Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΧαλαΖμός σε περιοχές της Αγιάς

ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΑΝΩΤΕΣ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΕΙΣ * ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΟΚΚΑΛΗ ΓΙΑ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΧΑΛΑΖΟΠΛΗΚΤΟΥΣ

Δημοσίευση: 19 Απρ 2019 22:00
Λευκό τοπίο σε χωράφια της Τερψιθέας. Δεν είναι χιόνι, αλλά χαλάζι Λευκό τοπίο σε χωράφια της Τερψιθέας. Δεν είναι χιόνι, αλλά χαλάζι

Την ολοκληρωτική καταστροφή σε καλλιέργειες του Δήμου Αγιάς έφεραν χθες απανωτές χαλαζοπτώσεις που σημειώνονταν σποραδικά σε διάφορες περιοχές του από τις πρώτες πρωινές ώρες ως λίγο πριν το μεσημέρι.

Το χαλάζι σκέπασε εκατοντάδες στρέμματα, αφήνοντας πίσω του μια εικόνα χιονόστρωσης, σε Μελιβοία, Βελίκα, Ομόλιο, Αετόλοφο, Ποταμιά, Νερόμυλους, Δήμητρα και Σκήτη. Η ζημιά, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των παραγωγών, φαίνεται τεράστια σε μήλα, κεράσια, κάστανα κι άλλα προϊόντα, φέρνοντάς τους πραγματικά σε απόγνωση, αφού τα καλλιεργητικά έξοδα ήδη έχουν γίνει.

Όπως μας ανέφερε ο δήμαρχος Αντώνης Γκουντάρας, η καταστροφή είναι απερίγραπτη στα σημεία όπου χτύπησαν τα χαλαζοφόρα νέφη, ενώ θεωρεί ότι θα ήταν πολλαπλάσια μεγαλύτερη αν δεν ενεργοποιούνταν έγκαιρα όλα τα αντιχαλαζικά κανόνια που διαθέτει μόνο η Δημοτική Ενότητα Αγιάς κι όχι οι Ενότητες Ευρυμενών, Λακέρειας και Μελιβοίας.

Ήδη, όπως μας τόνισε, ο Δήμος έχει προχωρήσει σε αναγγελία ζημιάς στον ΕΛΓΑ, προκειμένου στις επόμενες ώρες να ξεκινήσει η διαδικασία εκτίμησης της καταστροφής, ήδη ενημερώθηκαν ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ και το αρμόδιο Υπουργείο, ενώ το θέμα των αποζημιώσεων θα τεθεί και στην προγραμματισμένη για τη μειωμένη παραγωγή αμυγδάλου συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα, τη Μεγάλη Τρίτη συγκεκριμένα, στην Αθήνα, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.  

ΚΑΙ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Από χαλαζόπτωση όμως επλήγησαν και περιοχές με αγροτικές καλλιέργειες στην Τερψιθέα και την Αμυγδαλέα του Δήμου Λαρισαίων. Εκατοντάδες στρέμματα σκεπάστηκαν χθες με τους λευκούς βώλους του χαλαζιού.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΟΚΚΑΛΗ

Σειρά παρεμβάσεων για την ελάφρυνση των πληγέντων από τις πρόσφατες χαλαζοπτώσεις αγροτών, σε περιοχές του νομού Λάρισας, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, απαντώντας την Πέμπτη στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης.

Μεταξύ άλλων ο κ. Κόκκαλης αποκάλυψε πως ο ίδιος προσωπικά έχει απευθυνθεί και εγγράφως, και στην Τράπεζα Πειραιώς για την αναστολή των δανειακών υποχρεώσεων των συγκεκριμένων αγροτών καλλιεργητών, στον πρόεδρο της ΔΕΗ με το αίτημα «όπως διακανονίσει ευνοϊκώς τις τυχόν οφειλές» αυτών συγκεκριμένα των καλλιεργητών αλλά και στον υπουργό Οικονομικών για αναστολή καταβολής των φορολογικών υποχρεώσεων.

Συνεχίζοντας ο Λαρισαίος υφυπουργός είπε ότι ήδη η Τράπεζα Πειραιώς έχει αποκριθεί θετικά στο αίτημα, διευκρινίζοντας πως θα εξετάζεται κάθε περίπτωση μεμονωμένα.

Μιλώντας για τις καταστροφές, τόνισε ότι «οι ζημιές σίγουρα είναι μεγάλες» ενώ συμπλήρωσε: «Για το είδος και το ύψος της ζημιάς αρμόδιος είναι ο ΕΛΓΑ, ο οποίος και έχει κινητοποιηθεί άμεσα. Από πού προκύπτει αυτό; Κατ’ αρχάς, μετά την πάροδο δεκαπέντε ημερών, δηλαδή από την άλλη εβδομάδα περίπου, θα αρχίσει η εξατομίκευση των ζημιών. Προσπαθήσαμε και το πετύχαμε. Ο χρόνος από την εκτίμηση, από τη σύνταξη των πορισμάτων, έως και την πληρωμή των αποζημιώσεων συνεπτύχθη σε έξι με οκτώ μήνες. Αυτό λένε τα στοιχεία του τελευταίου έτους. Από είκοσι μήνες που ήταν στο παρελθόν, συνεπτύχθη σε έξι με οκτώ μήνες, δηλαδή περί τον Νοέμβριο θα έχουν αποζημιωθεί.

Όσον αφορά τώρα τη ζημιά, αυτή δεν περιλαμβάνει μόνο την ποσοτική απώλεια, αλλά και το αντικειμενικό εισόδημα το οποίο θα ελάμβανε ο παραγωγός. Να είστε σίγουροι ότι ο ΕΛΓΑ κινείται με πολύ γοργούς ρυθμούς, διότι πράγματι τα φαινόμενα ήταν πάρα πολύ σοβαρά. Να πούμε ότι μέσω του Υπομέτρου 5.1 επιδοτείται το αντιχαλαζικό δίχτυ, στο οποίο είχαμε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Η επιδότηση στο αντιχαλαζικό δίχτυ είναι στο 80%. Επίσης, επιδοτείται και η αντιβροχική μεμβράνη. Στην πρώτη πρόσκληση είχαμε μεγάλο ενδιαφέρον εκ μέρους των παραγωγών και κατατέθηκαν φάκελοι ύψους περίπου 8 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ αναμένεται και δεύτερη πρόσκληση για ένταξη των παραγωγών στο Μέτρο 5.9.».

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Νίκου Γουργιώτη

Gallery άρθρου

Σχετικά Άρθρα