλόκο της Νίκαιας αποφάσισαν στη χθεσινοβραδινή συνέλευσή τους να επιστρέψουν στα χωριά τους, ανανεώνοντας το αγωνιστικό τους ραντεβού με δυναμικό συλλαλητήριο την 1η Μαρτίου, έξω από το δικαστικό Μέγαρο της Λάρισας, όπου και είναι προγραμματισμένο να δικαστούν, όσοι έλαβαν τις κλήσεις με την έναρξη των αγροτικών κινητοποιήσεών τους. Φυσικά θα γιορτάσουν αγωνιστικά και την επέτειο του Κιλελέρ στις 17 Μαρτίου.

Ο ΡΙΖΟΣ ΜΑΡΟΥΔΑΣ

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΟΑΣΝΛ Ρίζο Μαρούδα «η κυβέρνηση έδειξε για μια ακόμη φορά ότι στέκεται εχθρικά απέναντι στους αγρότες, ευρύτερα στα λαϊκά στρώματα, ενώ την ίδια στιγμή ενισχύει τους εφοπλιστές και τους βιομήχανους με πακτωλούς χρημάτων και με ευνοϊκές ρυθμίσεις. Οι αγρότες δίνουν «αγώνα επιβίωσης όχι μόνο φέτος, αλλά και όλα τα προηγούμενα χρόνια, όχι μόνο στα μπλόκα, αλλά με κάθε μορφή αγώνα, γιατί αυτή η υπόθεση δεν τελειώνει μια κι έξω, δεν είναι υπόθεση ενός μπλόκου. Είναι μακροχρόνιος αγώνας και απαιτείται το δυνάμωμα των Αγροτικών Συλλόγων και της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, η συμμετοχή στους αγώνες γιατί μόνο έτσι θα έχουμε αποτελέσματα. Η κυβέρνηση δεν απάντησε σε κανένα από τα βασικά μας αιτήματα. Είναι δε προκλητική, καθώς σήμερα ανακοίνωσε το λεγόμενο «πράσινο τέλος» για τη χρήση αρδευτικού νερού, το οποίο υπολογίζεται στα 11-12 ευρώ/στρέμμα. Βάζει όμως και πλαφόν τα 350 λίτρα, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουμε ότι το πότισμα της βαμβακοκαλλιέργειας απαιτεί πολύ περισσότερα λίτρα νερού. Άρα θα υπάρξουν και πρόστιμα, δηλαδή επιπλέον επιβάρυνση. Σήμερα όμως η κυβέρνηση ανακοίνωσε νομοθετική ρύθμιση που θα λειτουργεί συνδυαστικά με τη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού, σχετικά με το θέμα της χορήγησης της ασφαλιστικής ενημερότητας που ευνοεί τους βιομήχανους".

Ο ΑΛ. ΛΑΧΑΝΑΣ

Από την πλευρά του το μέλος της ΕΟΑΣΝΛ Αλέκος Λαχανάς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι το μόνο που την ενδιέφερε από το ραντεβού της Αθήνας ήταν να «τζογάρει» επικοινωνιακά με τη γνωστή κυβερνητική προπαγάνδα. Λίγο πολύ μας δήλωσαν πως «όλα τα αιτήματα βρίσκονται σε κατεύθυνση «επίλυσης» και πως η κυβέρνηση προσπαθεί τάχα για το καλύτερο. Ωστόσο δεν έγινε καμία ουσιαστική κουβέντα για το κόστος παραγωγής, για το πετρέλαιο και για άλλα ζητήματα που μας καίνε».

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΠΛΟΚΩΝ

Σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων υποστηρίζει τα εξής: "Τα περί "δημοσιονομικών δεδομένων της χώρας", που κατά την κυβέρνηση δεν επιτρέπουν τάχα την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων εκατοντάδων χιλιάδων αγροτών και κτηνοτρόφων - το ίδιο κάνει και για τα αιτήματα των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων - αποτελούν υπεκφυγή και κοροϊδία σε βάρος μας. Τα ίδια "δημοσιονομικά δεδομένα" δεν εμποδίζουν την κυβέρνηση της "πρώτη φορά Αριστεράς" να προσφέρει πακτωλό χρημάτων και βουνό προνομίων σε μερικές δεκάδες κεφαλαιοκράτες. Για παράδειγμα, ενώ η κυβέρνηση αρνείται να παίρνουμε αφορολόγητο πετρέλαιο για αγροτική χρήση, φρόντισε να το παίρνουν πάμφθηνο εφοπλιστές, ιδιοκτήτες αεροπορικών εταιρειών, μεγαλοξενοδόχοι, κλινικάρχες, καθορίζοντας γι' αυτό κονδύλι 1,1 δισ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό του 2019. Επίσης, ενώ αρνείται το αίτημά μας για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ κι αποσύνδεσή τους από το ύψος του κατώτατου εργατικού μισθού, για τους μεγαλοβιομήχανους και τους μεγαλοεπιχειρηματίες αποφάσισε νέα μείωση των εργοδοτικών εισφορών.  Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για εχθρική στάση έναντι εκατοντάδων χιλιάδων αγροτών και κτηνοτρόφων, όπως εκφράστηκε και με τον αυταρχισμό των πρωτοφανών δικαστικών διώξεων. Καταγγέλλουμε, επίσης, την "ένοχη σιωπή" κομμάτων που θέλουν να κυβερνήσουν, τα οποία στις 20 μέρες τώρα που βρισκόμαστε στα μπλόκα, δεν βρήκαν ούτε μια λέξη να πουν υπέρ των ζωτικών αιτημάτων μας και του δίκαιου αγώνα μας, δεν καταδίκασαν καν τον αυταρχισμό και την αδιαλλαξία της κυβέρνησης.

Μετά τις συνελεύσεις στα μπλόκα, όπου έγινε διεξοδική συζήτηση αποφασίσαμε το Σάββατο 16/2, στις 12 το μεσημέρι, να γυρίσουμε στα χωριά μας, οργανωμένα και συντονισμένα σε όλη τη χώρα, όπως ξεκινήσαμε. Φεύγουμε καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για την αδιαλλαξία της και προειδοποιώντας την ότι θα μας βρίσκει συνεχώς μπροστά της. Φεύγουμε με το κεφάλι ψηλά, περήφανοι για τον αγώνα μας, ο οποίος συνεχίζεται με διάφορες μορφές».

ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ

Υπενθυμίζεται ότι την κυβέρνηση στην προχθεσινή συνάντηση με επιτροπή των αγροτών που βρίσκονταν στα μπλόκα εκπροσώπησαν, εκτός από τον κ. Αραχωβίτη, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ολυμπία Τελιγιορίδου, η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος και οι βουλευτές Παναγιώτα Βράντζα και Νίκος Παπαδόπουλος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ «στη συνάντηση ανακοινώσαμε τις πρώτες παρεμβάσεις από τη δέσμη μέτρων που είχαμε υποσχεθεί για τη μείωση του κόστους παραγωγής. Μεταξύ των παρεμβάσεων που ανακοινώθηκαν ήταν:

Α) Η επίλυση του ζητήματος των εργατών γης από τρίτες χώρες. Σκοπός είναι η απλοποίηση της διαδικασίας απασχόλησης εργατών γης από γειτονικές τρίτες χώρες, όπως την Αλβανία.

Β) Η εισαγωγή της Φέτας ΠΟΠ στο πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα», όπως είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στον Αγροτικό Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό Καλαβρύτων. Σε ένα μήνα αναμένεται να βγει η προκήρυξη για τη νέα σχολική χρονιά. Πιο συγκεκριμένα, θα διανέμονται στους μαθητές: 153.000 μερίδες φέτας ΠΟΠ για το σχολικό έτος 2019-2020, 300.000 μερίδες φέτας ΠΟΠ για το σχολικό έτος 2020-2021 και 600.000 μερίδες φέτας ΠΟΠ για το σχολικό έτος 2021-2022. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ανακοινώθηκε και η διανομή ΠΟΠ τοπικών τυριών (γραβιέρα κ.λπ.) μέσω του ΤΕΒΑ και των 52 συμπράξεων.

Γ) Η μείωση του κόστους στα λιπάσματα, ενώ θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις στα γεωργικά φάρμακα και στους σπόρους.

Δ) Τέλος Δεκέμβρη ψηφίστηκε τροπολογία που έκανε τον νόμο, για την εξόφληση των παραγωγών νωπών και ευαλλοίωτων προϊόντων μέσα σε 60 ημέρες, πιο λειτουργικό, ενώ υπογράφηκε η σχετική υπουργική απόφαση και ξεκινάει η εφαρμογή της το αργότερο μέχρι τις αρχές Μαρτίου.

Σχετικά με το αίτημα της αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος των αγροτών για τη χρονιά που πέρασε, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, δήλωσε ότι «στη χρονιά που πέρασε είχαμε τη χορήγηση ενισχύσεων de minimis, σαν αναπλήρωση, σε κάποια είδη και κυρίως στην κτηνοτροφία για το γάλα, όπου υπήρχε το μεγάλο πρόβλημα. Συνεχίζουμε με τα ροδάκινα, τα οποία πληρώθηκαν πριν λίγες μέρες και το επόμενο διάστημα θα έχουμε επίσης ενίσχυση με τη μορφή των de minimis για την αναπλήρωση του εισοδήματος και σε άλλα προϊόντα, μέσα στον Φλεβάρη και στον Μάρτη». Ο υπουργός υπογράμμισε ότι «δόθηκαν απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα. Δεν έχουν επιλυθεί όλα. Ωστόσο αυτή η κυβέρνηση αφουγκράζεται τα προβλήματα, τα συζητά – σε μαραθώνιες συνεδριάσεις – και προσπαθεί να δρομολογήσει τις λύσεις».

Του Γιώργου Ρούστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass