Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επισκέψεις στις χαλαζόπληκτες περιοχές

ΑΠΟ ΔΗΜΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΙ ΕΛΓΑ

Δημοσίευση: 16 Απρ 2019 22:10

Κάθε μέρα που περνάει όλο και περισσότερο αναδεικνύεται το τεράστιο πρόβλημα που έχει υποστεί ο αγροτικός κόσμος της ευρύτερης περιοχή του Δήμου Τυρνάβου από την έντονη χαλαζόπτωση του περασμένου Σαββάτου. Οι καταστροφές είναι τεράστιες και αυτό διαπίστωσαν χθες το πρωί και τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Τυρνάβου.

Τα κλιμάκια επισκέφθηκαν χθες τις πληγείσες περιοχές σε Δαμάσι, Δαμασούλι, Παλαιόμυλο και αλλού με επικεφαλής τον δήμαρχο Τυρνάβου κ. Παναγιώτη Σαρχώση, τον αντιπεριφερειάρχη κ. Απ. Μπίλλη και τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Λάρισας κ. Μιχάλη Λιόντο.

Δεύτερο κλιμάκιο επισκέφτηκε και τις πληγείσες περιοχές Δένδρων, Πλατανουλίων.

Μιλώντας χθες στην «Ε» ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Παναγιώτης Σαρχώσης τόνισε ότι έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες που προβλέπονται και οι πληγέντες αγρότες να αποζημιωθούν για τις καταστροφές που υπέστησαν, δίκαια και το συντομότερο δυνατό. Επίσης δόθηκε εντολή και οι υπηρεσίες του Δήμου Τυρνάβου να αναμένουν τους πληγέντες αγρότες να προσέλθουν και να κάνουν τις σχετικές δηλώσεις.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Άμεσες εκτιμήσεις και δίκαιες αποζημιώσεις στους παραγωγούς των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν από το χαλάζι το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, ζητούν με ερωτήσεις τους προς τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης βουλευτές της Λάρισας.

Συγκεκριμένα:

* «Οι σφοδρές χαλαζοπτώσεις στους Δήμους Ελασσόνας και Τυρνάβου έχουν προκαλέσει τεράστιες ζημιές σε καλλιέργειες, σε μια εποχή που η υψηλή φορολογία, οι ασφαλιστικές εισφορές και το κόστος παραγωγής σε συνδυασμό με την απουσία ρευστότητας και τις χαμηλές τιμές των προϊόντων έχουν οδηγήσει σε οικονομική ασφυξία τον αγροτικό κόσμο. Εύλογο, λοιπόν, το αίτημα για άμεση κινητοποίηση του ΕΛΓΑ για την αποτύπωση των ζημιών και τη γρήγορη καταβολή αποζημιώσεων, χωρίς τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με το χρονοβόρο σύστημα των δόσεων». Τα παραπάνω τονίζει ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με ερώτησή του στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρο Αραχωβίτη.

* Στις ζημιές λόγω χαλαζόπτωσης στον Δήμο Τυρνάβου αφορά ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης και Κώστας Στεργίου.

Όπως σημειώνουν οι βουλευτές «τα έντονα καιρικά φαινόμενα όπως χαλαζόπτωση και έντονη βροχόπτωση που επικράτησαν στην περιοχή του Δήμου Τυρνάβου, το Σάββατο 13-4-2019, είχαν ως αποτέλεσμα χιλιάδες στρέμματα διαφόρων δενδρωδών και άλλων καλλιεργειών να καταστραφούν.

Αποδείχθηκε πως οι πρόσφατες εξαγγελίες για εναέρια προστασία στους αγροτοπαραγωγούς από τον ΕΛΓΑ, αποτελούν κυριολεκτικά λόγια του αέρα, αφού για ακόμα μια χρονιά οι καλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου, του Αμπελώνα, του Δαμασίου, των Δένδρων και των Πλατανουλίων υπέστησαν τεράστιες καταστροφές.

Ερωτάται ο υπουργός τι ενέργειες θα κάνει ώστε: Άμεσα ο ΕΛΓΑ να προχωρήσει στην καταγραφή της καταστροφής και να αποζημιωθούν οι αγρότες για το 100% της καταστροφής. Ώσπου να ολοκληρωθεί η διαδικασία της καταγραφής – αποζημίωσης να δοθεί άμεσα κρατική χρηματοδότηση στους πληγέντες αγρότες των χωριών του Δήμου Τυρνάβου αφού τίθεται ζήτημα επιβίωσή τους, διότι χωρίς εισόδημα δεν θα μπορούν να ζήσουν αυτοί και οι οικογένειές τους.

Άμεσα να δρομολογηθεί πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών, των δόσεων των δανείων όπως και κάθε μορφής χαρατσιών των πληγέντων αγροτών διότι θα έχουν καλλιεργητικά έξοδα χωρίς έσοδα εξαιτίας της ανυπολόγιστης καταστροφής. Άμεσα η κυβέρνηση να προχωρήσει στην αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που πρέπει να είναι κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει το 100% των ζημιών από όλες τις αιτίες της καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις» καταλήγουν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Η «ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ»

Με αφορμή τις καταστροφές που προκάλεσε η χαλαζόπτωση στον Τύρναβο η «Ανυπότακτη Θεσσαλία», με επικεφαλής τον υποψήφιο περιφερειάρχη Κων. Δελημήτρο σε ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων σημειώνει πως «οι αγρότες που βλέπουν μέρα με τη μέρα την αδιαφορία από τη μνημονιακή Περιφέρεια και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τα εισοδήματά τους που συρρικνώνονται, βίωσαν και μια σφοδρή χαλαζόπτωση στις δενδρώδεις καλλιέργειές τους και τα αμπέλια τους!

Ούτε αυτή τη φορά λειτούργησε το σύστημα αντιχαλαζικής προστασίας και έμειναν αβοήθητοι μπροστά σε ένα ακόμη πλήγμα από χαλάζι στα πολλά που έχουν υποστεί! Έχουν να αντιμετωπίσουν μια τοπική αυτοδιοίκηση διαχρονικά απούσα από τα τεκταινόμενα στην πρωτογενή παραγωγή στη Θεσσαλία!

Μονόδρομος η έγκαιρη, πλήρης και σωστή εκτίμηση των ζημιών από τα αρμόδια κλιμάκια του ΕΛΓΑ. Αποζημίωση στο 100% της πραγματικής ζημιάς ώστε να συνεχίσουν την πρωτογενή παράγωγη που έχει τόσο ανάγκη η χώρα!»

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

 

Gallery άρθρου