Αγροτικά Εφόδια

Αύξηση παγκόσμιας παραγωγής στο βαμβάκι

Δημοσίευση: 26 Μαρ 2019 22:14

Ανακοινώθηκαν οι πρώτες προβλέψεις του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) για την παγκόσμια παραγωγή βάμβακος της περιόδου 2019/2020. Όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η παγκόσμια παραγωγή θα υπερβεί την κατανάλωση, αυξάνοντας ελαφρά τα παγκόσμια αποθέματα. Στην Κίνα αναμένεται να έχουμε μείωση των αποθεμάτων για πέμπτη συνεχή χρονιά.

Αντίθετα τα αποθέματα στις υπόλοιπες χώρες αναμένεται να αυξηθούν. Οι προβλέψεις του USDA, για την παγκόσμια παραγωγή αναφέρουν ότι αναμένεται να αυξηθεί, κατά 6,8%, ενώ οι αποδόσεις ανακάμπτουν σε πολλές χώρες. Ειδικότερα για την παραγωγή βαμβακιού στις ΗΠΑ την περίοδο 2019/2020 αναμένεται να φθάσει σε 22,5 εκατομμύρια μπάλες (1 μπάλα = 226,8 κιλά). Ωστόσο προβλέπεται ότι και το παγκόσμιο εμπόριο βάμβακος αναμένεται να αυξηθεί και να φθάσει κοντά στα επίπεδα ρεκόρ που σημειώθηκαν το 2011/2012 και το 2012/2013. Αναμένεται να υπάρξει μεγάλη αύξηση των εισαγωγών της Κίνας, καθώς θα πρέπει να καλυφθούν τα «κενά» της αγοράς από τη μείωση της εγχώριας προσφοράς. Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώνει το ΥπΑΑΤ, στις 18/3/2019, η διεθνής τιμή σύσπορου βαμβακιού (μετά από αναγωγή και με απόδοση 33%) ανέρχεται στα 54 λεπτά το κιλό. Η τιμή εκκοκκισμένου βαμβακιού 1,64 ευρώ το κιλό. Η διεθνής τιμή εκκοκκισμένου βαμβακιού Δείκτης Α (Cotlook Index A) στα 84,30 Cents/Libra. Η ισοτιμία ευρώ / δολαρίου 1,1342.

 

ΕΒΟΛ: Εξάγει βιολογικά, δωρίζει 700 αρνιά

Για την εξαγωγική δραστηριότητα ιδίως των βιολογικών προϊόντων καθώς και τους τρεις νέους κωδικούς προϊόντων (κατσικίσιο συμβατικό γιαούρτι , γιαούρτια με φρούτα και κεφίρ), μίλησε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου-ΕΒΟΛ κ. Νικήτας Πρίντζος. Σύμφωνα με τον Βολιώτη συνεταιριστή «βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με σημαντικούς οίκους του εξωτερικού προκειμένου να ξεκινήσει κατά το 2ο εξάμηνο του 2019 η εξαγωγική δραστηριότητα ιδίως των βιολογικών προϊόντων». Κάνοντας τον απολογισμό του 2018, υποστήριξε πως «έκλεισε οριστικά η επένδυση 6,5 εκατ. ευρώ για την κατασκευή της νέας μονάδας εργοστασίου ΕΒΟΛ η οποία είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ, επιδοτούμενη κατά 43%. Επίσης, ολοκληρώθηκε και η επένδυση του φωτοβολταϊκού πάρκου 500 KW στο Στεφανοβίκειο το οποίο λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου-ΕΒΟΛ, δήλωσε πολύ απογοητευμένος για την πορεία του αγροτικού κόσμου, καθώς τόσο η γεωργία όσο και η κτηνοτροφία βρίσκονται σε δεινή κατάσταση. Ολοκληρώνοντας ο κ. Νικήτας Πρίντζος αναφέρθηκε στη στήριξη των αγροτών και των κτηνοτρόφων και τις ικανοποιητικές τιμές που δίδονται στα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα οι οποίες είναι οι υψηλότερες σε πανελλαδικό επίπεδο. Τέλος στο πλαίσιο της κοινωνικής ευαισθησίας που διακρίνει τον ΑΣ Βόλου, ανακοίνωσε ότι θα διανεμηθούν 700 αρνιά και κατσίκια σε αναξιοπαθούντες συμπολίτες του νομού Μαγνησίας μέσω της Περιφέρειας Θεσσαλίας, των Δήμων και της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος, τα οποία θα προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από τους κτηνοτρόφους του Ν. Μαγνησίας και τα οποία θα προμηθευτεί μέσω του Συλλόγου Κρεοπωλών Βόλου.

 

Εξισωτική στις ορεινές περιοχές

Στα 12,5 ευρώ ανά στρέμμα για τις ορεινές περιοχές και 8,1 ευρώ για τις μειονεκτικές διαμορφώθηκε το ποσό που θα λάβουν οι δικαιούχοι εξισωτικής αποζημίωσης, για τις αιτήσεις που θα κάνουν μέσα στην άνοιξη, μετά από σχετική προκήρυξη. Τα ποσά αυτά που αφορούν την ενίσχυση των φετινών αιτήσεων και οριστικοποιήθηκαν με την 4η τροποποίηση των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με την οποία, αναμένεται να βγει μία προκήρυξη που θα αφορά τρεις υποδράσεις. Χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε ορεινές περιοχές: 12, ευρώ ανά στρέμμα. Χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, εκτός των ορεινών: 8,1 ευρώ ανά στρέμμα. Χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα: 8,1 ευρώ ανά στρέμμα.

 

Μέτρο Αυτόχθονων Φυλών

Μέχρι τέλος Μαρτίου προτίθεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να προκηρύξει το Μέτρο Αυτόχθονων Φυλών για δεύτερη φορά, και προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης στήριξης θα είναι να έχει προηγηθεί από τους υποψηφίους η υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) έτους 2019. Οι ενδιαφερόµενοι θα πρέπει να υποβάλλουν το αίτηµα πληρωµής µέσω του ΟΣΔΕ 2019, κάνοντας χρήση του κωδικού 10.1.9 τόσο στην ενότητα «Μέτρα/Δράσεις» όπως και στην ενότητα «ζωικές εκµεταλλεύσεις» όπου επιλέγεται η φυλή του ζωικού κεφαλαίου, προκειµένου, εφόσον ενταχθούν, να τύχουν την καταβολή της σχετικής οικονοµικής ενίσχυσης για το έτος 2019. Στη νέα πρόσκληση θα µπορούν να κάνουν αίτηση οι εξής κατηγορίες: νέοι εν δυνάµει δικαιούχοι κάτοχοι φυλών αγροτικών ζώων που απειλούνται µε εξαφάνιση και δικαιούχοι της 1ης πρόσκλησης οι οποίοι: α) επιθυµούν να ενταχθούν για διαφορετική κατηγορία ζωικού κεφαλαίου ή και για την ίδια ζωική κατηγορία αλλά για διαφορετική φυλή αγροτικών ζώων. β) έχουν ήδη ανακαλέσει την αίτηση στήριξής τους από την 1η πρόσκληση.

 

ΕΛΓΑ: Χαλαζική προστασία με εναέρια μέσα

Ο Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων ΕΛ.Γ.Α. ανταποκρινόμενος στις σύγχρονες απαιτήσεις της γεωργικής ασφάλισης συνεχίζει από 20 Μαρτίου την εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος Χαλαζικής Προστασίας με εναέρια μέσα. Το Πρόγραμμα που αποτελεί μέρος του συνολικού Προγράμματος Ενεργητικής Προστασίας του Οργανισμού, εφαρμόζεται με επιτυχία τα τελευταία 36 χρόνια σε περιοχές της Μακεδονίας (τμήματα Περιφερειακών Ενοτήτων Πέλλας, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Ημαθίας και Πιερίας) και της Κεντρικής Ελλάδας (τμήματα Περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας και Φθιώτιδας) καλύπτοντας συνολικά εκτάσεις 5,2 εκατομμυρίων στρεμμάτων, εκ των οποίων 2,7 εκατ. στρέμματα περίπου στη Μακεδονία και 2,5 εκατ. στρέμματα περίπου στην Κεντρική Ελλάδα. Σκοπός του είναι η καταστολή του χαλαζιού και η μείωση των επιπτώσεων στις αγροτικές καλλιέργειες συμβάλλοντας στην προστασία των προϊόντων των παραγωγών και στην οικονομική ανάπτυξη της υπαίθρου.

 

Έρχονται βροχές και χιόνια

Τέλος στην καλοκαιρία των τελευταίων ημερών από σήμερα Τρίτη, καθώς στη Λάρισα ο καιρός θα είναι αρχικά αίθριος, βαθμιαία όμως θα συννεφιάσει και μετά το μεσημέρι θα σημειωθούν βροχές και κατά τη διάρκεια της νύχτας θα χιονίσει στις ορεινές περιοχές. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς και στο Αιγαίο μέτριοι με τάση ενίσχυσης από το απόγευμα. Η θερμοκρασία σε πτώση (από 18 έως 20 βαθμούς Κελσίου). Την Τετάρτη 27 Μαρτίου αναμένονται συννεφιές και θα σημειωθούν βροχές στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι μέτριοι και στο Αιγαίο ισχυροί. Η θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση (από 13 έως 15 βαθμούς Κελσίου). Ανάλογες καιρικές συνθήκες και την Πέμπτη.

 

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass