ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δημοσίευση: 01 Μαρ 2019 22:04

Πληρωμές

Πιθανότατα σήμερα θα μπούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων οι συνδεδεµένες ενισχύσεις στο σκληρό σιτάρι, τα κτηνοτροφικά ψυχανθή, τη µηδική και τα τριφύλλια, τα όσπρια, τους καρπούς µε κέλυφος, που παραδοσιακά πληρώνονται πρώτα κάθε χρόνο, αφού καθορίστηκαν πρώτα τα ποσά. Όσον αφορά στην ειδική ενίσχυση βάµβακος, αυτή υπολογίζεται λίγο κάτω από τα 70 ευρώ (68 ευρώ) το στρέµµα, καθώς οι δηλωµένες από τους παραγωγούς εκτάσεις είναι περισσότερες φέτος.

Ο χρόνος πληρωμής της συνδεδεμένης στους βαμβακάδες τοποθετείται περί τα μέσα Μαρτίου κι αυτό γιατί αναζητούνται περί τα 160 εκατ. ευρώ. Έντονη δυσαρέσκεια επικρατεί στις τάξεις των αγροτών και των κτηνοτρόφων όσον αφορά στην εξισωτική αποζηµίωση του 2018, καθώς παρότι η εν λόγω ενίσχυση καταβλήθηκε σε 332.479 άτοµα, εδώ και δύο µήνες εκκρεµεί η πληρωµή όσων συµπεριλήφθηκαν στο δείγµα επιτόπιου ελέγχου, παρά το γεγονός ότι στον έλεγχο δεν υπήρχαν ευρήµατα. Οι πληροφορίες πάντως λένε ότι θα περιλαµβάνονται στην επόµενη πληρωµή και πιθανότατα µέσα στην επόµενη εβδοµάδα.

Τιμή βαμβακιού

Ενδιαφέρουσα ήταν η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας από τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος και τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, με θέμα «Εθνική Στρατηγική Βαμβακοκαλλιέργειας - Προοπτικές». Όπως προέκυψε από τις ομιλίες των εκκοκκκιστών «όλα τα βαμβάκια από φέτος θα παραδίνονται με δελτίο υγρασίας κι αυτό θα επηρεάσει σημαντικά την τιμή πώλησής του».

Οι αγρότες βέβαια παραμένουν επιφυλακτικοί, καθώς αναρωτιούνται γιατί αυτό δεν συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Όλα τα εκκοκκιστήρια τα προηγούμενα χρόνια έδιναν την ίδια τιμή, ανεξαρτήτως ποιότητας του βαμβακιού. Πέρυσι μάλιστα η πλειοψηφία της θεσσαλικής παραγωγής ήταν στεγνή, αλλά επιπλέον τιμή οι παραγωγοί δεν πήραν. «Ας είναι, κάλλιο αργά παρά ποτέ» σημειώνουν με νόημα στη στήλη.

Ενστάσεις υπάρχουν και για τη προσυμφωνημένη τιμή, περί τα μέσα της άνοιξης ώστε για να προκύψει καλύτερη τιμή, καθώς όπως αναφέρουν οι παραγωγοί οι εκκοκκιστές αρνούνταν –τουλάχιστον τα προηγούμενα χρόνια- να συνάψουν προσυμβόλαια. Αν τελικά εφαρμοστεί το μέτρο, εκτιμούν ότι θα αφορά ένα μικρό ποσοστό της παραγωγής (περίπου 30%) κι όχι το σύνολο αυτής.

Ενισχύσεις από τον ΕΛ.Γ.Α.

Κρατικές οικονομικές ενισχύσεις, συνολικού ύψους 5.320.157,60 ευρώ, θα καταβάλει ο ΕΛ.Γ.Α., σήμερα Παρασκευή 1 Μαρτίου σε 779 δικαιούχους παραγωγούς, των προγραμμάτων Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων «Πυρκαγιές 2014-2015-2016», «Πλημμύρες 2014-2015» και «Ετήσια 2014-2015», που ολοκλήρωσαν την αποκατάσταση των ζημιών στις πληγείσες γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις. Τα περισσότερα χρήματα θα δοθούν στους νομούς Ημαθίας, Πέλλας, ενώ στο νομό Λάρισας τα ποσά που θα δοθούν είναι μόλις 10.087,68 ευρώ.

Εισαγγελική παρέμβαση

Στo πλαίσιo της διαδικασίας εκκαθάρισης και σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου, μετά από αίτημα του εκκαθαριστή προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών, δόθηκε η προβλεπόμενη Εισαγγελική Παραγγελία προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ, για να διαπιστωθεί ποιοι ήταν εκείνοι (ονόματα και διευθύνσεις) που, στις προηγούμενες χρονικές περιόδους, δήλωναν ως δικές τους ή μισθωμένες από αυτούς εκτάσεις του Συνεταιρισμού εντός και εκτός του ενιαίου αγροκτήματος και πόσα χρήματα εισέπραξαν από τις επιδοτήσεις. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση που υπογράφει ο εκκαθαριστής Αργύρης Γ. Χαδούλης του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ομαδικών Καλλιεργειών (ΑΣΟΚ) Τσαριτσάνης- Στεφανόβουνου- Αετοράχης «Η Μελούνα Ολύμπου» και προσθέτει: Με τη λήψη των σχετικών βεβαιώσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ θα ακολουθήσουν οι προβλεπόμενες ενέργειες για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Συνεταιρισμού, των Συνεταίρων και του Ελληνικού Δημοσίου.

Σχέδια Βελτίωσης

Τις δυνατότητες χρηματοδοτικών λύσεων, έτσι ώστε να υλοποιηθούν χωρίς προβλήματα όσα Σχέδια Βελτίωσης εγκριθούν μετά την αξιολόγηση των υποψηφίων των δράσεων 4.1.1 και 4.1.3 («Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης» και «Yλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στη χρήση ΑΠΕ καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος») συζήτησαν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σταύρος Αραχωβίτης, ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, κ. Γιώργος Αποστολάκης και τριμελής αντιπροσωπεία της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Στο τραπέζι έπεσε η πρόταση, να υπάρξει διαμεσολάβηση ενός φορέα, όπως το ΕΤΕΑΝ (Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης), μεταξύ των δανειοληπτών και των τραπεζών, που θα παρέχει ένα εξειδικευμένο χρηματοδοτικό εργαλείο, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του επενδυτή-αγρότη.

 Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ, στο ερώτημα προς τους εκπροσώπους των τραπεζών «εάν θα μπορούσε να γίνει διευκόλυνση στην αποπληρωμή του επενδυτικού σχεδίου (από τις τράπεζες) με εγγύηση την εγκεκριμένη επιδότηση που αναλογεί στους κοινοτικούς και εθνικούς πόρους, δηλαδή το 50% ή το 60% της επένδυσης κατά περίπτωση», η απάντηση ήταν ότι θα πρέπει να εξεταστεί το ζήτημα μαζί με τις διοικήσεις των τραπεζών, καθώς και να υπολογιστεί στο κόστος ο χρόνος αποπληρωμής του κεφαλαίου από το Δημόσιο. Ουσιαστικά η συμφωνία προβλέπει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων να βάλει πλάτη για την ίδρυση και στη χώρα μας Αγροτικού Ταμείου Εγγυήσεων, το οποίο με τη σειρά του να παίξει καταλυτικό ρόλο, ώστε να λυθούν τα χέρια των τραπεζών και να αναλάβουν αξιόλογες δανειοδοτήσεις των αγροτών και χρηματοδοτήσεις για την υλοποίηση των αναπτυξιακών προγραμμάτων, όπως π.χ. τα Σχέδια Βελτίωσης.

Ιδιωτικό Leader

Η πρώτη προκήρυξη για ιδιωτικές επενδύσεις µέσω των Leader είναι γεγονός, καθώς η Αναπτυξιακή Χαλκιδικής προχώρησε σε πρόσκληση, η οποία ανοίγει στις 7 Μαρτίου και κλείνει στις 20 Μαΐου. Τις ερχόµενες ηµέρες αναµένεται να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες Αναπτυξιακές. Οι 4 Αναπτυξιακές της Θεσσαλίας, ήτοι η ΑΕΝΟ Λάρισας, η ΚΕΝΑΚΑΠ στα Τρίκαλα, η Εταιρεία Ανάπτυξης Πηλίου και η ΑΝΚΑ (Καρδίτσα) δηλώνουν έτοιμες να υποβάλουν ανά ομάδες τις προτάσεις τους για χρηματοδότηση κυρίως στο κομμάτι της μεταποίησης. Στη Θεσσαλία υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον, οι φάκελοι είναι σχεδόν έτοιμοι, πολλοί έχουν προχωρήσει σε επενδύσεις και αναμένουν το πράσινο φως για την υποβολή των προτάσεών τους, με έμφαση στον τομέα της μεταποίησης.

Αίθριος καιρός

Με ανοιξιάτικη διάθεση μπαίνει ο Μάρτιος, καθώς οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τις πρώτες μέρες του μήνα αναμένονται φυσιολογικές. Ηλιοφάνεια, με αυξημένες συννεφιές. Ιδανικές συνθήκες για όσους σχεδιάζουν τις εαρινές σπορές στα χωράφια. Σήμερα Παρασκευή θα επικρατεί ηλιοφάνεια, με τον υδράργυρο να κινείται από 5 ως 17 βαθμούς Κελσίου. Το Σαββατοκύριακο θα υπάρξουν αυξημένες νεφώσεις, χωρίς ιδιαίτερα φαινόμενα με τη θερμοκρασία σταθερή.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass