Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αγροτικά εφόδια

Δημοσίευση: 18 Φεβ 2019 22:10

Ρευστοποιείται η περιουσία του Συνεταιρισμού "Μελούνα"

Με απόφαση του Εκκαθαριστή και σύμφωνα με τις διατάξεις του καταστατικού (άρθρο 20) και του Νόμου 4384/2016 (άρθρο 12), καλούνται οι Συνεταιριστές του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ομαδικών Καλλιεργειών Τσαριτσάνης Στεφανόβουνου Αετοράχης «Η Μελούνα Ολύμπου» σε τακτική γενική συνέλευση την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου και ώρα 10.30 το πρωί στο Δημοτικό Σχολείο, στην Τσαριτσάνη, για να συζητήσουν και να πάρουν αποφάσεις στα παρακάτω θέματα:

Υποβολή και έγκριση ετήσιων οικονομικών καταστάσεων διαχειριστικών χρήσεων (Ισολογισμός, Λογαριασμός Γενική Εκμετάλλευση, Λογαριασμός Αποτελέσματα χρήσεως, Πίνακας Διάθεσης Κερδών από το 2012-2017, υποβολή και έγκριση Απογραφής εταιρικής περιουσίας για την έναρξη της εκκαθάρισης και συνταχθέντος Ισολογισμού Έναρξης Εκκαθάρισης της εταιρικής περιουσίας της 07/05/2017, επιβεβαίωση ή όχι της διατήρησης του Εκκαθαριστή, που ορίστηκε από τη Γ.Σ. των Μελών. Σε περίπτωση μη έγκρισης, εκλογή νέου. Υποβολή χρονοδιαγράμματος εργασιών εκκαθάρισης, προσδιορισμός τελικού χρόνου ρευστοποίησης της περιουσίας του Συνεταιρισμού και χρόνου ολοκλήρωσης της εκκαθάρισης. Προσδιορισμός πιθανού χρόνου έγκρισης της εκκαθάρισης και οριστικής λύσης του Συνεταιρισμού. Σε περίπτωση μη απαρτίας η τακτική γενική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί τη μεθεπόμενη Κυριακή 3 Μαρτίου και ώρα 10.30 το πρωί στον ίδιο τόπο.

Καλλιεργητικές φροντίδες σε αμπέλια και οπωροφόρα

Συμβουλές στους αγρότες για να προχωρήσουν εγκαίρως στις απαραίτητες καλλιεργητικές φροντίδες για την αντιμετώπιση των ασθενειών δίνει το Περ/κό Κέντρο Προστασίας Φυτών Φυτοϋγειονομικού και Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου.

Για τη μηλιά και την αχλαδιά, οι χειμερινές επεμβάσεις που πρέπει να γίνουν και αποσκοπούν στη μείωση των αρχικών πληθυσμών των εχθρών (έντομα, ακάρεα), καθώς και στη μείωση των αρχικών μολυσμάτων μυκητολογικών και βακτηριολογικών ασθενειών, θεωρούνται απαραίτητες, διότι καθιστούν την καταπολέμηση των φυτοπαρασίτων κατά την επερχόμενη βλαστική περίοδο περισσότερο αποτελεσματική και οικονομική.

Επίσης για ροδακινιά-νεκταρινιά-βερικοκιά-κερασιά-δαμασκηνιά, τα καλλιεργητικά μέτρα και οι ψεκασμοί που προτείνονται κατά την περίοδο του λήθαργου των δένδρων έχουν σκοπό να μειώσουν τους αρχικούς πληθυσμούς των εχθρών (έντομα, ακάρεα) καθώς και τα αρχικά μολύσματα των ασθενειών (φυτοπαθογόνοι μύκητες και βακτήρια) και αποσκοπούν στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση αυτών κατά την επερχόμενη βλαστική περίοδο. Οι επεμβάσεις αυτές αφορούν οπωρώνες που εμφάνισαν προσβολές κατά την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο και οι οποίοι μέχρι τώρα δεν έχουν δεχθεί επεμβάσεις.

Όσον αφορά στις χειμερινές επεμβάσεις στο αμπέλι για την αντιμετώπιση των ασθενειών ξύλου, τονίζονται τα εξής: Οι μυκητολογικές ασθένειες που προσβάλλουν το ξύλο του αμπελιού (Ευτυπίωση, Ίσκα, Ασθένεια Petri, Μελανή Νέκρωση Βραχιόνων), αποτελούν ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της αμπελοκαλλιέργειας, διότι μειώνουν σοβαρά την παραγωγή και καταστρέφουν σταδιακά το φυτικό κεφάλαιο. Συχνά, οι ασθένειες αυτές συνυπάρχουν και δρουν ταυτόχρονα και προκαλούν νέκρωση των αγγείων του ξύλου, με αποτέλεσμα τη σταδιακή ξήρανση κεφαλών, βραχιόνων και τελικώς ολόκληρων πρέμνων (κούρβουλα). Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν εγκεκριμένα μυκητοκτόνα για την καταπολέμηση αυτών των ασθενειών, συνιστάται η επιμελής εφαρμογή συγκεκριμένων προληπτικών μέτρων, που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Κέντρου και του Υπουργείου.

Συνεργασία ΕΑΣ Τρικάλων με τον Καραγιώργο

Σε συμφωνία με την εταιρεία «Καραγιώργος ΑΒΕΕ» για την εκκόκκιση βαμβακιού με τη μέθοδο φασόν, κατά τη νέα εκκοκκιστική περίοδο προχώρησε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεταποίησης και Εμπορίας Αγροτικών Προϊόντων Τρικάλων (Ε.Α.Σ. Τρικάλων). Να σημειωθεί πως «αντίστοιχη συμφωνία έτρεξε και κατά την περασμένη εκκοκκιστική περίοδο με τη ΒΙΟΛΑΡ (Αφοί Μάρκου)». Στόχος της ΕΑΣ με τη συμφωνία με την «Καραγιώργος ΑΒΕΕ» είναι η αξιοποίηση της δυναμικότητας εκκόκκισης βαμβακιού προκειμένου αφενός να μειωθούν οι λειτουργικές δαπάνες και αφετέρου να ενισχυθεί η ρευστότητα του Συνεταιρισμού. Η συμφωνία μάλιστα προβλέπει την εκκόκκιση 20.000 τόνων. Υπενθυμίζεται ότι η Ένωση έχει στην ιδιοκτησία της δυο εκκοκκιστήρια.

Δίκτυο ενημέρωσης για το βαμβάκι

Η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος και ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ συνεχίζουν και φέτος τη διοργάνωση εσπερίδων για την αναβάθμιση της βαμβακοκαλλιέργειας και την αύξηση αξίας του προϊόντος. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στη Λάρισα, (26 Φεβρουαρίου), στον Αλίαρτο (27 Φεβρουαρίου), στις Σέρρες (5 Μαρτίου) και στην Ορεστιάδα (6 Μαρτίου) με κύριο στόχο την παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής για τη βαμβακοκαλλιέργεια. Στις εσπερίδες αναμένονται να παραστούν εκπρόσωποι όλων των σχετικών με τη βαμβακοκαλλιέργεια κλάδων από όλη την Ελλάδα, ήτοι παραγωγοί, Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, εκκοκκιστικές επιχειρήσεις, εταιρείες Σποροπαραγωγής και εμπορίας πολλαπλασιαστικού υλικού, εταιρείες λιπασμάτων και γεωργικών εφοδίων ενώ τέλος θα εκπροσωπηθεί και όλος ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας. Στο τέλος της κάθε εκδήλωσης θα πραγματοποιηθούν τοποθετήσεις και ερωτήσεις από τους παριστάμενους, ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη.

Κάθε χρόνο και καλύτερα για το ακτινίδιο

Επιπλέον 300 στρέμματα με νέα δέντρα ακτινιδίου εκτιμάται ότι προστέθηκαν φέτος στα 3.500 στρέμματα που ήδη καλλιεργούνται στην ευρύτερη περιοχή του Πυργετού του Δήμου Τεμπών, απόρροια της καλής τιμής που απόλαυσαν πέρυσι οι παραγωγοί, αλλά γενικότερα και λόγω της σταθερότητας που παρουσιάζει η παραγωγή. Για τη νέα χρονιά επικρατεί αισιοδοξία, καθώς μέχρι τώρα τα μηνύματα της αγοράς και ο καιρός αποτελούν σύμμαχο της Ομάδας Παραγωγών που δραστηριοποιείται στην περιοχή, με 45 μέλη. Πέρυσι η Ομάδα παρήγαγε περίπου 2.000 τόνους, ενώ η μέση τιμή κυμάνθηκε στα 65-70 λεπτά/κιλό, αν και στα πολύ ποιοτικά ακτινίδια δόθηκε τιμή ακόμη και 80 λεπτά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού και της Ομάδας Παραγωγών Πυργετού, Θανάση Βλάχο, «φέτος ο χειμώνας βοήθησε στη σωστή ανάπτυξη των φυτών. Αισιοδοξούμε ότι με τις σωστές καλλιεργητικές φροντίδες, για τις οποίες έχουμε αποκτήσει πλέον εμπειρία θα έχουμε μια πολύ καλή χρονιά, τόσο ποιοτικά, όσο και στην απόδοση. Πράγματι κάθε χρόνο φυτεύονται καινούρια δέντρα με ακτινίδιο από νέους παραγωγούς, αλλά και υφιστάμενους».

Ο καιρός

Μάλλον «ανοιξιάτικες» οι συνθήκες αυτής της εβδομάδας αφού προβλέπεται ηλιοφάνεια, ασθενείς άνεμοι και καλές για την εποχή θερμοκρασίες. Μετά την πτώση της θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο προβλέπεται αίθριος καιρός με ασθενείς ανέμους και μικρή άνοδο της θερμοκρασίας για σήμερα και αύριο Τρίτη. Μεθαύριο Τετάρτη αναμένεται αίθριος καιρός και τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες με τους ανέμους να πνέουν ασθενείς και τη θερμοκρασία χωρίς σημαντική μεταβολή. Την Πέμπτη αναμένονται νεφώσεις με διατήρηση της θερμοκρασίας ενώ πρόσκαιρη μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός με βροχές, χιόνια στα ορεινά, ενισχυμένους βοριάδες και πτώση της θερμοκρασίας για την Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή. 

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Gallery άρθρου