ΑΓΡΟΤΙΚΑ... ΕΦΟΔΙΑ

Δημοσίευση: 12 Μαρ 2019 22:06

Αγωνία για Σχέδια Βελτίωσης και Αγροταμείο

Κορυφώνεται η αγωνία για τους 15.000 περίπου αγρότες, καθώς ξεκίνησε η αξιολόγηση των Σχεδίων Βελτίωσης, με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να θέτει ως στόχο ολοκλήρωσης της διαδικασίας την 30ή Ιουνίου και τους μελετητές να θεωρούν ανέφικτη την παραπάνω ημερομηνία.

Στη Θεσσαλία οι φάκελοι που έχουν υποβληθεί στο Υπομέτρο 4.1 ανέρχονται σε 1.762 και η δημόσια δαπάνη που έχει εγκριθεί και για τα δύο Μέτρα (4.1.1. και 4.1.3) είναι περίπου 31 εκατ. ευρώ, ενώ η απαιτούμενη δημόσια δαπάνη φθάνει τα 100 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να εστιάζεται στην αγορά ελκυστήρα. Υπάρχουν βέβαια και οι μετριοπαθείς προτάσεις, κάτω των 40.000 ευρώ για αποθηκευτικούς χώρους, ενώ σε άλλες περιφέρειες, στην ίδια κατηγορία βρίσκουμε τα δεντροκομικά και αμπελουργικά τρακτέρ.

Την ίδια ώρα στις αρχές Ιουνίου τοποθετείται η έναρξη αποδοχής από τις τράπεζες των αιτήσεων για δάνεια σε αγρότες και επιχειρήσεις, μέσω του Αγροτικού Ταμείου Εγγυήσεων. Εφόσον υπογράψει ο ΟΠΕΚΕΠΕ με το ΥΠΑΑΤ τη σχετική σύμβαση, θα ακολουθήσει εντός 20 ημερών η πολυπόθητη προκήρυξη, με την οποία θα καλούνται τα πιστωτικά ιδρύματα να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους. Με το Αγροτικό Ταμείο η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά να καλύψει ένα μικρό μέρος των χρηματοδοτικών αναγκών του πρωτογενούς τομέα.

Χρήμα για νιτρορύπανση και «κομφούζιο»

Μέσα στον Μάρτιο αναμένεται η πληρωμή της εκκαθάρισης του πρώτου έτους στους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα «Μείωση της Νιτρορύπανσης» και του πρώτου έτους της δράσης «Κομφούζιο» για όσους εντάχθηκαν στη δεύτερη πρόσκληση. Ως το τέλος Απριλίου προγραμματίζεται η εκκαθάριση για τους δικαιούχους του πρώτου έτους της δράσης «Σπάνιες Φυλές», οι οποίοι πριν από το τελος του 2018 έλαβαν την αντίστοιχη προκαταβολή που υπολογίστηκε στα 3 εκατ. ευρώ. Μέχρι τέλος Μαΐου θα γίνει η εκκαθάριση του δεύτερου έτους του Μέτρου 11 για τη Βιολογική Γεωργία (τέλος Νοεμβρίου πληρώθηκαν την εκκαθάριση του πρώτου έτους και την προκαταβολή του δεύτερου), καθώς και η εκκαθάριση του πρώτου έτους της Βιολογικης Κτηνοτροφίας.

Στο μεταξύ στις δράσεις του ΠΑΑ 2014-2020 πρόκειται να διατεθεί το ποσό των 72 εκατ. ευρώ, το οποίο επιστρέφεται στην Ελλάδα μετά την απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε. Τα χρήματα αυτά είχαν δεσμευθεί ως δημοσιονομική διόρθωση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης της Υπαίθρου την περίοδο 2000-2006, τα οποία τώρα προορίζονται για το Ταμείο Γεωργικού Προσανατολισμού και Εγγυήσεων για τις ανάγκες της Δράσης 2014-2020.

 

Μειώνεται η τιμή στο γάλα

«Κάθε μήνα από τον περασμένο Δεκέμβριο η τιμή του αγελαδινού γάλακτος προς τον παραγωγό βαίνει μειούμενη δημιουργώντας τεράστια ανασφάλεια στους παραγωγούς αλλά και αδυναμία ορθής λειτουργίας της αγοράς. Η τακτική αυτή, που ακολουθείται από τον περασμένο Δεκέμβριο από γνωστή γαλακτοβιομηχανία, δημιουργεί αβεβαιότητα κι αναγκάζει τους παραγωγούς να πουλήσουν ή ακόμη και να σφάξουν τα ζώα τους προκειμένου να αντέξουν τις σκληρές συνθήκες που τους επιβάλλει η αγορά. Η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος, σε μία χώρα με σημαντικό διατροφικό έλλειμμα στα γαλακτοκομικά, καθίσταται ασύμφορη». Τα παραπάνω αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Φυλής Χολστάιν Ελλάδας, η οποία έχει καταθέσει εδώ και καιρό τις προτάσεις της στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αλλαγή του πλαισίου σε ό,τι αφορά στο αγελαδινό γάλα. Προτάσεις, που, όπως αναφέρει η ίδια «βγήκαν μέσα από επιστημονική τεκμηρίωση για τη διατροφική ωφελιμότητά του και τη δυνατότητα των καταναλωτών να επιλέξουν, γνωρίζοντας τι ακριβώς αγοράζουν αλλά και δυνατότητες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μέσω της παραγωγής αγελαδινού γάλακτος. Δηλώνουμε σε κάθε περίπτωση ότι δεν θα ανεχτούμε να παίζονται παιχνίδια στις πλάτες μας».

Καθυστερούν οι δηλώσεις ΟΣΔΕ

Ανεξήγητη καθυστέρηση παρατηρείται στη διαδικασία έναρξης των φετινών δηλώσεων ΟΣΔΕ από το ΥΠΑΑΤ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με τους παραγωγούς, αλλά και στελέχη Συνεταιρισμών και ΚΥΔ, να υπενθυμίζουν ότι πέρυσι τέτοιο καιρό είχε ξεκινήσει ήδη η συλλογή των δηλώσεων. Οι Φορείς Συντονισμού δηλώνουν έτοιμοι και αναμένουν τις σχετικές ενέργειες του ΟΠΕΚΕΠΕ. Όχι ότι αν άνοιγε η πύλη θα έτρεχαν οι αγρότες να υποβάλουν τις αιτήσεις, αφού όλοι κάνουν χρήση της άτυπης παράτασης που δίνεται μέχρι τον Ιούνιο, αλλά το κράτος οφείλει να είναι συνεπές στα χρονοδιαγράμματα.

Βροχές, σύννεφα χωρίς παγωνιά

Μετά το καλοκαιρινό τριήμερο της Αποκριάς, ο καιρός από σήμερα χαλάει, προκαλώντας μια ανησυχία στους παραγωγούς για τις καλλιέργειές τους. Έτσι ο υδράργυρος θα πέσει από τους 20 βαθμούς Κελσίου και πλέον που είχαμε το προηγούμενο τριήμερο στους 15 βαθμούς Κελσίου. Το ευχάριστο είναι πως δεν θα έχουμε τις πρωινές ώρες παγωνιά, αφού ο υδράργυρος δεν θα υποχωρήσει κάτω από τους 2 με 3 βαθμούς Κελσίου. Οι βροχές και η συννεφιά θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού όλη την εβδομάδα.

Απο τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass