ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δημοσίευση: 29 Μαρ 2019 22:10

Σήμερα η πληρωμή της συνδεδεμένης

Με μια μέρα καθυστέρηση, δηλαδή σήμερα Παρασκευή, θα γίνει η πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο βαμβάκι και σε άλλα προϊόντα (χθες Πέμπτη τα χρήματα ήταν διαθέσιμα μέσω ΑΤΜ), προκειμένου να διασφαλιστεί η ενιαία και άπαξ πληρωμή όλων των δικαιούχων παραγωγών. Υπενθυμίζεται πως η ειδική ενίσχυση για την καλλιέργεια του βαμβακιού, ύψους 176 εκατ. ευρώ περίπου σε 44.500 περίπου δικαιούχους ανέρχεται στα 68,5 ευρώ το στρέμμα. Οι καλλιεργητές που είχαν ζημιά λόγω καιρικών συνθηκών και πόρισμα των γεωπόνων του ΕΛΓΑ που επιβεβαιώνει τη σχετική απώλεια παραγωγής, δεν θα χάσουν την ενίσχυση λόγω χαμηλότερου πλαφόν. Επιπλέον, εξοφλούνται οι συνδεδεμένες ενισχύσεις για την καλλιέργεια των πρωτεϊνούχων Κτηνοτροφικών Ψυχανθών ύψους 27.000 ευρώ περίπου, σκληρού Σίτου ύψους 65.000 ευρώ περίπου, βρώσιμων οσπρίων ύψους 6.000 ευρώ και ζαχαρότευτλων ύψους 27.000 περίπου ευρώ (83-85 ευρώ/στρ).

 

Έρχονται κι άλλες πληρωμές

Στο μεταξύ την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου δρομολογείται να πληρωθούν μία εκκαθάριση και οι δικαιούχοι της νιτρορύπανσης, του Κομφούζιο και της ζιζανιοκτονίας των ορυζώνων. Μάλιστα έχει προηγηθεί η έκδοση σχετικής απόφασης που δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια για τη διάθεση πίστωσης ποσού 15 εκατ. ευρώ που αφορά σε υπόλοιπα του προγράμματος για το 2018. Μέχρι το Πάσχα προγραμματίζεται να δοθεί και η εκκαθάριση στους δικαιούχους του πρώτου έτους της δράσης των Σπάνιων Φυλών, ενώ για τον Μάιο δρομολογείται η εκκαθάριση του δεύτερου έτους της δράσης του Μέτρου 11 για τη Βιολογική Γεωργία και του πρώτου έτους της αντίστοιχης δράσης για τη Βιολογική Κτηνοτροφία. Τέλος, όπως κάθε χρόνο, σταδιακά θα πιστωθούν και οι υπόλοιπες συνδεδεμένες του 2018, με τελευταίες αυτές για τα ζωικά που φαίνεται να πηγαίνουν για τον Μάιο, αν και από το Υπουργείο αφήνουν να διαρρεύσει ότι γίνεται μεγάλος αγώνας ώστε η πληρωμή να τρέξει πριν το Πάσχα.

 

Εκλογές στην ΕΟΑΣΝΛ

Συνεχίζεται η εκλογική διαδικασία στην Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας με εκλογές στους Αγροτικούς Συλλόγους για την ανάδειξη νέων Διοικητικών Συμβουλίων και αντιπροσώπων για την ΕΟΑΣΝΛ. Το Σάββατο 30 Μαρτίου, στις 11 το πρωί, στην αίθουσα του συνεταιρισμού στο Βασιλί Φαρσάλων θα πραγματοποιηθούν εκλογές για την ανάδειξη Δ.Σ και αντιπροσώπων στην Ομοσπονδία. Καλούνται τα μέλη του Συλλόγου, όλοι οι αγρότες του χωριού να συμμετέχουν μαζικά στην εκλογική διαδικασία αναδείχνοντας τον Αγροτικό Σύλλογο ακόμη πιο ισχυρό στον αγώνα για τη διεκδίκηση και ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων που παλεύει το αγροτικό κίνημα. Υποψήφιοι για το Δ.Σ: ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΟΔΟΣΗΣ, ΜΠΟΓΚΑΣ ΒΗΣΣΑΡΗΣ, ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ, ΠΡΟΣΜΙΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ. Υποψήφιοι αντιπρόσωποι για την ΕΟΑΣΝΛ: ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΟΔΟΣΗΣ, ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΠΡΟΣΜΙΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ.

 

Προστατεύοντας την ανθοφορία

ακρόδρυων και πυρηνόκαρπων

Αυτή την εποχή, η ανθοφορία της αμυγδαλιάς, όπως και των άλλων ακρόδρυων καθώς και των πυρηνόκαρπων όπως της ροδακινιάς, της βερικοκιάς, της κερασιάς και της δαμασκηνιάς, έχει ήδη ξεκινήσει. Στην περίοδο αυτήν, το «ξεκίνημα» των δέντρων (στάδιο της ανθοφορίας) θεωρείται από τα βασικότερα για την τελική παραγωγή, μιας και το άνθος απαιτεί για την καρπόδεσή του κατάλληλες καιρικές συνθήκες για επικονίαση – γονιμοποίηση, καθώς και απαραίτητες εφαρμογές φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων, κυρίως μυκητοκτόνων. Ο βροχερός καιρός καθ’ όλη τη διάρκεια της ανθοφορίας αυξάνει τις μυκητολογικές προσβολές, κυρίως σε περιοχές που ενδημεί η ασθένεια. Ειδικότερα, τόσο στα ακρόδρυα όσο και στα πυρηνόκαρπα, στο στάδιο της ανθοφορίας, εφαρμόζουμε πρόγραμμα ψεκασμών με δύο έως και τρεις εφαρμογές μυκητοκτόνων. Οι παραγωγοί δεν θα πρέπει να ξεχνούν τις μέλισσες, τις οποίες συνήθως τις μεταφέρουμε με τις κυψέλες τους στον οπωρώνα, για να επιτύχουμε καλύτερη επικονίαση των ανθέων. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Θεσμοθετημένο Εργαστήριο «Δενδροκηπευτικών και Εδαφικών Πόρων, HORTLAB» του πρώην ΤΕΙ και νυν Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, στη Λάρισα.

 

Σχέδια Βελτίωσης

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, μαζί με αυτή της Κρήτης είναι από τις πρώτες περιφέρειες στην αξιολόγηση των αιτήσεων για τα Σχέδια Βελτίωσης κι αν δεν υπάρξουν προβλήματα με το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων, η Περιφέρεια θα είναι συνεπής με την προθεσμία (30 Ιουνίου). Σύμφωνα με πληροφορίες από την πρώτη στιγμή υπήρξε εγρήγορση των σχετικών διαδικασιών. Στις 5 Μαρτίου, κλιμάκιο αξιολογητών του ΥΠΑΑΤ ήρθε στη Λάρισα για να ενημερώσει τους αξιολογητές, αφού πρώτα στελεχώθηκε εγκαίρως το Μητρώο Αξιολογητών, πήρε ΦΕΚ η απόφαση ορισμού τους και ορίσθηκαν οι γνωμοδοτικές επιτροπές. Ήδη οι αξιολογητές (υπάλληλοι της Περιφέρειας) έχουν παραλάβει το 80% των αιτήσεων. Υπενθυμίζεται ότι στη Θεσσαλία υποβλήθηκαν 1.762 αιτήσεις σχεδίων βελτίωσης συνολικού προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ.

 

Γενετικοί πόροι στην Κτηνοτροφία

Μέχρι τις 30 Απριλίου μπορούν να καταθέσουν, κατ' εξαίρεση, αίτημα πληρωμής οι δικαιούχοι της δράσης “Γενετικοί πόροι στην Κτηνοτροφία” και μόνο για τις πληρωμές του 2017. Για το 2018 κι έπειτα, οι αιτήσεις πληρωμής θα υποβάλλονται ανά δίμηνο στο τέλος του επόμενου μήνα. Στο μεταξύ τη διάθεση πίστωσης ποσού 1.050.881,95 ευρώ από τη Σ.Α.Ε. με τίτλο «Γενετικοί Πόροι στην Κτηνοτροφία» από Μέτρο του ΠΑΑ 2014-2020, προκειμένου να καταβληθούν οι οικονομικές ενισχύσεις στους δικαιούχους της Δράσης ενέκρινε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Όπως αναφέρεται στην απόφαση, από το παραπάνω ποσό (1.050.881,95 ευρώ), ποσό ύψους 50.881,95 ευρώ αφορά αδιάθετο υπόλοιπο προηγούμενης απόφασης έγκρισης διάθεσης πίστωσης.

 

Ήλιος με λίγα σύννεφα

Ανοιξιάτικο το σκηνικό του καιρού το επόμενο διάστημα, σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα οι θερμοκρασίες. Σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο θα υπάρξουν νεφώσεις με διαστήματα ηλιοφάνειας, ενώ ο υδράργυρος θα κυμανθεί από 8 ως 17 βαθμούς Κελσίου. Την Κυριακή η θερμοκρασία θα ανέβει (10-21β) ενώ από την Τρίτη τα πυκνά σύννεφα επανέρχονται και ενδεχομένως να σημειωθούν κάποιες βροχές την Τετάρτη.

 

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass