Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Να αποζημιωθούν παραγωγοί για τη χαμηλή καρπόδεση

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΤΟΝ ΕΛΓΑ ΓΙΑ ΑΜΥΓΔΑΛΕΩΝΕΣ, ΒΕΡΙΚΟΚΙΕΣ

Δημοσίευση: 12 Απρ 2019 15:28

Για το φαινόμενο της χαμηλής καρπόδεσης σε αμυγδαλεώνες και σε δενδρώνες βερίκοκου που παρατηρείται σε περιοχές του πρώην Δήμου Νέσσωνος, ενημέρωσε τον διευθυντή του περιφερειακού υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ Λάρισας κ. Μιχάλη Λιόντο, ο υποψήφιος δήμαρχος Τεμπών κ. Γεώργιος Μανώλης.

Σύμφωνα με τον κ. Λιόντο «το φαινόμενο της χαμηλής καρπόδεσης σε καλλιέργειες βερίκοκου είναι γενικευμένο σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, κυρίως στις όψιμες ποικιλίες, ενώ στην καλλιέργεια αμυγδάλου το φαινόμενο δεν είναι τόσο γενικευμένο αλλά είναι ενήμερος ότι υπάρχει σημαντικό πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τεμπών». Ο κ. Λιόντος τόνισε ότι «η χαμηλή καρπόδεση οφείλεται ενδεχομένως στην κακή γονιμοποίηση των ανθέων που προκάλεσαν οι καιρικές συνθήκες εκείνης της περιόδου και ότι διερευνάται η πιθανότητα αποζημίωσης των παραγωγών μέσω προγραμμάτων ΠΣΕΑ τα οποία δυστυχώς είναι χρονοβόρα».

Σε σχετική ανακοίνωση ο κ. Γ. Μανώλης δήλωσε: «Στη συνάντηση με τον κ. Λιόντο συζητήσαμε την αναγκαιότητα και σπουδαιότητα της όσο το δυνατόν γρηγορότερης διεκπεραίωσης των απαραίτητων διαδικασιών για την αποζημίωση των παραγωγών που πλήττονται από χαμηλή καρπόδεση, σε καλλιέργειες βερίκοκου και αμυγδάλου στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τεμπών. Οι υψηλοί φόροι και το αυξημένο κόστος παραγωγής ροκανίζουν το χαμηλό εισόδημα των παραγωγών μας, γι’ αυτό και η στήριξή τους είναι απαραίτητη καθώς οι αγρότες της περιοχής είναι εκείνοι που στηρίζουν την τοπική οικονομία και διατηρούν ακόμη τον μειούμενο αλλά δυναμικό πληθυσμό στα χωριά του Δήμου Τεμπών. Σήμερα, η δημοτική μας παράταξη «Νέα Δύναμη» και τα στελέχη της αποδεικνύουν έμπρακτα και όχι στα λόγια, ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί μια από τις προτεραιότητές μας και έναν από τους βασικούς πυλώνες της πολιτικής μας για την ανάπτυξη του τόπου μας».