Τακτοποιούνται οι εκκρεμότητες με τους δασικούς χάρτες

Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΟΠΕΚΕΠΕ Γ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΕΩΤΕΕ ΣΤΗΝ «Ε»

Δημοσίευση: 02 Μαρ 2019 21:04 | Τελευταία ενημέρωση: 02 Μαρ 2019 21:40

Τη θετική εξέλιξη που σημειώθηκε με τους δασικούς χάρτες που κρατούσαν «ομήρους» αρκετούς παραγωγούς από προγράμματα πληρωμών, τονίζοντας πως τις αμέσως επόμενες μέρες θα έχει πληρωθεί το 80% των δικαιούχων, σημείωσε στην ομιλία του –στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποίησε το παράρτημα του ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας- ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γεώργιος Αποστολάκης.

Ο κ. Αποστολάκης ήταν ο βασικός ομιλητής στην ενημερωτική εκδήλωση που αφορούσε τις δηλώσεις ΟΣΔΕ και την ορθή υποβολή τους, αλλά και τη νέα ΚΑΠ και στο περιθώριο της εκδήλωσης μίλησε στην «Ε» για την εμπλοκή που υπήρξε στον νομό με τους δασικούς χάρτες και τι θα αλλάξει στις φετινές δηλώσεις ΟΣΔΕ.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ «στη Θεσσαλία το πρόβλημα με τους δασικούς χάρτες ξεπεράστηκε χάρη στη συνεργασία της Περιφέρειας και των Δασικών Υπηρεσιών. Είναι η μόνη περιοχή πανελλαδικά όπου έγινε μια διεξοδική σύσκεψη όλων των αρμόδιων φορέων και βρέθηκε άμεσα λύση. Από τα 200.000 εμπλεκόμενα ΑΦΜ υπάρχουν σε εκκρεμότητα μόνο 7.000, τα οποία είναι στη διαδικασία των εξαγορών ή των αδειοδοτήσεων. Στη Θεσσαλία είχαμε μεγάλο πρόβλημα με τα παραχωρητήρια (κυρίως στα καστανοπερίβολα) έγινε μια μεγάλη προσπάθεια με τις δασικές υπηρεσίες και τη σημαντική συμβολή του περιφερειάρχη Κ. Αγοραστού και της Δ\νσης Πολιτικής Γης της Αποκεντρωμένης. Στην τελευταία πληρωμή που έγινε πληρώθηκαν 2 εκατ. για τη βασική ενίσχυση και 1 εκατ. στο πρασίνισμα. Απ΄αυτά το 80% αφορούσε τις δασικές εκκρεμότητες, περίπου 1,2 εκατ. στη βασική και 700.000 ευρώ στο πρασίνισμα. Κάθε φορά που μια περιοχή ανεβάζει τους χάρτες, τους ταυτοποιούμε στο σύστημα και μέσω υπόβαρου ελέγχουμε τις εκκρεμότητες. Το θετικό είναι ότι ξεπερνιούνται τα προβλήματα με τους αναδασμούς και τα παραχωρητήρια. Μέχρι τέλος Ιουνίου προγραμματίζουμε 3 πληρωμές που αφορούν κυρίως βασική ενίσχυση και πρασίνισμα. Γενικότερα ο δασικός χάρτης θέτει το ζήτημα της νόμιμης κατοχής. Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να αποδείξει ότι νομίμως κατέχει την έκταση. Αν δεν αποδειχθεί αυτό, πώς θα πληρώσουμε;».

Για το ΑΤΑΚ ο κ. Αποστολάκης ανέφερε ότι «στην Ελλάδα υπάρχουν 6,5 εκατ. αγροτεμάχια που δηλώνονται στο ΟΣΔΕ από τα οποία τα 3 εκατ. είναι ιδιόκτητα και τα 3,5 ως ενοικιαζόμενα. Από τα 3 εκατ. ιδιόκτητα, μόνο 8.000 δεν ταυτοποιήθηκαν τελικά. Έτσι θεωρούμε άδικη την κριτική που δεχτήκαμε για την αναγκαιότητα του ΑΤΑΚ και θα την κρατήσουμε και φέτος στα ιδιόκτητα. Στα ενοικιαζόμενα δεν θα είναι υποχρεωτική η αναφορά του ΑΤΑΚ, αλλά θα το ζητήσουμε προαιρετικά».

Αναφορικά με το ΟΣΔΕ και τις νέες πύλες που πιστοποιήθηκαν, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ «φέτος προστέθηκαν άλλες 60 νέες πύλες κι έτσι φθάσαμε συνολικά στις 470 σε όλη τη χώρα, από 130 πύλες που βρήκαμε το 2015, τότε ως φορείς Α΄ και Β΄ Βαθμού. Φέτος θα κατατεθεί μια νομοθετική ρύθμιση που θα καθορίζει και τις υποχρεώσεις των ΚΥΔ, έναντι των παραγωγών, διότι σήμερα έχουμε αχαρτογράφητα νερά. Πρέπει να μπούνε κανόνες, δεν υπάρχει διάθεση τιμωρίας ή επιβολής ποινών».

Η εκδήλωση που έγινε σε συνεργασία με την ΠΕΦΑ (Πανελλήνια Ένωση Φορέων ΑΛΦΑ) ξεκίνησε με χαιρετισμό του προέδρου του ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας Δημήτρη Ντογκούλη, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον υπήρξε από το ακροατήριο και στις εισηγήσεις των Αθ. Βαλιώτη (Διευθυντή ΟΠΕΚΕΠΕ Θεσσαλίας), Γεώργιου Παπαδημητρίου (Φοροτεχνικού ΓΓ ΓΕΟΦΙΝ) και Δημ. Τάντου (Γεωπόνου, μέλους ΔΣ ΠΕΦΑ).

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο πρόεδρος της ΠΟΣΓ Δημ. Σοφολόγης, ο πρ. αντιπεριφερειάρχης Γ. Λαδόπουλος, το στέλεχος της ΝΔ Αθηνά Σιαφαρίκα και πολλοί αγρότες και γεωπόνοι.

 

Του Γιώργου Ρούστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass