ΑΓΡΟΤΙΚΑ... ΕΦΟΔΙΑ

Δημοσίευση: 15 Απρ 2019 22:00

Περιορισμοί στη διακίνηση μελιού

Οι περιορισμοί που θέτει η υπουργική απόφαση στη διακίνηση μελιού από μελισσοκόμους, είναι το θέμα ερώτησης προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που κατέθεσαν έξι βουλευτές του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή Λάρισας Γ. Λαμπρούλη, επισημαίνοντας: «Η ΥΑ 144/15067/24-2-2019 επιτρέπει τη συσκευασία και διάθεση μελιού από τους ίδιους τους μελισσοκόμους, είτε άμεσα είτε μέσω τοπικών καταστημάτων λιανικής πώλησης, χωρίς την παρέμβαση διαφόρων ενδιάμεσων (τυποποιητήρια, βιομηχανίες μελιού, χονδρέμποροι κλπ).

Η εν λόγω ΥΑ θέτει δύο βασικούς περιορισμούς στη συγκεκριμένη δραστηριότητα που είναι η ανώτερη επιτρεπόμενη ποσότητα διάθεσης μέχρι 1200 Kg ετησίως και η διακίνησή της αποκλειστικά εντός της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία εδρεύουν οι εγκαταστάσεις μελισσοκομίας. Οι συγκεκριμένοι περιορισμοί μειώνουν σε μεγάλο βαθμό την όποια δυνατότητα για επιπλέον εισόδημα στους παραγωγούς, που στην πλειοψηφία τους είναι μικροί μελισσοκόμοι, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν. Επιπλέον, με δεδομένο ότι για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων συσκευασίας και διάθεσης μελιού από τους μελισσοκόμους απαιτούνται αυξημένα έξοδα για τις αναγκαίες υποδομές και εργαλεία, αυτά δύσκολα θα αποσβεστούν λόγω των παραπάνω περιορισμών παράλληλα με το ήδη αυξημένο κόστος παραγωγής του μελιού στην Ελλάδα. Έτσι, οι μελισσοκόμοι είναι αναγκασμένοι να εξακολουθούν να διοχετεύουν τον μεγαλύτερο όγκο της παραγωγής τους στα μονοπώλια της μεταποίησης και της εμπορίας, που αγοράζουν το μέλι σε εξευτελιστικές τιμές και το πωλούν πανάκριβα. Την ίδια ώρα η λαϊκή κατανάλωση στρέφεται στο εισαγόμενο μέλι ή σε νοθευμένο - αμφιβόλου ποιότητας λόγω της πολύ χαμηλότερης τιμής τους. Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. υπουργός, τι μέτρα θα πάρει για την άρση των παραπάνω περιορισμών που δρουν απαγορευτικά στη συσκευασία και διάθεση μελιού από τους ίδιους τους μελισσοκόμους».

Ενστάσεις για Βιολογική Γεωργία

Τεράστια ήταν η ανταπόκριση των ενδιαφερόμενων για ένταξη στο Μέτρο 11 του Π.Α.Α. 2014-2020 «Βιολογικές Καλλιέργειες». Μετά την αρχική αξιολόγηση των αιτήσεων για τις υποδράσεις 11.2.1 (παλαιοί βιοκαλλιεργητές) και 11.1.1 (νεοεισερχόμενοι), σύμφωνα με την αριθ. 4075/182059/31-12-2018 πρόσκληση, προκύπτει ότι υποβλήθηκαν πανελλαδικά 37.826 αιτήσεις και εγκρίνονται από αυτές οι 3.677. Γι’ αυτό τον λόγο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως έχει προαναγγείλει, προτίθεται να προβεί σε αύξηση του προϋπολογισμού του Μέτρου, ώστε να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι υποψήφιοι. Σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα της αξιολόγησης, οι παλαιοί βιοκαλλιεργητές υπέβαλαν πανελλαδικά 12.164 αιτήσεις και εγκρίθηκαν, σύμφωνα με τον αρχικό προϋπολογισμό που έχει κατανεμηθεί ανά Περιφέρεια, 2.032 αιτήσεις, που αντιστοιχούν σε 83.171.207,3 ευρώ. Οι νεοεισερχόμενοι υπέβαλαν 25.662 αιτήσεις, εγκρίθηκαν 1.645 αιτήσεις, που αντιστοιχούν σε 35.817.556,23 ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τους προσωρινούς πίνακες κατάταξης καθώς και για κάθε εξατομικευμένη - αναλυτική πληροφορία στην ηλεκτρονική διεύθυνση της εφαρμογής του Μέτρου 11 (https://p2.dikaiomata.gr/Organics16), κάνοντας χρήση των προσωπικών τους κωδικών. Οι ενδιαφερόμενοι που δεν συμφωνούν με τα ευρήματα της αξιολόγησης μπορούν να καταθέσουν αποκλειστικά ηλεκτρονικά ενδικοφανή προσφυγή, κατά την έννοια του άρθρου 25 του Ν. 2690/1999, από την Τρίτη 16 Απριλίου μέχρι και την Πέμπτη 2 Μαΐου στο Πληροφοριακό Σύστημα υποστήριξης του Μέτρου.

Ωστόσο όπως υποστήριξαν στην «ΕτΔ» Λαρισαίοι αγρότες «το ΥΠΑΑΤ θα έπρεπε να μεριμνήσει, ώστε ο αριθμός των δικαιούχων να είναι μεγαλύτερος. Δεν γίνεται οι 3.677 δικαιούχοι να καρπώνονται 120.000.000 ευρώ, δηλαδή 32.500 ευρώ, μέσο όρο. Ας έβαζαν κόφτες στην κατανομή, ώστε να προέκυπτε πλεόνασμα στα χρήματα και να αυξάνονταν με διαφοροποίηση κριτηρίων, οι δικαιούχοι. Τα ίδια λάθη έκαναν και με το πρόγραμμα της νιτρορύπανσης. Δεν έμαθαν από αυτά;» κατέληξαν οργισμένοι.

Μπλόκο σε νέους Βιο-κτηνοτρόφους

Μόνο οι κτηνοτρόφοι στη Θεσσαλία και τη Δυτική Ελλάδα είναι επιλέξιμοι στη νέα προκήρυξη Βιολογικής Κτηνοτροφίας προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ που άνοιξε για αιτήσεις στις 11 Απριλίου. Σύμφωνα με την προκήρυξη, τα 15 εκατ. ευρώ, μοιράζονται ως εξής: Δυτική Ελλάδα 9.350.000 ευρώ, Θεσσαλία 5.650.000 ευρώ. Επιπλέον αιτήσεις μπορούν να κάνουν μόνο οι κτηνοτρόφοι που για ζώα που έχουν ήδη πιστοποιήσει ως Βιολογικά («παλιοί») καθώς δεν ανοίγει δράση για «νεοεισερχόμενους». Να σημειωθεί εδώ ότι οι αιτήσεις θα γίνουν με βάση το ΟΣΔΕ 2018 και θα είναι ανοιχτές μόλις για 11 ημέρες (11 Απριλίου-22 Απριλίου).

Αρχικά βροχές, μετά βελτίωση

Ευεργετικές χαρακτηρίζονται οι βροχές που έπεσαν τις προηγούμενες μέρες στον κάμπο, καθώς δεν ήταν ισχυρές και έντονες, αλλά όσο έπρεπε να εμπλουτισθεί ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας, χωρίς να επηρεάσει τα φυτά. Για σήμερα Δευτέρα αλλά και την Τρίτη στον Νομό Λάρισας αναμένονται συννεφιές και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι ανατολικοί ασθενείς και στο Αιγαίο μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 ως 18 βαθμούς Κελσίου. Ο καιρός θα βελτιωθεί από Τετάρτη, ενώ η θερμοκρασία σε άνοδο (18 έως 21 βαθμούς Κελσίου). Την Πέμπτη ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς έως μέτριοι και στο Αιγαίο μέτριοι έως ισχυροί, η θερμοκρασία σε φυσιολογικά επίπεδα (17 έως 19 βαθμούς Κελσίου).

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass