Επενδύει στη δημιουργία νέων ποικιλιών φυτικών ειδών

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΟΚΚΑΛΗ- ΠΟΙΑ ΦΥΤΙΚΑ ΕΙΔΗ ΑΦΟΡΑ-ΠΟΙΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ

Δημοσίευση: 09 Μαρ 2019 20:44 | Τελευταία ενημέρωση: 09 Μαρ 2019 20:46

Το πράσινο φως για τη χρηματοδότηση, μέσω του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, του Προγράμματος δημιουργίας νέων ποικιλιών φυτικών ειδών, άναψε το ΥΠΑΑΤ, κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη.

Το Ειδικό Πρόγραμμα είναι πενταετούς διάρκειας (2019-2023) και αρμόδιες αρχές είναι η Διεύθυνση Πολλαπλασιαστικού Υλικού Καλλιεργούμενων Φυτικών Ειδών και Φυτογενετικών Πόρων του ΥΠΑΑΤ (παρακολούθηση και έλεγχος υλοποίησης) και η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ (σχετικά με τις πληρωμές). Η χρηματοδότηση βαρύνει εξ’ ολοκλήρου τις πιστώσεις του προϋπολογισμού του Ταμείου Γεωργίας και Κτηνοτροφίας – Παράρτημα Σποροπαραγωγής και Φυτωρίων, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός και για τα 5 έτη ανέρχεται στο ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Η υπουργική έγκριση του προγράμματος αφορά στα παρακάτω καλλιεργούμενα φυτικά είδη: Αμπέλι, βαμβάκι, μηλιά, πυρηνόκαρπα (Βερικοκιά, Κερασιά), σιτηρά (Σκληρό Σιτάρι, Βρώμη, Κριθάρι), ελιά, ακρόδρυα (Καρυδιά), ψυχανθή (Μηδική, Λαθούρι, Ρεβύθι, Φασόλι), εσπεριδοειδή (Πορτοκαλιά, Λεμονιά), αρωματικά (Ρίγανη, Τσάι του Βουνού, Χαμομήλι), συκιά, ντομάτα.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ

Το Ειδικό Πρόγραμμα ανατίθεται προς υλοποίηση στον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, ο οποίος μπορεί να συνεργαστεί με άλλους ερευνητικούς φορείς και Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας. Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ δύναται να υποβάλει αίτηση για τη χορήγηση κοινοτικού δικαιώματος επί φυτικής ποικιλίας για τις ποικιλίες που δημιούργησε ή αίτηση για τη χορήγηση εθνικού δικαιώματος επί φυτικής ποικιλίας σε χώρες μέλη της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία Νέων Ποικιλιών Φυτικών Ειδών (UPOV). Σε περίπτωση μη τήρησης των διατάξεων της απόφασης από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ το εν λόγω έργο απεντάσσεται από το Ειδικό Πρόγραμμα και τροποποιείται η σύμβαση αναλόγως. Σε περίπτωση που έχουν πραγματοποιηθεί πληρωμές, τα ποσά που έχουν καταβληθεί επιστρέφονται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Ο Β. ΚΟΚΚΑΛΗΣ

Σχολιάζοντας στην «Ε» την έγκριση του Προγράμματος Δημιουργίας Νέων Ποικιλιών Φυτικών Ειδών, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης δήλωσε σχετικά: "Το πρόγραμμα αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία με την οποία ενεργοποιείται, για πρώτη φορά, η πρόβλεψη του άρθρου 9 του ν. 1564/1985, για την επένδυση στις νέες ποικιλίες. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του ανταποδοτικού χαρακτήρα που ορίζει ο νόμος ότι έχουν τα τέλη, τα οποία πληρώνουν οι σποροπαραγωγικές και φυτωριακές επιχειρήσεις, προσφέρεται η αναγκαία χρηματοδότηση στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ώστε να οδηγηθούμε στη δημιουργία νέων ποικιλιών φυτικών ειδών στηρίζοντας ευρύτερα τον τομέα του πολλαπλασιαστικού υλικού στην ελληνική γεωργία. Η δημιουργία νέων φυτικών ποικιλιών με χαρακτηριστικά όπως, βελτιωμένη απόδοση, υψηλή ποιότητα τελικών προϊόντων, αντοχή σε επιβλαβείς οργανισμούς, αντοχή σε αβιοτικούς παράγοντες (ξηρασία, αλατούχα εδάφη, υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες, κ.λπ.) είναι ύψιστης σημασίας για την αύξηση της παραγωγικότητας και την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας στη γεωργία. Θέλω δε για ακόμη μια φορά να διαβεβαιώσω τους πάντες ότι η επένδυση αυτή θα έχει μετρήσιμα, χειροπιαστά παραδοτέα έργα καθώς οι επενδύσεις γίνονται κατόπιν θετικής εισήγησης της Τεχνικής Επιτροπής Πολλαπλασιαστικού Υλικού (ΤΕΠΥ), στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων και εκπρόσωποι της αγοράς και του ιδιωτικού τομέα, διασφαλίζοντας, στον βαθμό του εφικτού, την εμπορικότητα των νέων ποικιλιών και προετοιμάζοντας τα σχήματα κοινοπραξιών που μπορούν να τις υποστηρίξουν στην αγορά. Πέρα απ’ αυτό και πριν την υπογραφή εκάστου τεχνικού δελτίου θα πραγματοποιήσω ο ίδιος διαβούλευση με εκπροσώπους φορέων (αντίστοιχους για κάθε φυτικό είδος) ώστε να είναι ξεκάθαρη η συνεισφορά του επιμέρους έργου στην κάλυψη αναγκών που σχετίζονται με την ύπαρξη ποιοτικών ποικιλιών σε βασικά φυτικά είδη. Πιστεύω ότι το Πρόγραμμα αυτό θα πετύχει και μακάρι να επαναληφθεί στο τέλος του, εξελισσόμενο σε έναν μόνιμο δίαυλο μεταξύ των αναγκών των παραγωγικών φορέων και των λαμπρών επιστημόνων που διαθέτει η χώρα μας, ώστε ο αγρότης σταθερά να γίνεται κοινωνός και δέκτης των αποτελεσμάτων της εφαρμοσμένης έρευνας, συμβάλλοντας στο μακροπρόθεσμο όφελος της παραγωγικής ανασυγκρότησης της υπαίθρου».

Του Γιώργου Ρούστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass