"Ασπρισε" από χαλάζι ο κάμπος Τυρνάβου

Σε ορισμένες περιοχές οι ζημιές αγγίζουν το 100% * Κ αταγγελίες αγροτικών συλλόγων κατά ΕΛΓΑ * Επισκέψεις κλιμακίων σήμερα στην περιοχή

Δημοσίευση: 15 Απρ 2019 22:04

Σε απόγνωση βρίσκονται δεκάδες παραγωγοί της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Τυρνάβου μετά την έντονη χαλαζόπτωση που έπληξε αγροτικές περιοχές από τον Αμπελώνα, το Αργυροπούλι, την πόλη του Τυρνάβου, σε Δένδρα – Πλατανούλια και μέχρι την περιοχή Δαμασίου, όπου τα γύρω βουνά άσπρισαν από το χαλάζι, όπως έγραψε και χθες η «Ε».

Τα «χτυπήματα» του χαλαζιού σε ορισμένα σημεία ήταν αλλεπάλληλα και δεν άφησαν τίποτα όρθιο. Οι παραγωγοί είδαν μέσα σε λίγη ώρα τον μόχθο τους να πηγαίνει χαμένος και τις ελπίδες τους για ένα σχετικά ικανοποιητικό εισόδημα από τις καλλιέργειές τους να «πνίγονται» στο χαλάζι.

Μιλώντας χθες στην «ΕτΔ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου κ. Χρήστος Τσιτσιρίγγος τόνισε ότι η ζημιά στην αμπελοκαλλιέργεια είναι μεγάλη σε συγκεκριμένες περιοχές και αγγίζει και το 100%. Ο ίδιος μαζί με μέλη της διοίκησης και στελέχη του συνεταιρισμού καθώς και παραγωγούς επισκέφθηκαν πολλές καλλιέργειες και διαπίστωσαν το μέγεθος της καταστροφής.

Στο ίδιο επίπεδο και η παρέμβαση του δημάρχου Τυρνάβου κ. Παναγιώτη Σαρχώση, ο οποίος βρέθηκε χθες το πρωί σε χαλαζόπληκτα χωράφια. Μιλώντας χθες στην «Ε» ο κ. Σαρχώσης τόνισε ότι η καταστροφή είναι τεράστια. Ήδη ήρθε σε επαφή με τον ΕΛΓΑ και σήμερα Δευτέρα κλιμάκιο θα επισκεφθεί τον Τύρναβο. Παράλληλα οι υπηρεσίες του Δήμου από σήμερα είναι στη διάθεση των πληγέντων παραγωγών για την κατάθεση της αναγγελίας ζημιάς.

ΟΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μετά την προχθεσινή χαλαζόπτωση οι Αγροτικοί Σύλλογοι του Δήμου Τυρνάβου εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση όπου σημειώνουν μεταξύ άλλων: «Το μέγεθος της ζημιάς είναι σε ποσοστό 100%, μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή των καλλιεργειών.

Οι εξαγγελίες περί εναέριας προστασίας του ΕΛΓΑ, οι οποίες έγιναν πριν μερικές μέρες, αποδείχτηκαν κενές αφού έμειναν μόνο στα λόγια.

 Απαιτούμε άμεση αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, να γίνει κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει το 100% της ζημιάς από όλες τις αιτίες της καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις. Εξαιτίας του αντιαγροτικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, ο οποίος καθυστερεί να εκτιμήσει και να αποζημιώσει τους πληγέντες παραγωγούς, απαιτούμε άμεσα να δοθεί κρατική χρηματοδότηση στους πληγέντες αγρότες.

 Άμεσα να υπάρξει πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών, των δόσεων των δανείων και κάθε μορφής χαρατσιών για τους πληγέντες συναδέλφους μας, γιατί θα έχουν καλλιεργητικά έξοδα χωρίς έσοδα εξαιτίας της ανυπολόγιστης καταστροφής».

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Στο ίδιο επίπεδο και η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Τυρνάβου και του υποψηφίου δημάρχου κ. Στέλιου Χατζηκράχτη.

Αναλυτικότερα σημειώνονται τα εξής: «Ακόμα μια φορά οι αγρότες του Δήμου Τυρνάβου βλέπουν τις καλλιέργειές τους μέσα σε λίγα λεπτά να καταστρέφονται από τη σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε σήμερα πολλές περιοχές του Δήμου.

Η καταστροφή είναι ολοκληρωτική, οι παραγωγοί είναι σε απόγνωση και νιώθουν απροστάτευτοι. Οι πρόσφατες εξαγγελίες του ΕΛΓΑ σχετικά με την εναέρια προστασία αποδείχτηκαν φούμαρα.

Απαιτούμε άμεσα:

-Εκτιμήσεις των ζημιών και αποζημιώσεις όλων των παραγωγών της περιοχής του Δήμου που επλήγησαν από τη χαλαζόπτωση.

-Να δοθεί κρατική ενίσχυση στους πληγέντες παραγωγούς ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να καλλιεργούν, μιας και ο αντιαγροτικός κανονισμός του ΕΛΓΑ καθυστερεί να αποζημιώνει και όταν το πράττει γίνονται αδικίες και εξαιρέσεις σε βάρος τους.

-Πάγωμα των «χαρατσιών» και όλων των υποχρεώσεων των αγροτών που έχουν πληγεί.

-Να γίνει ο ΕΛΓΑ δημόσιος φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση ώστε να αποζημιώνει τους αγρότες στο 100% της ζημιάς στην παραγωγή και στο κεφάλαιο».

* Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και η Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Θεσσαλίας.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass