Σημαντική η επιλογή της κατάλληλης ποικιλίας στα όσπρια

ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΘΕΣΤΟ

Δημοσίευση: 19 Φεβ 2019 22:10

Για το ρεβίθι, μια καλλιέργεια που αποτελεί μία από τις παραδοσιακές καλλιέργειες του θεσσαλικού κάμπου, αλλά και για τη σημασία των καλλιεργούμενων ποικιλιών οσπρίων για την επίτευξη υψηλής παραγωγικότητας και ποιότητας του τελικού προϊόντος, ενημερώθηκαν τα μέλη του ΘΕΣΤΟ και πολλοί παραγωγοί, στο πλαίσιο ενημερωτικής ημερίδας που διοργάνωσε στη Λάρισα ο Συνεταιρισμός.

Οι δύο κεντρικοί ομιλητές αποτέλεσαν πόλο έλξης και ενδιαφέροντος για παραγωγούς και επιστήμονες, δείχνοντας τον δρόμο της επικοινωνίας της πανεπιστημιακής και ερευνητικής κοινότητας με την παραγωγική βάση.

Την ημερίδα άνοιξε ο πρόεδρος του ΘΕΣΤΟ κ. Χρ. Σουλιώτης, ο οποίος αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία που αποδίδει και την πολύπλευρη υποστήριξη που παρέχει ο Συνεταιρισμός στην Ομάδα Οσπρίων, προανήγγειλε αντίστοιχες κινήσεις για τα σημαντικότερα, αλλά και νέα προϊόντα του Θεσσαλικού κάμπου, ενώ ανακοίνωσε και την είσοδο του Συνεταιρισμού στον χώρο των γεωργικών εφοδίων.

ΤΟ ΡΕΒΙΘΙ

Ο κ. Τσάλτας, επίκουρος καθηγητής στο Α.Π.Θ., παρουσίασε το «Ρεβίθι: Ένας γνωστός - άγνωστος», η καλλιέργεια του οποίου αποτελεί μία από τις παραδοσιακές καλλιέργειες του θεσσαλικού κάμπου. Η αντοχή του στις ξηροθερμικές συνθήκες το καθιστά ιδανικό για περιοχές με έλλειψη υδάτων χωρίς να επηρεάζεται αρκετά η παραγωγή του, αν και 1-2 αρδεύσεις στο στάδιο της καρποφορίας επιφέρουν θετικά αποτελέσματα στην παραγωγή. Οι βροχοπτώσεις -κυρίως μετά την ανθοφορία- και οι αρδεύσεις με τεχνητή βροχή συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ασκοχύτωσης, της σημαντικότερης μυκητολογικής ασθένειας που μπορεί να πλήξει σε καταστροφικό βαθμό την καλλιέργεια του ρεβιθιού. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από τον καθηγητή στην ανάγκη προσεκτικής επιλογής των αγρών και του σπόρου για αποφυγή των αρχικών μολυσμάτων της ασθένειας, ενώ θεωρείται "εκ των ουκ άνευ" η χρήση της στάγδην άρδευσης στην καλλιέργεια. Από λιπαντικής πλευράς οι ανάγκες του ρεβιθιού σε μακροστοιχεία είναι σχετικά μικρές, λόγω και της ικανότητάς του να αζωτοδεσμεύει, αν και η προσθήκη φωσφόρου σε χωράφια με έλλειψη θεωρείται απαραίτητη. Το καλό φύτρωμα, η επιθυμητή πυκνότητα (περίπου 40.000 φυτά/στρ.) και η έγκαιρη και συστηματική ζιζανιοκτονία συμβάλλουν στο μέγιστο για την επίτευξη μιας ικανοποιητικής και συνάμα ποιοτικής παραγωγής.

ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΟΣΠΡΙΩΝ

Από την πλευρά του ο κ. Βλαχοστέργιος, εντεταλμένος ερευνητής στο Ι.Β.Κ.Φ. Λάρισας, αναφέρθηκε στη «σημασία των καλλιεργούμενων ποικιλιών οσπρίων για την επίτευξη υψηλής παραγωγικότητας και ποιότητας του τελικού προϊόντος». Η επιλογή της κατάλληλης ποικιλίας αποτελεί τον πρώτο και βασικότερο παράγοντα για την εξασφάλιση υψηλής και σταθερής παραγωγής και προϊόντος υψηλής ποιότητας. Η αξιοποίηση από τους παραγωγούς των βελτιωμένων ποικιλιών οσπρίων αποτελεί την πιο οικονομική και ασφαλή επιλογή για περαιτέρω αύξηση των αποδόσεων και υψηλή ποιότητα τελικού προϊόντος. Έχει αποδειχτεί ότι οι σύγχρονες βελτιωμένες ποικιλίες είναι από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των ποικίλων βιοτικών και αβιοτικών καταπονήσεων που έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους τα τελευταία χρόνια, δημιουργώντας αστάθεια στις αποδόσεις των καλλιεργούμενων φυτών από χρονιά σε χρονιά (έντονες κλιματικές μεταβολές από έτος σε έτος, ελλειμματικό υδατικό ισοζύγιο, παρατεταμένη ξηρασία, υψηλές θερμοκρασίες, νέοι εχθροί και ασθένειες, ανθεκτικότητες ή ελλείψεις σε φυτοφάρμακα κα). Παράλληλα, η διάθεση στους καταναλωτές οσπρίων με «ποικιλιακή ταυτότητα», δηλαδή προϊόντων που προέρχονται από συγκεκριμένη ποικιλία, προσδίδει ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία στο προϊόν. Ωστόσο, τόνισε ο ερευνητής, η διάθεση στην αγορά οσπρίων με ποικιλιακή ταυτότητα διασφαλίζεται μόνο με την καλλιέργεια πιστοποιημένου σπόρου.

Γ.Ρ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass