Αγροτικά εφόδια

Δημοσίευση: 04 Μαρ 2019 22:02

Πληρώνονται Συνδεδεμένες Ενισχύσεις

Σήμερα ή αύριο θα καταβληθούν τελικά οι συνδεδεμένες για τα όσπρια προς ανθρώπινη κατανάλωση, τα πρωτεϊνούχα καρποδοτικά ψυχανθή, τα πρωτεϊνούχα σανοδοτικά ψυχανθή, τους καρπούς με κέλυφος, τα μήλα, τα σπαράγγια και το σκληρό σιτάρι, καθώς ο ΟΠΕΚΕΠΕ, δεν κατάφερε να περαιώσει τη σχετική διαδικασία εγκαίρως, αν και δήλωνε έτοιμος για τις πιστώσεις, προ αρκετών ημερών.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην «ΕτΔ» ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Γιώργος Αποστολάκης «η μετάθεση της πληρωμής των δικαιούχων δεν σχετίζεται με τον ΟΠΕΚΕΕ, αλλά ως Οργανισμός Πληρωμής μοιραία τα βέλη πέφτουν πάνω μας. Τα χρήματα που θα δοθούν, μαζί με τα υπόλοιπα της ενιαίας ενίσχυσης υπολογίζονται περίπου σε 64 εκατ. ευρώ για τις 7 συνδεδεμένες ενισχύσεις. Υπενθυμίζεται πως το καρτελάκι στο σκληρό σιτάρι ορίστηκε στα 7,6 ευρώ / στρ, ενώ στα 13,2 ευρώ ορίστηκε η συνδεδεμένη ενίσχυση στα σανοδοτικά ψυχανθή. Επιπλέον, ανακοινώθηκε ότι η τιμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης στα όσπρια για ανθρώπινη κατανάλωση είναι: 14,6 ευρώ/στρ., για πρωτεϊνούχα καρποδοτικά ψυχανθή: 8,2, για τους καρπούς με κέλυφος: 10,7, για τα μήλα: 4,1 και για τα σπαράγγια: 56,7 ευρώ το στρέμμα.

Η συνδεδεμένη για το βαμβάκι (68-70 ευρώ/στρ) θα δοθεί στις 18-20 Μαρτίου.

Από την πλευρά του ο προέδρος της Ομοσπονδίας κτηνοτροφικών συλλόγων και κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας, Γιάννης Γκουρομπίνος, ζητά από τον ΥΠΑΑΤ Σταύρο Αραχωβίτη, εκτός από την εντατικοποίηση των ελέγχων στο αιγοπρόβειο γάλα, η πληρωμή της συνδεδεμένης στο αιγοπρόβειο γάλα αντί για το τέλος Μαΐου να γίνει αρχές Απριλίου.

Μάχη με τον παγετό για καρπουζοπαραγωγούς

Δύσκολο το ξεκίνημα της χρονιάς για πολλούς παραγωγούς της χώρας μας, οι οποίοι ασχολούνται με το σκεπαστό υπαίθριο καρπούζι και πεπόνι. Το ψυχρό βαρομετρικό σε συνδυασμό με τις έντονες βροχοπτώσεις ανέστειλαν τις αγροτικές εργασίες και γενικότερα τις προετοιμασίες για τη φύτευση του καρπουζιού και του πεπονιού στα χωράφια τους. Στην περιοχή του Μακρυχωρίου Λάρισας, όπου ξεκίνησε η φύτευση οι παραγωγοί λόγω χαμηλών θερμοκρασιών, προσπαθούνε να κρατήσουν τα φυτά ζωντανά, με όλα τα αντιπαγωτικά μέσα.

Οι εκτιμήσεις για τη φετινή παραγωγή είναι ότι οι εκτάσεις θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με τα περσινά. Υπενθυμίζεται πως οι τιμές καρπουζιού κατά την περσινή περίοδο για τις πρώιμες ποικιλίες κυμάνθηκαν από 22 έως 28 λεπτά το κιλό και το κόστος παραγωγής κυμαίνεται από 500 έως 600 ευρώ το στρέμμα. Οι αποδόσεις των καλλιεργειών, ανάλογα φυσικά και με την περιποίηση, μπορούν να ξεπεράσουν τους 6 τόνους το στρέμμα.

Πρόβλημα και στα Κηπευτικά

Οι χαμηλές θερμοκρασίες άφησαν το αποτύπωμά τους και στα κηπευτικά και ειδικότερα στο σπανάκι και τον αρακά. Οι πρόσφατες βροχοπτώσεις φούσκωσαν τη γη και ξερίζωσαν από το χώμα τη ρίζα του σπανακιού, με αποτέλεσμα να πληγεί η πρώτη παραγωγή. Υπενθυμίζεται πως πέρυσι το πρώιμο βιομηχανικό σπανάκι που κόπηκε τον Νοέμβριο πουλήθηκε στα 180 ευρώ τον τόνο, ενώ τα συμβόλαια με τη βιομηχανία είναι στα 17 -18 λεπτά το κιλό. Προβληματισμένοι εμφανίζονται και οι παραγωγοί του μπρόκολου, αφού αυτό είναι ευπαθές στις ασθένειες, αλλά και με υψηλό κόστος παραγωγής (300 ευρώ το στρέμμα). Τα συμβόλαια που υπάρχουν με τη βιομηχανία είναι στα 18 λεπτά το κιλό το πρώτο χέρι και στα 14 λεπτά το δεύτερο, καθώς πέφτει η ποιότητα του φυτού. Στο κουνουπίδι η σοδειά είναι σημαντικά μικρότερη, περίπου 150 τόνοι, ενώ η τιμή πώλησης φθάνει στα 40 λεπτά και η στρεμματική απόδοση φθάνει και τους 2,5 τόνους ανά στρέμμα (περισσότερα από άλλα προϊόντα). Σε πιο δύσκολη θέση είναι ο αρακάς, καθώς είναι η πρώτη χρονιά φέτος που ελάχιστοι αγρότες έσπειραν. Κι αυτό γιατί η καλλιέργεια του αρακά είναι ασύμφορη με βάση τους παρακάτω αριθμούς: Το κόστος ανέρχεται στο στρέμμα στα 160 ευρώ. Η απόδοση, κατά τον ίδιο, ανά στρέμμα φθάνει τα 70 κιλά και πωλείται αντί 0,40 λεπτά το κιλό για να μείνουν τελικά στην τσέπη του παραγωγού 10 ευρώ.

Περικοπές για μικρές εκμεταλλεύσεις

Η Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοινώνει τη μεταβολή της περιόδου υποβολής των αιτήσεων στήριξης στο Υπομέτρο 6.3 «Ανάπτυξη μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων». Ως νέα ημερομηνία έναρξης υποβολής των αιτήσεων στήριξης στο υπομέτρο 6.3 ορίζεται η 22α Μαρτίου και ως ημερομηνία λήξης η 4η Ιουνίου 2019. Οι αιτήσεις στήριξης υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (http://www.ependyseis.gr). Τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την υποβολή που αναρτώνται στο ΠΣΚΕ πρέπει να έχουν ημερομηνία έκδοσης μέχρι και την τελευταία ημέρα της υποβολής αιτήσεων στήριξης. Αναλυτικότερα στοιχεία για τους όρους, προϋποθέσεις και υποχρεώσεις που διέπουν το μέτρο υπάρχουν στην πρόσκληση του μέτρου, η οποία αναρτάται στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις, www.minagric.gr και www.agrotikianaptixi.gr.

Στο μεταξύ την τροποποίηση του υπομέτρου 6.3 εξετάζει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς βάσει της επικείμενης πρόσκλησης, μεγάλος αριθμός υποψήφιων επαγγελματιών αγροτών πρόκειται να απορριφθεί. Η ελάχιστη βαθμολογία από τους 65 βαθμούς που προβλέπεται σήμερα, αναμένεται να μειωθεί στους 50 βαθμούς. Το Υπομέτρο παρέχει ενίσχυση ύψους 14.000 ευρώ στις μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις για να αναπτύξουν τις γεωργικές τους δραστηριότητες.

Ανοιξιάτικος καιρός

Φυσιολογικές καιρικές συνθήκες θα επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες στον νομό. Σήμερα Δευτέρα, ο καιρός θα είναι αίθριος, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 ως 17 βαθμούς Κελσίου. Τρίτη και Τετάρτη ο καιρός θα παραμείνει αίθριος και η θερμοκρασία σε άνοδο (από 19 έως 22 βαθμούς Κελσίου).

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass