Κονδύλι 2,3 εκατ. ευρώ για να «ξεδιψάσει» ο κάμπος

Ο ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΩΚΡ. ΦΑΜΕΛΟΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΓΕΙΟΥ ΥΔΡΟΦΟΡΕΑ ΚΑΙ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΗΝΕΙΟ, ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΚΙΛΕΛΕΡ

Δημοσίευση: 20 Απρ 2019 16:24

Τη χρηματοδότηση δύο σημαντικών και κρίσιμων υδατικών έργων στην περιοχή της Λάρισας ανακοίνωσε χθες ο αναπλ. υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος. Μέσω του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων εντάσσεται με 2,3 εκατ. ευρώ η εκπόνηση των μελετών των έργων Τεχνητού Εμπλουτισμού στην περιοχή Κιλελέρ, Χάλκη, Πλατύκαμπος, Νίκαια και για άντληση νερού από τον Πηνειό για άρδευση των περιοχών Κοιλάδας, Λάρισας, Αγ. Αναργύρων, Κραννώνα και Κιλελέρ.

Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα συνάψει Προγραμματική Σύμβαση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τους Δήμους Κιλελέρ και Λάρισας και την Εγνατία Οδό Α.Ε., η οποία θα υλοποιήσει τα προαναφερθέντα διαδημοτικά έργα. Τα οποία προχωρούν με βάση τον πρόσφατα εγκεκριμένο Σχεδιασμό διαχείρισης Υδατικών πόρων και τα συμπεράσματα του Αναπτυξιακού συνεδρίου Θεσσαλίας. Θεωρείται ότι θα συμβάλουν στην επίλυση του ελλείμματος υδατικών πόρων της Θεσσαλίας με ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, αξιοποιώντας τοπικούς υδατικούς πόρους, με τη μέγιστη αποδοτικότητα και με σεβασμό στις περιβαλλοντικές παραμέτρους.

Τα δύο έργα που εντάσσονται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συνολικού προϋπολογισμού 2.306.850 εκατ. ευρώ, είναι:

1. Οι μελέτες του έργου «Έργα Τεχνητού Εμπλουτισμού στην περιοχή Κιλελέρ, Χάλκη, Πλατύκαμπος, Νίκαια Λάρισας» (614.250 ευρώ).

2. Οι μελέτες του έργου «Άντληση νερού από τον ποταμό Πηνειό για άρδευση των περιοχών Τ.Κ. Κοιλάδας-Δ.Ε. Κοιλάδας-Δ. Λαρισαίων και Τ.Κ. Αγ. Αναργύρων-Δ.Ε. Κραννώνα-Δ. Κιλελέρ» (1.692.600 ευρώ).

Πρόκειται για έργα συμβατά με το Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών που αποτελεί πλέον βασικό εργαλείο προγραμματισμού για τους υδατικούς πόρους της Θεσσαλίας. Εννοείται ότι η κυβέρνηση αλλά και φορείς της Αυτοδιοίκησης θα συνεχίσουν τη διαδικασία ωρίμανσης και ένταξης έργων σε όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία. Σημειώνεται ότι στην πρώτη Αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών Θεσσαλίας δεν περιλαμβάνεται η επιλογή της εκτροπής του Αχελώου. Εκτιμάται ότι οι λύσεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στο Αναθεωρημένο Σχέδιο και αρχίζουν να υλοποιούνται, δίνουν μια περιβαλλοντικά ωφέλιμη και βιώσιμη απάντηση στις ανάγκες της τοπικής ανάπτυξης, συμβατές με το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο και με τις αποφάσεις και κατευθύνσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Με την ένταξη σε χρηματοδότηση των νέων έργων, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι αποδεικνύει την προσήλωσή της στην επιλογή ο πρωτογενής τομέας να αποτελέσει βασικό μοχλό ανάπτυξης με όρους βιώσιμης διαχείρισης και αειφορίας. Καθώς αυτή η επιλογή -μεταξύ άλλων- σημαίνει εκσυγχρονισμό των αρδευτικών δικτύων, μείωση των απωλειών, αλλαγή μεθόδων άρδευσης, σύγχρονες καλλιέργειες, αλλαγή νοοτροπίας και καταναλωτικού μοντέλου και το κυριότερο απόρριψη λύσεων, που σε νομικό και περιβαλλοντικό επίπεδο έχουν αποδειχθεί αστήρικτες και μη βιώσιμες. Η ολοκλήρωση των μελετών αναμένεται έως το 2023.

Με αφορμή την ένταξη των δύο νέων έργων στο Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΠΕΝ ο αναπλ. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, δήλωσε: «Το υπουργείο αποδεικνύει την προσήλωσή του στο πλάνο βιώσιμης ανάπτυξης της Θεσσαλίας, το οποίο περιλαμβάνει ισχυρά έργα υποδομής σε όλη την Περιφέρεια, υποστήριξη της αγροτικής παραγωγής, αλλαγή του τρόπου άρδευσης με σύγχρονες μεθόδους, εξοικονόμηση και επαναχρησιμοποίηση του νερού και αποκατάσταση των υδατικών πόρων. Τα ενταγμένα πλέον έργα αποτελούν παράλληλα έργα άρδευσης, με συλλογικά δίκτυα, και ενίσχυσης υδροφορέων, άρα έχουν ταυτόχρονα και παραγωγικό, αλλά και περιβαλλοντικό χαρακτήρα και επιλύουν οξύτατα προβλήματα που ήδη εμφανίζονται στην περιοχή, όπως λειψυδρία, καθιζήσεις κ.λπ. Στην κατεύθυνση αυτή προετοιμάζουμε την ωρίμανση και ένταξη νέων έργων στο άμεσο χρονικό διάστημα και ζητούμε και από την αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού να επιταχύνει τις πρωτοβουλίες της για την ωρίμανση νέων έργων, τα οποία θα συμβάλουν στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στη Θεσσαλία».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass