Αγροτικά Εφόδια

Δημοσίευση: 01 Απρ 2019 22:00

Κτηνοτρόφοι: Προτιμήστε ελληνικά αμνοερίφια!

«Δεν περιμένουμε πολλά από τους ελέγχους της Πολιτείας. Έχουμε κουραστεί από λόγια που δεν γίνονται πράξεις. Μόνη μας ελπίδα ο καταναλωτής να συνειδητοποιήσει την ανάγκη στήριξης της ελληνικής κτηνοτροφίας και να προτιμήσει τα ελληνικά αμνοερίφια, την περίοδο του Πάσχα».  

Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει o πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας Γιάννης Γκουρομπίνος, καθώς σε λίγες μέρες θα ξεκινήσει να θερμαίνεται η αγορά, ενόψει του Πάσχα, διευκρινίζοντας ότι «τα δικά μας ζώα έχουν ανοικτό ρόδινο χρώμα, σε αντίθεση με τα εισαγόμενα-κατεψυγμένα που έχουν σκούρο χρώμα».

Αναφορικά με τις καθιερωμένες εισαγωγές ή ελληνοποιήσεις αρνιών, ο κ. Γκουρομπίνος κρατά μικρό καλάθι, διότι «και έλεγχοι να γίνουν και να εντοπιστούν οι παραβάτες, τα πρόστιμα που θα επιβληθούν, όπως έγινε πρόσφατα με 2 γαλακτοβιομηχανίες, είναι μικρά κι όχι αποτρεπτικά, μπροστά στον τζίρο που προκύπτει από τις ελληνοποιήσεις».

Το παζάρι θα ξεκινήσει για το Καθολικό Πάσχα, για το οποίο ευτυχώς στην ελληνική αγορά φεύγουν τα μικρού μεγέθους αμνοερίφια (5-6 κιλά), ενώ η εγχώρια αγορά προτιμά τα μεγάλα (δεκάκιλα). Όσον αφορά στις τιμές, οι προσδοκίες των Θεσσαλών κτηνοτρόφων είναι να καλυφθεί τουλάχιστον το κόστος παραγωγής, που κυμαίνεται στα 6,5 ευρώ/κιλό. Πέρυσι οι περισσότεροι πληρώθηκαν με 5,5 ευρώ/κιλό.

Σύμφωνα με τον κ. Γκουρομπίνο «η αγορά είναι ελλειμματική σε αμνοερίφια, καθώς οι περισσότεροι -το προηγούμενο διάστημα- για να ταΐσουν τα ζωντανά τους αναγκάστηκαν να σφάξουν ορισμένα στη μειωμένη τιμή των 2 ευρώ. Οι περισσότεροι παρακαλούν τα σφαγεία να πάρουν σειρά. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τη μείωση των κτηνοτροφικών μονάδων και το γεγονός ότι πλέον λίγοι είναι αυτοί που κρατούν θηλυκά ζώα προς αναπαραγωγή, έχουν δημιουργήσει μια απογοητευτική κατάσταση στον κάμπο». Τέλος οι κτηνοτρόφοι εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους για την αύξηση της εισφοράς τους υπέρ ΕΛΟΓΑΚ από 0,25 ευρώ σε 0,75 ευρώ/κιλό, όταν ο συγκεκριμένος Οργανισμός δεν λειτουργεί υπέρ τους.

Καταβλήθηκε η Συνδεδεμένη βάμβακος

Καταβλήθηκαν προ ημερών 176 εκατ. ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς 44.429 δικαιούχων βαμβακοπαραγωγών για την ειδική ενίσχυση βάμβακος. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης, δήλωσε ότι «οι 1.774 βαμβακοπαραγωγοί που δεν πληρώθηκαν, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ζήτησα την άμεση συνεργασία μεταξύ των συναρμόδιων οργανισμών, δηλαδή του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΛΓΑ, ώστε να επιλυθούν τυχόν τεχνικές λεπτομέρειες και να συμπεριληφθούν στην επόμενη πληρωμή, που οριοθετείται μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου».    

Υπό προϋποθέσεις η άμεση διάθεση μελιού στον καταναλωτή

Έγκριση από τη ΔΑΟΚ της περιοχής τους θα πρέπει να λάβουν οι μελισσοκόμοι που θα προμηθεύουν απευθείας στον καταναλωτή μικρές ποσότητες μελιού. Σύμφωνα με τον οδηγό του ΥΠΑΑΤ για την εφαρμογή της απόφασης που δίνει πλέον το πράσινο φως στην άμεση διάθεση μελιού, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την απόφαση του ΥΠΑΑΤ, οι φορείς εγκαταστάσεων μελισσοκομίας, δηλαδή τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν εγκαταστάσεις, εντός των οποίων διενεργούνται εργασίες πρωτογενούς παραγωγής μελιού, όπως η συλλογή, η φυγοκέντρηση και η συσκευασία μελιού, μπορούν να διαθέτουν το μέλι: άμεσα στον τελικό καταναλωτή, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας μέσω των αγορών που βρίσκονται εντός της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία εδρεύουν οι εγκαταστάσεις μελισσοκομίας ή/και στα τοπικά καταστήματα λιανικής πώλησης που προμηθεύουν άμεσα μέλι στον τελικό καταναλωτή και βρίσκονται εντός της Περιφερειακής Ενότητας, στην οποία εδρεύουν οι εγκαταστάσεις μελισσοκομίας.

Σημειώνεται ότι μπορούν να προμηθεύουν μέχρι 10 κιλά ιδιοπαραγόμενου μελιού ανά κυψέλη ετησίως και μέχρι συνολικής ετήσιας ποσότητας 1.200 κιλών μελιού, ενώ απαγορεύεται η προμήθεια μη ιδιοπαραγόμενων ποσοτήτων μελιού.

Εισαγγελικές παρεμβάσεις για καρτέλ σε γάλα και βαμβάκι

Στο στόχαστρο της δικαιοσύνης βρίσκονται δύο κρίσιμα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα και ειδικότερα τα «καρτέλ» που ενδεχομένως υπάρχουν στο βαμβάκι και στην αγορά γάλακτος. Η πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Θάνου, μετά τις συναντήσεις που είχε με αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας σχετικά με τις χαμηλές/ανοικτές τιμές στο βαμβάκι, έδωσε εντολή στην Εισαγγελία Λάρισας να ελέγξει τιμοκαταλόγους πληρωμής των παραγωγών από τα εκκοκκιστήρια, προκειμένου να διερευνηθούν οι καταγγελίες των βαμβακοπαραγωγών. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την «Υπαιθρο Χώρα» ο ΕΛΓΟ στέλνει στην Επιτροπή Παρανομιών μεγάλη τυροκομική βιομηχανία και στον εισαγγελέα συνεργαζόμενη κτηνοτροφική μονάδα, με έδρα το Κιλκίς, καθώς από τους ελέγχους διαπιστώθηκε ασυμφωνία αγοράς προβάτων και απογραφής ζωικής εκμετάλλευσης και ασυμφωνία ζωικού κεφαλαίου και παραδόσεων γάλακτος. Ουσιαστικά η ποσότητα παραγωγής γάλακτος που εμφανιζόταν ανά πρόβατο δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα.

 

Το μέλλον της ΕΒΖ

Τη λύση της επινοικίασης των ζαχαρουργείων στο Πλατύ και την Ορεστιάδα από την εταιρεία του επενδυτή Λούκας Φέκερ, σε συνεργασία με τους τευτλοπαραγωγούς προκρίνει το Υπουργείο Οικονομικών, μέχρι να περάσει η ΕΒΖ οριστικά στα χέρια του επενδυτή. Για να μην χαθεί η φετινή χρονιά, το Υπουργείο σκέφτεται να σταθεί με κάθε τρόπο στον επενδυτή, ο οποίος έχει δεσμευθεί ότι θα τρέξει την καμπάνια με δικά του έξοδα. Ο στόχος είναι να σπαρθούν τουλάχιστον 50.000 στρέμματα από το Πλατύ και 25.000 στρ από την Ορεστιάδα, ενώ για τον νομό Λάρισας δεν υπάρχει ακόμη κάποια διαβεβαίωση. Οι τιμές θα είναι ίδιες με πέρυσι.

Σύννεφα χωρίς φαινόμενα

Ανοιξιάτικος ο καιρός για τις επόμενες μέρες, χωρίς ανησυχητικά φαινόμενα για τις καλλιέργειες του κάμπου. Σήμερα Δευτέρα, ηλιοφάνεια και θερμοκρασία από 10 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Από αύριο θα υπάρξουν συννεφιές, οι οποίες την Τετάρτη θα πυκνώσουν και ίσως βρέξει στα ορεινά. Ο υδράργυρος από 8 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass