ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δημοσίευση: 08 Μαρ 2019 22:00

Ποιοτικό βαμβάκι

Χρήσιμες συμβουλές στους βαμβακοπαραγωγούς και στους εκκοκκιστές για την επίτευξη ενός ποιοτικού προϊόντος έδωσε ο προϊστάμενος του Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου και Ταξινόμησης Βάμβακος Καρδίτσας κ. Μοχάμεντ Νταράουσε, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Agrothessaly.

Σύμφωνα με τον κ. Νταράουσε «To 2018 είχαμε καλή ποιότητα στο βαμβάκι αλλά προβλήματα στο χρώμα που οφείλονται στην κακή διαχείριση του σύσπορου, αφού στο εκκοκκιστήριο, κατά την παράδοση από τους μεσάζοντες, είτε αναμειγνύεται με άλλα βαμβάκια είτε παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε συνθήκες υψηλής υγρασίας με αποτέλεσμα να αποκτά κηλιδωμένο χρώμα, χάνοντας έτσι την προστιθέμενη αξία του. Η αγορά θέλει λεπτότερη και μακρύτερη ίνα, άρα οι παραγωγοί να είναι προσεκτικοί με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας που θα επιλέξουν. Πέρυσι η αναλογία της ίνας ήταν στο 4,8 κάτι που είναι αρνητικό".

Κληρώνει για την ΕΒΖ

Τις τελικές αποφάσεις σχετικά με την τύχη της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (EBZ) και το εάν τελικά το πρόγραμμα εξυγίανσης - αναδιάρθρωσης της βιομηχανίας θα «τρέξει» μέσω στρατηγικού επενδυτή, ή μέσω της Τράπεζας Πειραιώς, πρόκειται να ανακοινώσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας στους τευτλοπαραγωγούς ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, σε νέα συνάντησή τους στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Πιτσιόρλας σε συνεργασία με τον κ. Αραχωβίτη δήλωσε ότι κάνει προσπάθειες για να συνεχιστεί η καλλιέργεια τεύτλων στη χώρα μας. Ακόμη ανέφερε ότι θα καταβληθούν ενισχύσεις de minimis στους παραγωγούς τεύτλων στις 20-25 Μαρτίου».

Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ

Το συνολικό ποσό των 20.358.512,12 ευρώ κατέβαλε την Τετάρτη στους λογαριασμούς 14.587 δικαιούχων αγροτών και κτηνοτρόφων ο ΕΛΓΑ. Όπως ανακοίνωσε ο οργανισμός, η πληρωμή αφορά κυρίως σε αποζημιώσεις φυτικής παραγωγής και ζωικού κεφαλαίου για το 2018. Σημειώνεται ότι για το έτος ζημιάς 2018 καταβάλλεται το 70% των αντίστοιχων αποζημιώσεων φυτικής παραγωγής και το 100% των αντίστοιχων αποζημιώσεων ζωικού κεφαλαίου. Το μεγαλύτερο μέρος των πληρωμών δόθηκε στον νομό Πέλλας (2.463.115,08 ευρώ) κι ακολούθησε ο νομός Λάρισας με 1.959.209,38 ευρώ και ο νομός Αχαΐας με 1.585.487,70 ευρώ.

Τροποποίηση Απόφασης

στο Υπομέτρο 6.3

Η ΔΑΟΚ Περιφερικής Ενότητας Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς για την πρώτη τροποποίηση της αρ. 592/23-1-2019 Απόφασης «1η πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων στήριξης – φακέλων υποψηφιότητας προς ένταξη στο Υπομέτρο 6.3 “Ανάπτυξη μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων” του ΠΑΑ της Ελλάδας 2014-2020». Στόχος του Υπομέτρου 6.3 είναι οι μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις, μεγέθους παραγωγικής δυναμικότητας (εκφρασμένη ως τυπική απόδοση) από 5.000 ευρώ έως 7.999 ευρώ, να αναπτύξουν περαιτέρω τις γεωργικές τους δραστηριότητες (τουλάχιστον κατά ποσοστό ίσο με 15%). Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν ατομικό αγροτικό εισόδημα από 0,01 ευρώ έως 3.000 ευρώ και συνολικό οικογενειακό εισόδημα έως και 15.000 ευρώ. Η 1η πρόσκληση εφαρμόζεται αποκλειστικά σε δημοτικές και τοπικές κοινότητες στην επικράτεια της χώρας με πληθυσμό έως και 5.000 κατοίκους, παρέχοντας στήριξη σε φυσικά πρόσωπα κατά κύριο επάγγελμα αγρότες έως και 61 ετών, για την περαιτέρω ανάπτυξη των υφιστάμενων μικρών εκμεταλλεύσεών τους. Οι δικαιούχοι που θα ενταχθούν λαμβάνουν ποσό ενίσχυσης ίσο με 14.000 ευρώ το οποίο καταβάλλεται σε δύο δόσεις. Η υποβολή των αιτήσεων στήριξης τροποποιείται και θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά από 22 Μαρτίου 2019 έως και 4 Ιουνίου 2019 μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) http://www.ependyseis.gr. Τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την υποβολή που αναρτώνται στο ΠΣΚΕ πρέπει να έχουν ημερομηνία έκδοσης μέχρι και την τελευταία ημέρα της υποβολής αιτήσεων στήριξης. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2413-511170 Α. Νικολάου, 2413-511105 Γ. Γεωργιάδου

Μειώνεται η παραγωγή ελαιόλαδου

Για μείωση της παραγωγής ελληνικού ελαιολάδου, που σε κάποιες περιοχές και περιπτώσεις θα αγγίξει και το 50% την τρέχουσα περίοδο (2018-2019), σε σχέση με πέρυσι, κάνουν λόγο οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεων Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ). Η φετινή χρονιά, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, θα κλείσει γύρω στους 140.000 τόνους ελαιολάδου. Οι λόγοι πολλοί. Μεταξύ αυτών είναι οι καιρικές συνθήκες, καθώς φέτος σε πολλές περιοχές της Ελλάδας υπήρξαν έντονες βροχοπτώσεις, αλλά και η κόπωση των δένδρων. Επίσης πρόβλημα δημιούργησε και η προσβολή των δέντρων από δάκο.

Καλοκαιρία κι από βδομάδα βροχές

Υψηλές θερμοκρασίες και αίθριο καιρό θα χουμε το τριήμερο της Αποκριάς στον νομό Λάρισας, ενώ από Τρίτη τα σύννεφα θα πυκνώσουν και περιμένουμε βροχές στα ορεινά. Αναλυτικότερα για σήμερα Παρασκευή περιμένουμε αίθριο καιρό, με λίγα σύννεφα και θερμοκρασία από 9 ως 22 βαθμούς Κελσίου. Το Σαββατοκύριακο περαιτέρω άνοδο του υδραργύρου (στους 24 βαθμούς Κελσίου), ενώ την Καθαρά Δευτέρα ηλιοφάνεια με αυξημένη συννεφιά. Από την Τρίτη η θερμοκρασία θα υποχωρήσει (6 με 15 βαθμούς Κελσίου), ενώ θα υπάρξουν βροχές κυρίως στα ορεινά.  

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass