Χρηματοδότηση βάσει κόστους παραγωγής ζητά η χώρα για τη νέα ΚΑΠ

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΚΑΙ «BREXIT» ΘΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ – ΑΙΣΙΟΔΟΞΕΙ ΠΩΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΔΕΚΤΕΣ, Ο Γ.Γ. ΤΟΥ ΥΠΑΤΤ ΧΑΡ. ΚΑΣΙΜΗΣ * ΚΟΚΚΑΛΗΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Δημοσίευση: 03 Μαρ 2019 22:06
Από τη χθεσινή ημερίδα της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ στην «Agrothessaly 2019» Από τη χθεσινή ημερίδα της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ στην «Agrothessaly 2019»

Αισιόδοξος ότι θα γίνουν δεκτές οι προτάσεις της Ελλάδας για διαφοροποιήσεις στη νέα ΚΑΠ 2020-2027, εμφανίστηκε ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Χαράλαμπος Κασίμης, ο οποίος μίλησε χθες στη Λάρισα για τη νέα ΚΑΠ σε ημερίδα της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ, που πραγματοποιήθηκε στην «Agrothessaly 2019».

«Η χώρα μας προτείνει η χρηματοδότηση να λαμβάνει υπόψη το κόστος παραγωγής, τις ιδιαίτερες αγρονομικές συνθήκες που επικρατούν στις χώρες και όχι την εκμετάλλευση ανά εκτάριο», υποστήριξε ο κ. Κασίμης, τονίζοντας ότι «δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίηση της νέας ΚΑΠ, οι οποίες θα παραταθούν μετά τις Ευρωεκλογές».

Αναλυτικότερα ανάφερε στην «Ε»: «Προσφυγικό και «BREXIT» θα έχουν συνέπειες και διαμορφώνουν τον προϋπολογισμό της νέας ΚΑΠ. Ξεκινάμε λοιπόν, από μια πίεση, που θα προκύψει από τη μείωση του προϋπολογισμού κατά 5% στις άμεσες ενισχύσεις και περίπου 15% στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης. Αυτό αυτομάτως συνεπάγεται αύξηση της εθνικής χρηματοδότησης για να διατηρηθεί η χρηματοδότηση της γεωργίας.

Εμείς διαφωνούμε μ’ αυτό, έχουμε εκφράσει τη διαφωνία μας έχουμε συνυπογράψει κοινή δήλωση με μια σειρά χωρών, και η χώρα μας ήταν από τις πρώτες που συνδιαμόρφωσε αυτή τη θέση.

Ταυτόχρονα με τη νέα ΚΑΠ 2020-2027, θα υπάρξει και μία άλλη οικονομική πίεση, η οποία συνδέεται με το ζήτημα της εξωτερικής σύγκλισης.

Δηλαδή οι χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, που έχουν χαμηλότερη ενίσχυση από την ΚΑΠ πιέζουν να εξομοιωθεί η ενίσχυση σε όλες τις χώρες-μέλη. Η χώρα μας έχει σήμερα μια προνομιακή μεταχείριση, καθώς έχουμε την υψηλότερη -μετά τη Μάλτα- χρηματοδότηση».

Για το πώς θα δομηθεί η νέα ΚΑΠ, ο Γενικός Γραμματέας ανάφερε: «Η Ελλάδα θα πρέπει να συντάξει ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο, στο οποίο πρέπει να υπάρχουν οι γενικοί στόχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που συνδέονται με την ανταγωνιστικότητα και την ευφυή γεωργία, το περιβάλλον και το κλίμα, καθώς και την κοινωνική συνοχή, προσαρμοσμένα στην ελληνική πραγματικότητα.

Μάλιστα προβλέπει το 40% των πόρων να δεσμεύεται σε περιβαλλοντικά μέτρα. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο, είναι ότι όλα αυτά θα μετρώνται στη βάση κοινών δεικτών επιπτώσεων αποτελεσμάτων και αποδόσεων».

Για το πόσο εφικτό είναι να υλοποιηθούν στη χώρα μας όλα τα παραπάνω, δήλωσε: «Προφανώς απαιτείται μια άλλη οργάνωση της χώρας, της διοίκησης, μια άλλη συνέπεια των αγροτών, διότι ο κίνδυνος είναι ένας: Δεν θα πληρωθούμε».

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της χθεσινής ημερίδας, χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Παύλος Σατολιάς, παρουσιάστηκαν οι πρωτοβουλίες, στόχοι και δράσεις της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ, πραγματοποιήθηκε συζήτηση για τις προοπτικές της κτηνοτροφίας καθώς και ομιλία του κ. Καραμπίνη, επιστημονικού συνεργάτη του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ

Εξάλλου χθες, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων στην «Agrothessaly 2019», ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασ. Κόκκαλης μίλησε σε ημερίδα με θέμα τη νέα ΚΑΠ 2020-2027 και τα χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτών, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης. Ο υφυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων: «Με βάση τη μελέτη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων διαπιστώθηκε ότι το χρηματοδοτικό κενό του γεωργικού τομέα και του τομέα μεταποίησης γεωργικών προϊόντων ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ. Για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κάλυψη αυτού του κενού και τη διευκόλυνση της πρόσβασης των επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα σε χρηματοδότηση, η ίδια μελέτη πρότεινε την ανάπτυξη συγκεκριμένων χρηματοδοτικών εργαλείων, με συγχρηματοδότηση από το ΠΑΑ:

1. Ένα εργαλείο μικροδανείων για γεωργικές εκμεταλλεύσεις και πολύ μικρές μεταποιητικές επιχειρήσεις, το οποίο θα αφορά παροχή δανείων έως 25.000€. Μέσω του εργαλείου αυτού, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης χρηματοδοτεί περίπου το ήμισυ κάθε δανείου, ώστε να δώσει κίνητρο στους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς να παρέχουν δάνεια με επιτόκιο σχεδόν στο μισό του εμπορικού επιτοκίου και με ελάχιστες έως καθόλου εξασφαλίσεις. Η συνεισφορά του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης στο εν λόγω εργαλείο μπορεί να ανέλθει έως 40 εκατ. ευρώ, δίνοντας κίνητρο για συνολικές επενδύσεις έως και 80 εκατ. ευρώ.

2. Ένα εργαλείο εγγύησης χαρτοφυλακίου, το οποίο θα αφορά δάνεια μεγαλύτερα από 10.000 ευρώ. Μέσω του εργαλείου αυτού, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης μπορεί να καλύψει ένα σημαντικό μέρος του κινδύνου ενός χαρτοφυλακίου δανείων, ώστε οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί να έχουν κίνητρο να παρέχουν χρηματοδότηση και μάλιστα με πολύ ευνοϊκούς όρους.

Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης θα συνεισφέρει έως 80 εκατ. ευρώ, οδηγώντας σε χαρτοφυλάκια επενδύσεων, το συνολικό ύψος των οποίων μπορεί να ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ. Στο εν λόγω εργαλείο εξετάζεται η συμμετοχή και του Ευρωπαϊκού Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (πακέτο Junker)».

 

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass