Μείωσε τα αρδευτικά τέλη ο ΤΟΕΒ Πηνειού

ΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ -Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: 150.000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΑΡΔΕΥΟΝΤΑΙ ΧΑΡΗ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΚΑΡΛΑ

Δημοσίευση: 08 Μαρ 2019 22:02

Με ιδιαίτερη επιτυχία και στέλνοντας μηνύματα οικονομικού νοικοκυρέματος πραγματοποιήθηκε η ετήσια Γενική Συνέλευση του ΤΟΕΒ Πηνειού, χθες το πρωί στη ΔΕΥΑΛ με τη συμμετοχή των αντιπροσώπων αγροκτημάτων που βρίσκονται στη δικαιοδοσία του οργανισμού.

Το αξιοσημείωτο της εκδήλωσης ήταν η παρουσία του περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστού, ο οποίος στην ομιλία του τόνισε την προτεραιότητα και τις δράσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, αλλά και τη σταθερή προσήλωσή του σε πρωτοβουλίες που βοηθούν την ορθολογική διαχείριση του αρδευτικού νερού στη Θεσσαλία. Επισήμανε για ακόμη μία φορά την κατάφωρη αδικία της επιβολής του περιβαλλοντικού τέλους στο νερό, που πλήττει ιδιαίτερα τους Θεσσαλούς αγρότες.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΤΟΕΒ Πηνειού κ. Δημήτριος Τσιούρης παρουσίασε στη Γενική Συνέλευση τα πεπραγμένα της διοίκησης του έτους 2018 και έθεσε τις προτεραιότητες και τους στόχους για το μέλλον του οργανισμού και τον προγραμματισμό των ενεργειών για το νέο έτος.

Όπως τονίστηκε από τον κ. Τσιούρη «την εποχή που επιβάλλεται στους αγρότες-αρδευτές το περιβαλλοντικό τέλος, το καθόλα άδικο για τους Θεσσαλούς παραγωγούς, ο ΤΟΕΒ Πηνειού μειώνει τα αρδευτικά τέλη κατά 1 ευρώ το στρέμμα στο επιφανειακό δίκτυο. Η εξέλιξη είναι προϊόν πολύχρονης και συντονισμένης δουλειάς της διοίκησης, η οποία μέσα από συγκεκριμένες αποφάσεις έχει καταφέρει να δημιουργήσει έναν υγιέστατο και εύρωστο οργανισμό». Ο κ. Τσιούρης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει προσωπικά τον κ. Αγοραστό για τη στήριξη της περιφέρειας και του ιδίου καθώς και τον πρώην αντιπεριφερειάρχη κ. Γιώργο Λαδόπουλο για την αμέριστη βοήθεια και συμπαράσταση.

ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΤΕΛΟΥΣ

Το θέμα της Γενικής Συνέλευσης που κυριάρχησε και επισκίασε τα υπόλοιπα ήταν αυτό της επιβολής του περιβαλλοντικού τέλους. Η Γ.Σ. ομόφωνα καταδίκασε την άδικη όπως χαρακτήρισε επιβολή του τέλους, η οποία οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην εξόντωση των παραγωγών όσο και του ιδίου του οργανισμού. Συζητήθηκαν τρόποι αντίδρασης και μάλιστα μαζικής, όλων των φορέων της Θεσσαλίας υπό τη σκέπη της περιφέρειας και του περιφερειάρχη ο οποίος με το ενδιαφέρον του ανακίνησε το σοβαρό αυτό θέμα.

Επιπρόσθετα ενόψει της υποχρεωτικής προσκόμισης βεβαίωσης του ΤΟΕΒ στις φετινές δηλώσεις ΟΣΔΕ για την πολλαπλή συμμόρφωση αποφασίστηκε η δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών των παρελθουσών χρήσεων με σκοπό να μπορούν οι παραγωγοί-μέλη να ανταποκριθούν στις οφειλές τους και να αποφευχθεί η μη προσκόμιση της βεβαίωσης στους οφειλέτες. Επίσης συζητήθηκε και η συμμετοχή του οργανισμού στην πρώτη ενεργειακή κοινότητα, συμμετοχή που στοχεύει μακροπρόθεσμα στην περαιτέρω μείωση του αρδευτικού κόστους και διάφορες άλλες δράσεις στις οποίες ο οργανισμός έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

Ο κ. Αγοραστός συνεχάρη καταρχήν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΟΕΒ Πηνειού για τη διοικητική και λειτουργική ικανότητά τους, αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιουργεί στους ανθρώπους της παραγωγής η επιβολή του «Πράσινου» τέλους, ενώ παρέθεσε τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Αιρετή Περιφέρεια Θεσσαλίας για την αναστολή επιβολής του συγκεκριμένου τέλους.

Ο κ. Αγοραστός παρουσίασε τα αρδευτικά έργα, τα οποία υλοποίησε η Περιφέρεια Θεσσαλίας στην προσπάθεια μείωσης του κόστους παραγωγής για τους αγρότες σημειώνοντας ότι «εμείς ως Περιφέρεια Θεσσαλίας ολοκληρώσαμε πολλά έργα στον τομέα της άρδευσης. Μέσω του ολοκληρωμένου συστήματος των έργων που έχουμε υλοποιήσει για την επανασύσταση της Λίμνης Κάρλας, το νερό της λίμνης έχει ξεπεράσει τα 90 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ενώ με την κατασκευή των δεκαπέντε και πλέον λιμνοδεξαμενών αρδεύονται 150.000 στρέμματα. Η παραγωγή στη Θεσσαλία έχει αυξήσει κατά 500% τις εξαγωγές των προϊόντων της τα τελευταία χρόνια, είναι πλεονασματική όσον αφορά στο εμπορικό ισοζύγιο, και έχει κάνει άλματα προόδου. Σήμερα το κράτος την τιμωρεί με το σκεπτικό ότι είναι ελλειμματική σε ποσότητα νερού. Ευθύνη φέρει η κυβέρνηση αν είχε ολοκληρώσει τα έργα μεταφοράς νερού από τον Αχελώο (αφού έδωσε το πράσινο φως και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο), σήμερα θα υπήρχε επάρκεια νερού και δεν θα χρειαζόταν αυτό το πρόσθετο τέλος. Ενώ σήμερα ο αγροτικός κόσμος της Θεσσαλίας αγωνίζεται για να υπάρξει μείωση του κόστους παραγωγής, την ίδια ώρα έρχεται το κράτος και επιβαρύνει το κόστος παραγωγής, δημιουργώντας άλλο ένα επιπλέον βάρος στους ανθρώπους που παράγουν» υποστήριξε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Ο κ. Αγοραστός συνέστησε την προσοχή στον τρόπο πληρωμής του «Πράσινου» τέλους, το οποίο όπως αναφέρεται στην απόφαση πρέπει να καταβάλλεται από τους ΤΟΕΒ ασχέτως αν οι αγρότες έχουν καταβάλει τα χρήματα που τους αναλογούν. «Αν ισχύσει ο συγκεκριμένος τρόπος είσπραξης για το «Πράσινο» τέλος, να είστε σίγουροι ότι θα κλείσουν όλοι οι ΤΟΕΒ» σημείωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας αναφέρθηκε στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος με τον αναπληρωτή υπουργό Σωκράτη Φάμελλο όπου αφέθηκε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος «παράθυρο» για μείωση του περιβαλλοντικού τέλους στο αρδευτικό νερό της Θεσσαλίας. «Ενωμένη η Θεσσαλία κέρδισε μια μάχη. Δεν κέρδισε, όμως, ακόμη τον πόλεμο» τόνισε ο κ. Αγοραστός ενώ έθεσε για ακόμη μια φορά το ζήτημα της ισονομίας στο θέμα της επιβολής του «Πράσινου» τέλους υπογραμμίζοντας ότι «θα πρέπει να υπάρχει ισοτιμία, δηλαδή να υπάρχει για τη Θεσσαλία η ίδια τιμή στο περιβαλλοντικό τέλος που υπάρχει σε άλλες Περιφέρειες. Δεν θα πρέπει οι αγρότες της Θεσσαλίας θα κληθούν να πληρώσουν 11 ευρώ το στρέμμα όταν οι υπόλοιποι πληρώνουν 1 λεπτό το στρέμμα! Δηλαδή στα 100 στρέμματα με μέση κατανάλωση 450 κυβικά μέτρα νερού ο Θεσσαλός αγρότης θα πληρώνει 1.100 ευρώ και στην υπόλοιπη Ελλάδα 1 ευρώ!».

 

Γ. Ρούστας  

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass