«Πονοκέφαλος» η διάθεση των αρωματικών φυτών

«ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΒΑΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΟΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ - ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ» ΤΟΝΙΣΕ Ο ΥΦ. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΒΑΣ. ΚΟΚΚΑΛΗΣ «ΕΠΕΙΓΕΙ ΝΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΘΟΥΝ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΥΣ ΥΛΙΚΟΥ…» ΔΗΛΩΣΕ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ΝΙΚ. ΚΑΤΗΣ

Δημοσίευση: 01 Μαρ 2019 22:16

Η διάθεση στις αγορές των προϊόντων των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, η ποιότητά τους και η αυτάρκεια της Ελλάδας σε πολλαπλασιαστικό υλικό, είναι τα μεγάλα ζητούμενα σήμερα, σε όλο το φάσμα της εκμετάλλευσης και διαχείρισης αυτού του πλούτου στη χώρα μας.

Αυτό αναδείχθηκε χθες, μέσα από τις ομιλίες ειδικών επιστημόνων, σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε από το ΕΛΓΟ «Δήμητρα», στον χώρο συνεδριακών εκδηλώσεων της «Agrothessaly 2019», στη Λάρισα, οι οποίοι εκτίμησαν ότι η επίτευξη των παραπάνω τριών στόχων θα ωθήσει στην ανάπτυξη της καλλιέργειας των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και στην εδραίωσή της, ως βασική και ανταγωνιστική στην ελληνική γεωργία.

Η ημερίδα, που συμπεριλήφθηκε στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της μεγάλης γεωργικής έκθεσης, αποτέλεσε ένα σημαντικό σημείο συνάντησης γεωργών και επιστημόνων, που ασχολούνται με τα αρωματικά –φαρμακευτικά φυτά, ώστε να συζητήσουν τις προοπτικές και να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματα προς την κατεύθυνση επίλυσης των κενών και των προβλημάτων που υπάρχουν, από την καλλιέργεια ως τη διάθεση των προϊόντων, τα οποία δυσχεραίνουν σήμερα οποιαδήποτε προσπάθεια.

Στους νέους ορίζοντες που ανοίγει για την ελληνική γεωργία ο κλάδος των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, στάθηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, χαιρετίζοντας τις εργασίες της ημερίδας, εκφράζοντας την πεποίθηση: «Η ημερίδα να είναι η αρχή μιας οργανωμένης και μόνιμης προσπάθειας του Υπουργείου να κρατήσει ανοιχτούς δίαυλους επικοινωνίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και αγρότες» επισημαίνοντας παράλληλα πως: «Στόχος μας είναι να καθιερώσουμε τις καλλιέργειες αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών ως βασικές και ανταγωνιστικές καλλιέργειες της ελληνικής γεωργίας.

Η Ελλάδα θεωρείται μια από τις πλουσιότερες σε βιοποικιλότητα χώρες, με μεγάλο αριθμό ντόπιων ποικιλιών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, γεγονός που αν αξιοποιηθεί σωστά, ανοίγει νέους ορίζοντες στην ελληνική ύπαιθρo, oι ιδιαίτερες εδαφοκλιματολογικές συνθήκες της οποίας μπορούν να αποδώσουν μοναδικά και εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα».

Ο υφυπουργός δήλωσε μάλιστα, πως υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα από την παγκόσμια αγορά γι’ αυτά τα προϊόντα, καθώς όπως επισήμανε: «Πρόσφατα βρέθηκα στις Η.Π.Α., στο πλαίσιο πρωτοβουλίας μου για τη δημιουργία Ελληνο-Αμερικανικού Αγροδιατροφικού Φόρουμ και διαπίστωσα το ειλικρινές ενδιαφέρον των αμερικανών επενδυτών για τον τομέα των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Υπάρχει λοιπόν χώρος για ανάπτυξη αρκεί να δείξουμε θέληση, επιμονή και σκληρή δουλειά».

Σε δηλώσεις του στην «Ε», ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ «Δήμητρα», καθηγητής του ΑΠΘ, κ. Νικόλαος Κατής, υποστήριξε: «Επείγει να διερευνηθούν οι αγορές, καθώς και η διασφάλιση της ποιότητας του πολλαπλασιαστικού υλικού. Απαιτείται καλύτερη οργάνωση προς αυτόν τον στόχο, διότι σήμερα η κατάσταση δεν είναι και η ιδανικότερη, αφού κατά μεγάλο μέρος εξαρτόμαστε από μεσάζοντες…

Το 1981 υπήρξε μια έκρηξη καλλιέργειας αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στη χώρα μας, την οποία όμως ακολούθησε μια έντονη καμπή. Ενας από τους σημαντικότερους λόγους ήταν ότι δεν είχε εξασφαλιστεί η διάθεση των προϊόντων».

Ο κ. Κατής επισήμανε επίσης ότι ένας σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας για την ανάπτυξη αυτής της καλλιέργειας ήταν και είναι η έλλειψη ποιοτικού πολλαπλασιαστικού υλικού, υποστηρίζοντας πως:

«Λόγω μη επάρκειας πολλαπλασιαστικού υλικού για φύτευση, στη χώρα μας, υπήρξε αθρόα εισαγωγή του από τη Βουλγαρία, το οποίο αποδείχθηκε πως δεν πληρούσε ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά είναι το καθαρό γενετικό υλικό απαλλαγμένο από ασθένειες. Δυστυχώς οι υπάρχουσες μονάδες φυτωρίων στην Ελλάδα, που ασχολούνται με αυτό το είδος, είναι πολύ λίγες για να καλύψουν τις ανάγκες…».

Δήλωσε τέλος, ότι «Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα νομοθετικό πλαίσιο, που να προσδιορίζει τα στοιχεία που έχουν σχέση με την ποιότητα του πολλαπλασιαστικού υλικού».

ΚΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΑΦΙ ΕΩΣ ΤΟ ΡΑΦΙ

«Οι παραγωγοί θα πρέπει να συνεργαστούν με τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα. Το ότι κάποιος καλλιεργεί σιτάρι δεν σημαίνει ότι ξέρει να καλλιεργεί και ρίγανη» υποστήριξε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ελένη Βογιατζή-Καμβούκου, η οποία κρίνει επιτακτική την ανάγκη να ξεκινήσει από σωστή βάση η καλλιέργεια των αρωματικών – φαρμακευτικών φυτών, για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, για μια επιτυχημένη πορεία σε όλη την αλυσίδα της εκμετάλλευσης των προϊόντων.

Η κ. Βογιατζή δήλωσε ότι πολλά επιστημονικά στελέχη των Πανεπιστημίων, μέσα από ειδικά ερευνητικά προγράμματα που υλοποιούν, έχουν τις γνώσεις να συμβουλεύσουν τους αγρότες και να συμβάλλουν έτσι στην καλύτερη παραγωγή τους. «Χρειάζεται θέληση για συνεργασία» τόνισε και κατέληξε στο εξής: «Υπάρχουν πολλά κενά, από το χωράφι μέχρι και το ράφι. Δεν υπάρχει καλή οργάνωση σε κανένα κομμάτι της εκμετάλλευσης και της διαχείρισης των αρωματικών – φαρμακευτικών φυτών στη χώρα μας».

Να σημειωθεί ότι στην ημερίδα, το θέμα αναπτύχθηκε σε τρεις ενότητες: στην καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, στις χρήσεις αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών και προϊόντων και στις σύγχρονες τεχνολογίες επεξεργασίας αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών για παραγωγή εξειδικευμένων προϊόντων.

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass