Στο 100% φτάνει η ζημιά από το χαλάζι στον Τύρναβο

*Αναμένεται άφιξη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αραχωβίτη, του υφυπουργού κ. Βασίλη Κόκκαλη και του προέδρου του ΕΛΓΑ κ. Θεοφάνη Κουρεμπέ την Τρίτη μετά το Πάσχα *Ολυμπία Τελιγιορίδου: Είμαστε αποφασισμένοι να αποδώσουμε άμεσα και γρήγορα τις αποζημιώσεις

Δημοσίευση: 22 Απρ 2019 22:00

Ζημιά η οποία αγγίζει ακόμα και το 100% της παραγωγής σε κάποια σημεία κατέγραψε με μια πρώτη εκτίμηση το συνεργείο του ΕΛΓΑ στην περιοχή του Τυρνάβου από την πρόσφατη έντονη χαλαζόπτωση.

Αυτό επιβεβαίωσε ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Λάρισας κ. Μιχάλης Λιόντος που τοποθετήθηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο «Εμμανουήλειο» Πνευματικό Κέντρο Τυρνάβου, παρουσία της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Ολυμπίας Τελιγιορίδου.

Με αφορμή λοιπόν το μεγάλο ποσοστό της καταστροφής που υπέστησαν οι παραγωγοί, ο δήμαρχος Τυρνάβου, κ. Παναγιώτης Σαρχώσης μιλώντας στους παρευρεθέντες τόνισε ότι βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρο Αραχωβίτη, τον υφυπουργό κ. Βασίλη Κόκκαλη αλλά και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Θεοφάνη Κουρεμπέ και ανακοίνωσε ότι επίκειται συνάντηση μαζί τους στον Τύρναβο την Τρίτη μετά το Πάσχα.

Η σύσκεψη - συζήτηση που διοργανώθηκε από το Αγροτικό Τμήμα ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας εξελίχθηκε σε ήρεμο κλίμα και αποτέλεσε μια ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών γύρω από διάφορα θέματα που απασχολούν τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο της περιοχής. Από την πλευρά της η αρμόδια για θέματα κτηνοτροφίας υφυπουργός περιορίστηκε να δώσει απαντήσεις με σιγουριά μόνο σε όσα γνώριζε.

Πιο αναλυτικά:

Στην αρχική τοποθέτησή της η υφυπουργός κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου ανέφερε μεταξύ άλλων πως «Στόχος της παρουσίας είναι να δούμε πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε άμεσα και αποτελεσματικά τα προβλήματα από την έντονη χαλαζόπτωση. Οι καταστροφές που υπήρξαν σε Ελασσόνα, Τύρναβο και Αγιά ήταν πολύ μεγάλες και έχουμε υποχρέωση ως Υπουργείο και ΕΛΓΑ να κινηθούμε πολύ γρήγορα για να γίνει η καταγραφή των ζημιών ολοκληρωμένα και η απόδοση των αποζημιώσεων».

Ακόμη τόνισε ότι «…Είμαστε αποφασισμένοι, παρά τα προβλήματα που προκύπτουν από τη γραφειοκρατία, να αποδώσουμε άμεσα και γρήγορα τις αποζημιώσεις. Η περιοχή σας έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Υπουργείο καθώς τόσο στην αγροτική όσο και στην κτηνοτροφική παραγωγή είστε μια από τις πιο δραστήριες» για να προσθέσει ότι

«…Μετά την έξοδο από τα μνημόνια ο αγροτικός τομέας είναι πολύ σημαντικός για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας».

Η υφυπουργός αναφέρθηκε στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών κατά το 1/3, στο κίνητρο της κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες και τους συνεταιρισμούς, στο ακατάσχετο των τραπεζικών λογαριασμών των αγροτών στις 7.500 ευρώ και πρόσθεσε ότι «προσπαθήσαμε αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που υπάρχουν σε επιμέρους τομείς, όπως για παράδειγμα στην αιγοπροβατοτροφία με τις πολύ χαμηλές τιμές στο γάλα, να δώσουμε το de minimis των 42 εκατ. ευρώ ή σε άλλα προϊόντα όπως για παράδειγμα τα τεύτλα, τα ροδάκινα και τα αχλάδια. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε ώστε το χάσιμο που υπάρχει στην τσέπη του παραγωγού, όσο μπορούμε, να είναι μικρότερο».

Για την κτηνοτροφική παραγωγή (εκεί που είναι και οι δικές της αρμοδιότητες) αναφέρθηκε στο πρόγραμμα βιολογικής κτηνοτροφίας λέγοντας πως «ανταποκριθήκαμε και στο αίτημα των συλλόγων της περιοχής για να επανακηρύξουμε ένα συμπληρωματικό πρόγραμμα για τη βιολογική κτηνοτροφία. Αφορά σε 82 ενδιαφερόμενους από δύο Περιφέρειες, Θεσσαλίας και Μακεδονίας, που έμειναν έξω από αυτό. Έτσι το επανακηρύξαμε και αφορά στο ποσό των 5,5 εκατ. ευρώ».

«ΕΧΩ ΔΕΙ ΒΕΡΙΚΟΚΑ ΣΚΑΜΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΛΑΖΙ»

Από την πλευρά του ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Λάρισας κ. Μιχάλης Λιόντος ξεκαθάρισε ότι «Έχουμε βγει έξω στα χωράφια κι έχουμε κάνει επισημάνσεις. Οι εκτιμήσεις θα γίνουν μόλις τελειώσει το δεκαπενθήμερο των δηλώσεων των παραγωγών. Δηλαδή σε δέκα ημέρες περίπου. Θα ξεκινήσουμε από τα πρώιμα. Τα βερίκοκα, τα κεράσια, τα ροδάκινα. Μια πρώτη εκτίμηση είναι πως η ζημιά φτάνει ακόμα και στο 100% σε κάποια σημεία. Έχω δει βερίκοκα σκαμμένα από το χαλάζι. Θα κάνουμε εκτιμήσεις και θα είμαστε όσο πιο καλοί μπορούμε».

Στη λιτή του τοποθέτηση ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Παναγιώτης Σαρχώσης είπε πως «ο ΕΛΓΑ άμεσα και αποτελεσματικά επενέβη σε πρώτο επίπεδο. Θα υπάρχει μια συνεχής παρακολούθηση για να υπάρχει μια δίκαιη αποζημίωση. Από την πρώτη στιγμή είμαι σε διαρκή επαφή με τον υπουργό κ. Αραχωβίτη, τον υφυπουργό κ. Κόκκαλη και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Κουρεμπέ, προκείμενο να έρθουν εδώ για να γίνει μια μεγάλη σύσκεψη. Αυτό μάλλον θα γίνει την Τρίτη μετά το Πάσχα».

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τοποθετήθηκαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Επεξεργασίας και Πωλήσεως Οπωροκηπευτικών Προϊόντων Τυρνάβου (ΑΣΕΠΟΠ) κ. Σωτήρης Ταμπόσης, ο πρόεδρος του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου κ. Χρήστος Τσιτσιρίγγος και ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Τυρνάβου κ. Αργύρης Μπαϊρακτάρης, αναφερόμενοι σε εξειδικευμένα θέματα για τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο. Σε κάποια πήραν απαντήσεις και σε άλλα όχι. Στη σύσκεψη παρών ήταν και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας κ. Νίκος Παπαδόπουλος.

Του Κώστα Γκιάστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass