Σημαντικός ο ρόλος των αγροτικών φωτοβολταϊκών

Ο Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

Δημοσίευση: 09 Μαρ 2019 15:54

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας κ. Νίκος Παπαδόπουλος, σε τοποθέτησή του κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα την έρευνα, εκμετάλλευση και διαχείριση του γεωθερμικού δυναμικού που διεξήχθη στην ολομέλεια της Βουλής, εξήρε τη σημασία των μικρών αγροτικών φωτοβολταϊκών και τον ρόλο της αγροτικής γεωθερμίας σε σημαντικούς τομείς της πρωτογενούς παραγωγής.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του «ο Ν. Παπαδόπουλος ανέδειξε την πρόταση, η οποία και έγινε δεκτή, για τη δυνατότητα δημιουργίας φωτοβολταϊκών από όλους τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, ισχύoς έως και 500KW, από 100KW που ισχύει σήμερα, με τιμή ανά κιλοβατώρα, συν 10% σε σχέση με τον μέσο όρο και με εικοσαετή συμβόλαια, δεδομένου ότι αυτά τα μικρά αγροτικά φωτοβολταϊκά, αφορούν κυρίως ιδιοπαραγωγούς για ίδια κατανάλωση, για παραγωγική χρήση, και όχι ως πρόσθετο εισόδημα, γι’ αυτό χρειάζονται περαιτέρω ενίσχυση. Επιπλέον, ζήτησε την εύρεση νέου χρηματοδοτικού εργαλείου, το οποίο θα διευκολύνει τους μικρούς παραγωγούς, κάτι με το οποίο συμφώνησε ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σταθάκης, με τον δεύτερο να επισημαίνει ότι δεν πρόκειται να δοθεί άδεια σε γη υψηλής παραγωγικότητας.

Όσον αφορά στον ρόλο της αγροτικής γεωθερμίας, υπογράμμισε την καίρια σημασία της χρήσης της, ιδίως στον πρωτογενή τομέα, καθώς ευνοεί τη σταδιακή απεξάρτηση από τα δαπανηρά και επιβαρυντικά για το περιβάλλον ορυκτά καύσιμα, ενώ παράλληλα μπορεί να συμβάλει στη δραστική μείωση του κόστους παραγωγής, άρα και στην ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος. Επιπροσθέτως, τόνισε ότι είναι αυτονόητη η ώθηση που μπορεί να δοθεί σε τομείς της πρωτογενούς παραγωγής με μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα όπως οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες και οι ιχθυοκαλλιέργειες, η θερμική επεξεργασία αγροτικών προϊόντων, η θέρμανση εγκαταστάσεων όπως π.χ. οι σταβλικές εγκαταστάσεις ή τα οινοποιεία, η ξήρανση φρούτων, λαχανικών και άλλων καρπών, η μείωση των υπολειμμάτων και των αποβλήτων των γεωργικών προϊόντων κ.λπ. Ιδιαίτερα η αβαθής γεωθερμία, σύμφωνα με μελέτες του ΕΛΓΟ υπάρχει σχεδόν παντού και μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική εναλλακτική πηγή ενέργειας για μικρούς και μεσαίους παραγωγούς στον πρωτογενή τομέα, αλλά και τα συλλογικά σχήματά τους, όπως ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμοί».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass