«Κόκκινο πανί» για κτηνοτρόφους οι ελληνοποιήσεις

ΜΑΞ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗ

Δημοσίευση: 01 Μαρ 2019 15:58

«Έχουν ελεγχθεί τυροκομεία ή γαλακτοβιομηχανίες που για το 2017 δεν έχουν δηλώσει ποσότητες γάλακτος που παρέλαβαν; Αν ναι, για ποιους λόγους δεν έχουν επιβληθεί πρόστιμα και τι θα πράξετε γι’ αυτό» ζητά να πληροφορηθεί από την κυβέρνηση ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή διαμαρτυρίες κτηνοτρόφων για την κατάρρευση της τιμής του γάλακτος.

Ο Θεσσαλός πολιτικός στην ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρο Αραχωβίτη σημειώνει ότι «τα φαινόμενα ελληνοποιήσεων στο αιγοπρόβειο γάλα και στη φέτα αποτελούν “κόκκινο πανί” για τους αιγοπροβατοτρόφους. Το ισχυρό πλήγμα που έχει δεχθεί ο κλάδος τους από την πρωτοφανή μείωση των τιμών στο γάλα και η απουσία αποφασιστικότητας της πολιτείας να κάνει αποτελεσματικούς ελέγχους και να πατάξει παραβατικές συμπεριφορές, έχουν εντείνει την οργή των κτηνοτρόφων.

Σε επιστολή του προέδρου της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας κ. Γιάννη Γκουρομπίνου προς την ηγεσία του ΥπΑΑΤ -που είδε το φως της δημοσιότητας- αποδίδονται σοβαρές ευθύνες στους αρμόδιους φορείς για αναντιστοιχία λόγων και έργων όσον αφορά στους ελέγχους και τα πρόστιμα που πρέπει να επιβληθούν σε τυροκομικές επιχειρήσεις. Παράλληλα, καυτηριάζονται καθυστερήσεις στην υλοποίηση δεσμεύσεων για νομοθετική πρωτοβουλία που θα αυστηροποιεί τις ποινές -έως και κλεισίματος- των τυροκομείων που παρανομούν. Πέραν τούτων, οι κτηνοτρόφοι επισημαίνουν με έμφαση ότι δεν θα υπάρξει καμία ανοχή από πλευράς τους στην περίπτωση όπου διαπιστώνεται άνιση αντιμετώπιση μεταξύ τυροκόμων και κτηνοτρόφων έναντι της νομοθεσίας, ενώ ζητούν την άμεση επέμβαση του ΥπΑΑΤ για γεγονότα που παραπέμπουν στην ύπαρξη εναρμονισμένων πρακτικών μεταξύ τυροκόμων απέναντι σε κτηνοτρόφους.

Όπως γίνεται φανερό “ο κόμπος έφτασε στο χτένι” και οι αιγοπροβατοτρόφοι ζητούν από την ηγεσία του ΥπΑΑΤ να τηρήσει και να πράξει εσπευσμένα όσα συμφωνήθηκαν μεταξύ των δύο μερών, αποδεικνύοντας με έργα το ενδιαφέρον για την αιγοπροβατοτροφία.

Η αναγκαιότητα για τη λήψη άμεσων μέτρων, προτού η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη, έχει επισημανθεί ουκ ολίγες φορές και μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου και έχει τονιστεί ότι ο συνδυασμός αυστηρών ελέγχων, θεσμικών πρωτοβουλιών και προσλήψεων κτηνιάτρων, θα μπορέσει να δώσει στον κτηνοτροφικό κόσμο τα εχέγγυα για την ουσιαστική στήριξη εκ μέρους του κράτους και θα προστατέψει το εθνικό μας προϊόν που ονομάζεται φέτα».

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος θέτει 2 επιπλέον ερωτήματα στον αρμόδιο υπουργό:

1. Αν έχει ερευνήσει τις καταγγελίες των κτηνοτρόφων για εναρμονισμένες πρακτικές στο αιγοπρόβειο γάλα; Ποιοι και πόσοι έλεγχοι έγιναν επί τούτου και ποια τα αποτελέσματά τους και οι ποινές που επιβλήθηκαν.

2. Αν προτίθεται να επισπεύσει την πληρωμή της συνδεδεμένης στο αιγοπρόβειο γάλα όπως ζητούν οι κτηνοτρόφοι.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass