Καλύτερη τιμή στο βαμβάκι με ποιοτικά στοιχεία και σωστό χρόνο πώλησής του

ΗΜΕΡΙΔΑ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Δημοσίευση: 27 Φεβ 2019 22:06

«Θα υπάρξει σύνδεση ποιότητας του βαμβακιού με την τιμή και φυσικά συμφωνία Υπουργείου και των φορέων για τη διαφοροποίηση του ποσοστού με βάση την υγρασία.

Το 2019 θα είναι η χρονιά που θα ξεκινήσει να λειτουργεί η παραλαβή σύσπορου βάμβακος και με την παράμετρο της υγρασίας, επιπρόσθετα δηλαδή από τα κριτήρια της απόδοσης σε ίνα, στα ποιοτικά χαρακτηριστικά και την ποσότητα των ξένων υλών. Και φυσικά πρέπει να υπάρξει συστράτευση των παραγωγών στις Ομάδες Παραγωγών για να μειωθεί το κόστος παραγωγής».

Αυτό υποστήριξε, μιλώντας στη χθεσινή ημερίδα για το βαμβάκι, που διοργάνωσε η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος (ΔΟΒ) και ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Δ.Ο.Β. Βασ. Μάρκου αναφέρθηκε στη δημιουργία θεσμικού πλαισίου για τη διενέργεια προπωλήσεων σύσπορου βάμβακος και προέτρεψε τους παραγωγούς «να μην πουλάνε το βαμβάκι τους όταν όλοι οι βαμβακοπαραγωγοί στον κόσμο θέλουν να το πουλήσουν (δηλαδή Σεπτέμβριο-Δεκέμβριο) αλλά να το πουλήσουν τμηματικά όλο τον υπόλοιπο χρόνο, μέσω της συμβολαιακής γεωργίας, σε Εκκοκκιστική Επιχείρηση, με συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης».

Β. ΚΟΚΚΑΛΗΣ: ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ Η ΥΓΡΑΣΙΑ

Στην αναγκαιότητα ενημέρωσης και κατάρτισης των αγροτών για τις νέες εξελίξεις, τις συνθήκες κινδύνου οι οποίες απαιτούν ειδικό χειρισμό (π.χ. δελτία γεωργικών προειδοποιήσεων για το πράσινο σκουλήκι), μέσω του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 αναφέρθηκε αρχικά στην ομιλία του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης.

Εν συνεχεία μίλησε για τη δημιουργία Εθνικού Φακέλου Ποιότητας, κρίσιμο προαπαιτούμενο για την εξασφάλιση ανταγωνιστικών θέσεων στις διεθνείς απαιτητικές αγορές, που συμβάλλουν εδώ και χρόνια το Πρόγραμμα Μελέτης Ποικιλιών και το Πρόγραμμα Ταξινόμησης των Παραγόμενων Δεμάτων της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος με το Εθνικό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος. Στο πλαίσιο των προγραμμάτων αυτών καταγράφονται τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ποικιλιών βάμβακος που καλλιεργούνται στην Ελλάδα και καταλαμβάνουν σημαντικές εκτάσεις. Μ’ αυτόν τον τρόπο μπορούμε να προχωρήσουμε με ασφάλεια στη μείωση του αριθμού ποικιλιών που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Λαρισαίος κυβερνητικός παράγοντας στη βελτίωση του παραγόμενου προϊόντος, τονίζοντας πως «σήμερα μπορούμε να ανακοινώσουμε τη συμφωνία μεταξύ Υπουργείου και Φορέων για διαφοροποίηση της τιμής με βάση την υγρασία του παραδιδόμενου προϊόντος. Να ανοίξουμε τη συζήτηση για τη διάκριση της υγρασίας σε εξωτερική και εσωτερική, την ανάγκη δημιουργίας προτύπων υπολογισμού των ξένων από το Εθνικό Κέντρο Βάμβακος, όπως και για το ενδεχόμενο, αν αυτό είναι εφικτό και αρχικά μόνο για τις μεγάλες Οργανώσεις Παραγωγών, ξεχωριστής εκκόκκισης για κάθε παρτίδα βάμβακος ώστε οι μετρήσεις να είναι αντικειμενικότερες και ευκολότερες».

Β. ΜΑΡΚΟΥ: ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΤΑΪΜΙΝΓΚ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος Βασίλης Μάρκου στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη δημιουργίας θεσμικού πλαισίου για τη διενέργεια προπωλήσεων σύσπορου Βάμβακος, ώστε να επιτρέπει την έγκαιρη ή καλύτερα, σωστή πώληση του βάμβακος. Η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών που παράγουν βαμβάκι, περίπου 85%, παράγουν το βαμβάκι τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Τότε είναι λοιπόν που το 85% των βαμβακοπαραγωγών όλου του κόσμου ζητά να πουλήσει το βαμβάκι του. Τότε ΔΕΝ είναι η κατάλληλη στιγμή να πουλήσει κάποιος το βαμβάκι του. Η λύση είναι, ο παραγωγός να μην πουλά το βαμβάκι του όταν όλοι οι βαμβακοπαραγωγοί στον κόσμο θέλουν να πουλήσουν το δικό τους βαμβάκι, αλλά να το πουλήσει τμηματικά όλο τον υπόλοιπο χρόνο, μέσω συμβολαιακής γεωργίας, σε Εκκοκκιστική Επιχείρηση, με συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης. Έτσι πουλάνε οι παραγωγοί το βαμβάκι τους στις ΗΠΑ, στη Βραζιλία και στην Αυστραλία, που έχουν αναπτυγμένη βαμβακοκαλλιέργεια».

*Ακολούθησαν εμπεριστατωμένες εισηγήσεις για το βαμβάκι από τον Μωχάμεντ Νταράουσε από το Εθνικό Κέντρο Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος, από τον πρόεδρο του ΣΕΠΥ Θύμη Ευθυμιάδη για τη συμβολή των σπόρων στη βελτίωση της ποιότητας του βαμβακιού, από τον γεωπόνο Χρήστο Πολατσίδη για τα προγράμματα ανάπτυξης της καλλιέργειας του βαμβακιού, από τον γεωπόνο Δημήτρη Ηλιόπουλο για τις τεχνικές γεωργίας ακριβείας με χρήση drones για μείωση κόστους βαμβακοκαλλιέργειας, για τις νέες τάσεις στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας και της μόδας» από την κα Ιζαμπέλλα Βαρβαρέσσου (ΒΑΡΒΑΡΕΣΣΟΣ Α.Ε) και για τη θέση του Ελληνικού Βαμβακιού στη διεθνή αγορά και τις προοπτικές τιμών προϊόντος για την επόμενη καλλιεργητική χρονιά, από τον Δημήτρη Μαδιανό, αντιπρόσωπο, αγοραστή εκκοκκισμένου βαμβακιού.

Του Γιώργου Ρούστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass