Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γουρουνίσια… πληγή του Φαραώ για τις αμυγδαλιές

Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΝΗΓΙΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΣΤΟ ΔΟΜΕΝΙΚΟ ΥΠΕΡΠΛΗΘΥΣΜΟ ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΩΝ ΠΟΥ ΣΚΑΒΟΥΝ ΓΙΑ ΡΙΖΕΣ ΚΑΙ ΞΕΡΑΙΝΟΥΝ ΔΕΝΤΡΑ

Δημοσίευση: 03 Μαρ 2019 22:04
Οι ρίζες στον αέρα μισοφαγωμένες κι οι αμυγδαλοπαραγωγοί θεωρούν βέβαιο ότι αυτά τα δέντρα θα στεγνώσουν Οι ρίζες στον αέρα μισοφαγωμένες κι οι αμυγδαλοπαραγωγοί θεωρούν βέβαιο ότι αυτά τα δέντρα θα στεγνώσουν

«Μιλάμε είναι χιλιάδες, αμέτρητα γουρούνια. Κανονική πληγή του Φαραώ, καταστρέφουν τα δέντρα μας. Αδύνατο να τα αντιμετωπίσουμε, έχουν πληθύνει τόσο, έχουν ξεθαρρέψει που τα βρίσκουμε πια και στις αυλές μας…». Απελπισμένοι οι αμυγδαλοπαραγωγοί στο Δομένικο Ελασσόνας, βλέπουν τα περιβόλια τους να καταστρέφονται από τις επιδρομές των αγριογούρουνων.

Κατεβαίνουν πεινασμένα από το βουνό με τα πουρνάρια όχι μονάχα τις νύχτες αλλά και στο φως της μέρας πια, ατρόμητα εισβάλλουν στις καλλιέργειες κατά πολυάριθμα κοπάδια. Ιδιαίτερη αδυναμία δείχνουν στις αμυγδαλιές, δενδροκαλλιέργεια που καταλαμβάνει πάνω από 5.000 στρέμματα στην περιοχή. Τον καιρό της καρποφορίας, τα πεινασμένα ζώα σπάζουν τα κλαδιά των δέντρων για να φάνε αμύγδαλα. Κατά την παρούσα χειμωνιάτικη περίοδο όμως οι ζημιές που προκαλούν είναι πολύ μεγαλύτερες καθώς σκάβουν μανιωδώς γύρω από τα δέντρα αναζητώντας ρίζες που αποτελούν φαίνεται λιχουδιά για τα αγριογούρουνα. Το φαινόμενο έχει ενταθεί φέτος κι οι αγρότες βρίσκονται σε αδιέξοδο. Αφού όταν ξεπαραχώνονται οι ρίζες, το δέντρο κινδυνεύει να στεγνώσει και να το χάσουν οριστικά. Το ακόμα χειρότερο συνίσταται στο ότι ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει για καταστροφές αυτής της αιτίας, οι παραγωγοί είναι εντελώς απροστάτευτοι. Ούτε ο Δήμος ή η Κοινότητα δείχνουν να μπορούν να κάνουν κάτι.

Αργότερα το πρόβλημα θα μεταφερθεί στα καλαμπόκια και σε άλλες καλλιέργειες. Η υπεργεννητικότητα του συγκεκριμένου είδους σε συνδυασμό με την απαγόρευση κυνηγίου στην εν λόγω προστατευόμενη περιοχή, οδήγησαν σε καθεστώς υπερπληθυσμού των αγριογούρουνων. Αυτά μουγκρίζουν σκάβοντας στα δέντρα και το Δομένικο βογγάει.

Το «απαγορευμένο», η περιοχή όπου δεν επιτρέπεται το κυνήγι στην οποία υπάγεται και καλλιεργήσιμη γη, αποτελεί το καταφύγιο των τετράποδων καταστροφέων. Κι οι θιγόμενοι αγρότες ζητούν να τους επιτραπεί με κάποιον τρόπο να κυνηγήσουν τα αγριογούρουνα. Στους κυνηγούς της περιοχής δηλαδή, αφού λείψει η προστασία στη συγκεκριμένη ζώνη.

 

Ζ.

Gallery άρθρου