ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δημοσίευση: 22 Φεβ 2019 22:00

Ομιλία και Συνέλευση Μελισσοκόμων

Για τα μελισσοκομικά φυτά, τη γύρη και τη διατροφή των μελισσιών ενημερώθηκαν οι μελισσοκόμοι στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Λάρισας, σε αίθουσα του Επιμελητηρίου.

Ομιλητής ήταν ο διδάκτωρ Μελισσοκομίας Βασίλης Λιόλιος (φωτ.), ο οποίος απάντησε και στις ερωτήσεις του πυκνού ακροατηρίου. Ακολούθησε συνέλευση του Μελισσοκομικού Συλλόγου, στην οποία αποφασίστηκε η τροποποίηση του καταστατικού (το 5μελές Δ.Σ. να αυξηθεί, πιθανότατα σε 9μελές) και εξουσιοδοτήθηκε η διοίκηση να ερευνήσει την αγορά ακινήτων της πόλης, προκειμένου να αγοράσει ιδιόκτητα γραφεία.

 

Ανησυχία για το νερό

‘Έντονη ανησυχία στον αγροτικό κόσμο της Θεσσαλίας προκαλεί η υπογραφή –από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση- απόφασης που προβλέπει την είσπραξη από τους ΤΟΕΒ του περιβαλλοντικού τέλους από τους αγρότες για το 2019. Απόφαση που αυξάνει το κόστος παραγωγής, ενώ η αγανάκτηση των παραγωγών σχετίζεται κυρίως με την αυξημένη τιμολόγηση του νερού, σε σχέση με άλλες περιοχές. «Δεν μπορεί να είμαστε ελλειμματικοί σε νερό, να ξοδεύουμε ένα σωρό λεφτά σε γεωτρήσεις για να βρούμε νερό και να το πληρώνουμε χρυσάφι» υποστηρίζουν οι Θεσσαλοί αρδευτές. Εκεί ακριβώς βρίσκεται η ουσία. Επειδή το νερό δεν περισσεύει, η Πολιτεία κατόπιν εντολής της Ε.Ε. προχώρησε στην καθιέρωση του περιβαλλοντικού τέλους, ώστε τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν να αξιοποιηθούν προς την κατεύθυνση κατασκευής αρδευτικών έργων υποδομών, που θα εμπλουτίσουν τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, αλλά και το επιφανειακό δίκτυο από το οποίο ποτίζει σήμερα η πλειοψηφία των Θεσσαλών αγροτών.

 

Πρωτοβουλίες Ν. Παπαδόπουλου

Πολύ πριν ξεσπάσει αυτός ο θόρυβος στον κάμπο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παπαδόπουλος μαζί με το Υπουργείο Περιβάλλοντος προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν το θέμα της τιμολόγησης του νερού. Και αυτό γιατί, στην παρούσα φάση, δεν είναι διαθέσιμα από τους ΤΟΕΒ τα στοιχεία τιμολόγησης του νερού, ενώ προσπαθεί να διευκρινίσει αν τα κόστη που ακούγονται για 11 ευρώ/στρ. π.χ. στο βαμβάκι θα είναι συνολικά το ανταποδοτικό και το περιβαλλοντικό τέλος. «Καταρχήν αποτελεί ευρωπαϊκή οδηγία, την οποία αν δεν εφαρμόσουμε θα υπάρξουν πρόστιμα. Άρα ας σταματήσουν να λαϊκίζουν κάποιοι μιλώντας για χαράτσι. Προσπαθώ να φέρω σε επικοινωνία τους φορείς των ΤΟΕΒ με την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ώστε στο πλαίσιο μιας ειλικρινούς συζήτησης να καταλήξουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λαρισαίος βουλευτής.

 

Συνέλευση του Συνεταιρισμού Ζαππείου

Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιήσει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαππείου μεθαύριο Κυριακή 24 Φεβρουαρίου. Η Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στο γραφείο της Κοινότητας Ζαππείου με θέματα την έγκριση του ισολογισμού και την έγκριση προϊόντων για παράδοση.

 

Συνδεδεμένη για σπόρους σποράς και συμπύρηνο ροδάκινο

Τροποποιητικές αποφάσεις για τη χορήγηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης που αφορά στην παραγωγή σπόρων σποράς και της συνδεδεμένης ενίσχυσης στον τομέα των συμπύρηνων ροδάκινων που οδηγούνται προς χυμοποίηση δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Σύμφωνα με τις αποφάσεις «από το έτος 2019 η κατ’ ελάχιστο απαιτούμενη ποσότητα συμπύρηνου ροδάκινου που οδηγείται προς χυμοποίηση ορίζεται σε τρεις τόνους ανά εκτάριο καλλιεργούμενης έκτασης». Όσον αφορά στους σπόρους σποράς, στη διαδικασία χορήγησης προστίθεται ότι από το έτος αιτήσεων 2019 η έκταση αναφοράς καθορίζεται σε 4.392 εκτάρια.Οι παραγωγοί “να χρησιμοποιούν προβασικό, βασικό, πιστοποιημένο και εμπορικό όπου προβλέπεται, σπόρο σποράς. Οι αλλαγές ισχύουν από το 2019.

 

Παράταση στα Σχέδια Βόσκησης

Με τροπολογία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δίνεται τελικά η – για ακόμα μια φορά προσωρινή – λύση στο μείζον θέμα των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης. Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα η προθεσμία εκπόνησης των Σχεδίων εξέπνεε στο τέλος του 2019, ενώ την ίδια στιγμή η ελάχιστη πρόοδος που είχε επιτευχθεί καθιστούσε αδύνατη οποιαδήποτε σκέψη για ολοκλήρωσή τους εντός προθεσμίας. Πλέον η νέα προθεσμία είναι έως τις 31/12/2021. Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού λοιπόν, όπως λέει και η γνωστή ρήση που ταιριάζει γάντι στην περίπτωση των βοσκήσιμων γαιών. Ας ελπίσουμε η παράταση να επιτρέψει στις αρμόδιες αρχές να προχωρήσουν σε έναν σοβαρό σχεδιασμό που τόσο έχει ανάγκη η ελληνική κτηνοτροφία.

 

Ημερίδα για το βαμβάκι

Η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος και ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ συνεχίζουν και φέτος τη διοργάνωση εσπερίδων για την αναβάθμιση της βαμβακοκαλλιέργειας και την αύξηση αξίας του προϊόντος. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στη Λάρισα, (26 Φεβρουαρίου), στον Αλίαρτο (27 Φεβρουαρίου), στις Σέρρες (5 Μαρτίου) και στην Ορεστιάδα (6 Μαρτίου) με κύριο στόχο την παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής για τη βαμβακοκαλλιέργεια. Στις εσπερίδες αναμένονται να παραστούν εκπρόσωποι όλων των σχετικών με τη βαμβακοκαλλιέργεια κλάδων από όλη την Ελλάδα, ήτοι παραγωγοί, Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, εκκοκκιστικές επιχειρήσεις, εταιρείες σποροπαραγωγής και εμπορίας πολλαπλασιαστικού υλικού, εταιρείες λιπασμάτων και γεωργικών εφοδίων, ενώ τέλος θα εκπροσωπηθεί και όλος ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας. Στο τέλος της κάθε εκδήλωσης θα πραγματοποιηθούν τοποθετήσεις και ερωτήσεις από τους παριστάμενους, ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

Η «Ωκεανίδα» φέρνει χιόνια

Αφού φθάσαμε στο τελευταίο γράμμα της αλφαβήτου και πλησιάζουμε στην άνοιξη, ας ελπίσουμε ότι το προσεχές κύμα κακοκαιρίας που βαφτίσθηκε «Ωκεανίδα» θα είναι και το τελευταίο που θα μας ταλαιπωρήσει για φέτος. Γιατί μπορεί στην παρούσα φάση να μην επηρεάζονται από τις καιρικές συνθήκες οι καλλιέργειες, όμως σε λίγο καιρό θα ξεκινήσουν οι σπορές και χρειάζεται τα χωράφια να είναι στεγνά. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων για σήμερα Παρασκευή στον νομό Λάρισας θα έχουμε αρχικά σύννεφα, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται μεταξύ 5-15 βαθμών Κελσίου. Από αύριο Σάββατο θα φθάσει στη Θεσσαλία η ψυχρή εισβολή της «Ωκεανίδας» με βροχές τη μέρα και χιονόπτωση προς το βράδυ, ενώ ο υδράργυρος θα κινείται σε μονοψήφια νούμερα. Το κρύο θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού και την Κυριακή (-1 ως 4 βαθμοί η μέγιστη), ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει χιονόπτωση το πρωί σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Από τη Δευτέρα θα υποχωρήσει η κακοκαιρία, αλλά οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα.

 

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass