Νέα χαλαζόπτωση χθες στον Τύρναβο

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ

Δημοσίευση: 18 Απρ 2019 22:02
Η χθεσινή χαλαζόπτωση έπληξε και τα κεράσια στην περιοχή του Τυρνάβου Η χθεσινή χαλαζόπτωση έπληξε και τα κεράσια στην περιοχή του Τυρνάβου

Σε αγωνιστική ετοιμότητα καλούν τους συναδέλφους-αγρότες τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των Αγροτικών Συλλόγων Τυρνάβου, Αμπελώνα, Δαμασίου, Αργυροπουλίου-Λυγαριάς μετά τις τελευταίες χαλαζοπτώσεις.

Οι αγρότες μιλούν για «ολοκληρωτική καταστροφή» των καλλιεργειών τους από τη χαλαζόπτωση του περασμένου Σαββάτου. Και σαν να μην έφτανε η ολοκληρωτική καταστροφή στις παραγωγές τους, χθες το μεσημέρι, άλλη μια έντονη χαλαζόπτωση τελείωσε ό,τι απέμεινε.

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται επίσης ότι: «Οι αγρότες του Δήμου Τυρνάβου βρίσκονται στο έλεος των καιρικών συνθηκών διότι οι εξαγγελίες για την εναέρια προστασία του ΕΛΓΑ για δεύτερη φορά αποδείχτηκαν κενές, η ολοκληρωτική καταστροφή των καλλιεργειών που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου, του Αμπελώνα, των Δελερίων, των Δένδρων και των Πλατανουλίων μιλά από μόνη της.

Απαιτούμε άμεση αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, να γίνει κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλες τις αιτίες της καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις. Μια ακόμη καταστροφή δείχνει το πόσο επίκαιρο και αναγκαίο είναι το πάγιο αίτημά μας».

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ

Επίσης σχετικά με το θέμα που πρόεκυψε με τους εποχιακούς εργάτες γης ο Αγροτικός Σύλλογος Τυρνάβου δηλώνει ότι ο σύλλογος είναι το νόμιμα εκλεγμένο συνδικαλιστικό όργανο των αγροτών, το οποίο παλεύει και μάχεται καθημερινά για τα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Δεν είναι επαγγελματικό και εργοδοτικό σωματείο όπως ο Σ.Ε.Β. ώστε να καθορίζει το ύψος του μισθού των εργατών.

Ποτέ δεν ήταν ενάντια στην εργατική τάξη και το έχει αποδείξει έμπρακτα. Οι εποχιακοί εργάτες γης είναι αλληλένδετοι με την αγροτική παραγωγή, μια αγροτική παραγωγή η οποία δοκιμάζεται καθημερινά και από τις φυσικές καταστροφές αλλά και εξαιτίας των χαμηλών τιμών, οι οποίες είναι δυσανάλογες με το κόστος παραγωγής που παραμένει υψηλό.

Και καταλήγει η ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου: «Οι αντίπαλοί μας είναι κοινοί, είναι οι αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και την ευρωπαϊκή ένωση και εκφράζονται μέσα από τα μνημόνια.

Δεν είναι ο αγροτικός σύλλογος ο αρμόδιος φορέας, ο οποίος θα δώσει λύση στο αίτημα της μισθοδοσίας των εποχιακών εργατών γης. Οι αρμόδιοι φορείς είναι άλλοι και σε αυτούς πρέπει να απευθυνθούν».

Η ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Κλιμάκιο στελεχών της ανυπότακτης Θεσσαλίας αποτελούμενο από τους Αλέκο Χατζηκρανιώτη, Κατερίνα Τολίκα, Παπαϊωάννου Γιάννη, Κων/νο Κλεισάρη, Γιώργο Παπαδόπουλο, Μιλτιάδη Καβράκο και Νικόλαο Τσαμπαλή βρέθηκε στις χαλαζόπληκτες περιοχές του Τυρνάβου.

Τα θέματα που έθεσαν οι αγρότες αφορούσαν στο πραγματικό μέγεθος της ζημιάς, το θέμα των καθυστερήσεων στις αποζημιώσεις, στη μη αποζημίωση του συνόλου της πραγματικής ζημιάς που σε συνδυασμό με την έλλειψη χρηματοδότησης καθιστά τη συνέχιση της παραγωγής τους πολύ δύσκολη.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass