Αγροτικά Εφόδια

Δημοσίευση: 18 Μαρ 2019 22:20
Στο επίκεντρο η Αγροδιατροφή Στο επίκεντρο η Αγροδιατροφή

Χρήσιμα συμπεράσματα για το πώς πρέπει να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας, δίνοντας έμφαση στα ποιοτικά προϊόντα, στην εκπαίδευση των παραγωγών, ιδίως πάνω στις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία, αλλά και στην ενίσχυση της συνεργατικότητας μέσω των Ομάδων Παραγωγών, εξήχθησαν κατά τη διάρκεια της αγροτικής ενότητας που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Συνεδρίου που συνδιοργάνωσαν η «Ελευθερία» και η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Όπως συμβαίνει σε αυτές τις εκδηλώσεις, από τον διάλογο που ακολούθησε τις εισηγήσεις, αναδείχθηκαν προβληματισμοί και κατατέθηκαν χρήσιμες προτάσεις που αν ληφθούν υπόψη από τους αρμόδιους, θα βγει κερδισμένη η ελληνική γεωργία.

Σχετικά με το πολλαπλασιαστικό υλικό, όπως ανέφερε και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασ. Κόκκαλης τρέχει ήδη πρόγραμμα του ΥΠΑΑΤ με προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ για να δημιουργηθούν νέες ελληνικές ποικιλίες σπόρου, με πρώτη εμφάνιση αυτή της ελιάς. «Αφού χάσαμε στο παρελθόν την Κορονέικη (κατοχυρώθηκε από τους Ισπανούς σε συνεργασία με τις ΗΠΑ) και γλιτώσαμε στο παρά πέντε την Καλαμών (από τους Τούρκους), ήρθε η ώρα να περάσουμε στην αντεπίθεση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής κ. Παπαχατζής και συμφώνησε μαζί του ο κ. Κόκκαλης.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παπαδόπουλος ζήτησε «να μοιραστεί αναλογικά ο πλούτος που θα προκύψει από τη διαχείριση του πολλαπλασιαστικού υλικού, διότι σήμερα ο αγρότης πουλάει τον σπόρο του στις εταιρείες 20 λεπτά και τον αγοράζει πιστοποιημένο 1 ευρώ».

Με τη γνωστή γλώσσα που τσακίζει «κόκαλα» μίλησε ο γεωπόνος Ντ. Μπλιάτσος, ο οποίος εξήρε τη συνεχή παρουσία στο συνέδριο του επιχειρηματία Λ. Σαΐτη, ενώ την ίδια ώρα κάποιοι νέοι αγρότες θα πίνουν αμέριμνοι τον καφέ τους σε κάποια καφετέρια. Ζήτησε δε από την πολιτεία καλύτερη ενημέρωση στους αγρότες της υπαίθρου, γι’ αυτά που έρχονται.  

Τέλος ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σωτ. Γιαννακόπουλος επιμένει στην προοπτική προώθησης του αγρομάρκετινγκ, ώστε ο παραγωγός να γνωρίζει πριν σπείρει, τι ζητά η αγορά και πού θα πουλήσει το προϊόν του.

 

Καταβάλλεται η συνδεδεμένη βαμβακιού

2KATABALLETAI H SYNDEDMENH BAMBAKIOY

Την εβδομάδα από τις 26 έως τις 29 Μαρτίου, αναμένεται, να καταβληθεί τελικά η ειδική ενίσχυση βάμβακος, ενώ επιπλέον προγραμματίζεται να πληρωθούν οι δικαιούχοι των ειδικών μέτρων στήριξης για τα μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους. Ουσιαστικά, η πληρωμή της ειδικής ενίσχυσης για το βαμβάκι μετατίθεται περίπου μία εβδομάδα αργότερα σε σχέση με τις τελευταίες εκτιμήσεις, αλλά, μαζί της, ο ΟΠΕΚΕΠΕ προετοιμάζει και μία σειρά άλλων πληρωμών. Υπενθυμίζεται ότι για να πραγματοποιηθούν οι προαναφερόμενες πληρωμές, πρέπει να προηγηθεί ο καθορισμός των τελικών τιμών τους με υπουργική απόφαση. Σχετικά με την ειδική ενίσχυση για την καλλιέργεια του βαμβακιού, η ενδεικτική τιμή του έτους 2018 καθορίστηκε στα 74,9 ευρώ/στρέμμα για βασική έκταση 2,5 εκατ. στρεμμάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται η διαδικασία υπολογισμού των αποδόσεων (οι οποίες διαφέρουν ανά περιφερειακή ενότητα), μετά και τη διαβίβαση των στοιχείων από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιωθείσες ποσότητες.

 

Μειώνεται η τιμή στο γάλα

MEIVNETAI H TIH STO GALA

«Κάθε μήνα από τον περασμένο Δεκέμβριο η τιμή του αγελαδινού γάλακτος προς τον παραγωγό βαίνει μειούμενη δημιουργώντας τεράστια ανασφάλεια στους παραγωγούς αλλά κι αδυναμία ορθής λειτουργίας της αγοράς. Η τακτική αυτή, που ακολουθείται από τον περασμένο Δεκέμβριο από γνωστή γαλακτοβιομηχανία, δημιουργεί αβεβαιότητα κι αναγκάζει τους παραγωγούς να πουλήσουν ή ακόμη και να σφάξουν τα ζώα τους προκειμένου να αντέξουν τις σκληρές συνθήκες που τους επιβάλλει η αγορά. Η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος, σε μία χώρα με σημαντικό διατροφικό έλλειμμα στα γαλακτοκομικά, καθίσταται ασύμφορη».

Τα παραπάνω αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Φυλής Χολστάιν Ελλάδας, η οποία έχει καταθέσει εδώ και καιρό τις προτάσεις της στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αλλαγή του πλαισίου σε ό, τι αφορά στο αγελαδινό γάλα. Προτάσεις, που, όπως αναφέρει η ίδια, «βγήκαν μέσα από επιστημονική τεκμηρίωση για τη διατροφική ωφελιμότητά του και τη δυνατότητα των καταναλωτών να επιλέξουν, γνωρίζοντας τι ακριβώς αγοράζουν αλλά και δυνατότητες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μέσω της παραγωγής αγελαδινού γάλακτος. Δηλώνουμε σε κάθε περίπτωση ότι δεν θα ανεχτούμε να παίζονται παιχνίδια στις πλάτες μας».

 

Καλλιεργητικές συμβουλές καταπολέμησης ασθενειών

KALLIERGHTIKES SYMBOYLES1

Συμβουλές για την καταπολέμηση των ασθενειών που προκύπτουν τούτη την περίοδο παρέχει στην ιστοσελίδα του το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας και Ελέγχου Φυτών Βόλου για τη φιστικιά και την καρυδιά.

Αναλυτικότερα για τη φιστικιά η προσοχή εστιάζεται στη βορυοσφαίρια. Η ασθένεια ευνοείται από υψηλές τιμές θερμοκρασίας και υγρασίας, γι’ αυτό όταν το καλοκαίρι έχουμε βροχές και αρκετό μόλυσμα, διαδίδεται ταχύτατα. Ωστόσο, η περίοδος από το φούσκωμα των φυτών μέχρι την έναρξη της καρπόδεσης είναι πολύ ευνοϊκή για τις πρωτογενείς μολύνσεις, οι οποίες παραμένουν λανθάνουσες και τα συμπτώματα εκδηλώνονται αργότερα όταν αυξάνεται η θερμοκρασία. Εκτός από τη φιστικιά, το παθογόνο προσβάλλει και άλλα καρποφόρα, καλλωπιστικά και δασικά φυτά. Συνεπώς, το μόλυσμα μπορεί να προέλθει όχι μόνο από τις φιστικιές, αλλά και από άλλους ξενιστές.

KALLIERGHTKES SYMBOYLE2

Στην καρυδιά η κυριότερη ασθένεια των καρπών είναι η βακτηρίωση, ενώ των φύλλων η ανθράκωση. Η υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία την περίοδο της άνοιξης ευνοεί τις πρωτογενείς μολύνσεις και των δύο ασθενειών. Γι’ αυτό, η προστασία της καλλιέργειας είναι απαραίτητη από την έναρξη της βλάστησης. Όσον αφορά στην ανθράκωση τα συμπτώματα στα φύλλα είναι καστανόμαυρες πολυγωνικές κηλίδες, πιο γκρι στο κέντρο, με ή χωρίς χλωρωτική περίμετρο. Στην αρχή εμφανίζονται μεμονωμένες, ενώ αργότερα συνενώνονται, σχηματίζοντας μεγάλες νεκρωτικές περιοχές. Σε περίπτωση έντονης προσβολής παρατηρείται πρώιμη φυλλόπτωση τον Αύγουστο.

 

Ανεβαίνει η θερμοκρασία

Σήμερα Δευτέρα ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 ως 23 βαθμούς Κελσίου. Αύριο ο καιρός θα είναι αίθριος, οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και η θερμοκρασία σε άνοδο (19 -21 βαθμοί Κελσίου). Την Τετάρτη ίσως υπάρξουν κάποιες βροχές, χωρίς ωστόσο να υποχωρήσει η θερμοκρασία.

 

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass