ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δημοσίευση: 26 Απρ 2019 22:06

Αγορά τρακτέρ

Αλλάζει ο τιμοκατάλογος των τρακτέρ μετά τη συνάντηση εκπροσώπων ΥπΑΑΤ – ΣΕΑΜ στο Υπουργείο πραγματοποιήθηκε τη Μεγάλη Δευτέρα 22/4. Παρά την ανακοίνωση του ΣΕΑΜ για θετικό κλίμα και πλήρη κατανόηση από πλευράς υπουργού για τα προβλήματα που δημιούργησε ο επίμαχος τιμοκατάλογος, το Υπουργείο δε φαίνεται να αλλάζει στάση επί της ουσίας και μένει να φανεί με ποιον τρόπο θα επέλθει συμβιβασμός σ’ ένα καυτό ζήτημα για τους δικαιούχους των Σχεδίων Βελτίωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ» «το Υπουργείο θα δώσει στους αξιολογητές οδηγίες για τις τιμές, ενώ η λογική τιμολόγησης θα παραμείνει πιστή στην υφιστάμενη μεθοδολογία του Υπουργείου και οι αναπροσαρμογές (όπου αυτές γίνουν) θα αντιστοιχούν σε ποσοστά από 5 έως 10%.

Κορυφώνονται οι σπορές στο βαμβάκι

Υπερωρίες «χτυπούν» αυτές τις μέρες οι βαμβακοπαραγωγοί στα χωράφια, καθώς οι βροχές που προηγήθηκαν καθυστέρησαν κατά μία βδομάδα περίπου την έναρξη της σποράς. Τούτες τις μέρες οι περισσότεροι σπέρνουν, εκμεταλλευόμενοι και τις καιρικές συνθήκες (δεν προβλέπονται βροχοπτώσεις) και η εκτίμηση των γεωπόνων είναι ότι μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας θα έχουν ολοκληρωθεί. Όσον αφορά στα καλλιεργούμενα στρέμματα στον νομό Λάρισας, αυτά θα παρουσιάσουν μια μικρή αύξηση, της τάξεως του 10-15%, δηλαδή θα φθάσουν τα 360.000-380.000 στρ, ενώ στην Καρδίτσα η αύξηση θα είναι μεγαλύτερη (20-25%), καθώς η γεωπονική εκτίμηση ανεβάζει τον σχετικό αριθμό στα 500.000 στρ. Σταθερά τα Τρίκαλα στα 100.000 στρ, όπως και στη Μαγνησία (Ριζόμυλος, Στεφανοβίκειο, Αλμυρός).

Γεωπονικές συμβουλές

Το Περ/κο Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου καλεί τους καλλιεργητές μήλων, ιδίως αυτήν την εποχή, να επισκέπτονται όσο το δυνατό συχνότερα τις καλλιέργειες, προκειμένου να διαπιστώνουν έγκαιρα τυχόν προσβολές από φυτοπαράσιτα, έτσι ώστε να είναι εφικτή η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους, με το μικρότερο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος.

Επίσης, το Κέντρο αναφέρει πως οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών (βροχοπτώσεις) και οι θερμοκρασίες που επικράτησαν ευνόησαν την είσοδο της ασκοχύτωσης σε πρώιμες καλλιέργειες με ρεβίθια (ύψος φυτών 35-45cm) στο Νομό Λάρισας, ενώ έκαναν την εμφάνισή τους και οι φυλλορύκτες στις πρώιμες(ύψος φυτών 35-45cm) καλλιέργειες με ρεβίθια. Συστήνεται να γίνουν ψεκασμοί των καλλιεργειών μόνο μετά τη διαπίστωση συμπτωμάτων με προσβολές από τους φυλλορύκτες, με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

Τέλος, στην ιστοσελίδα του Κέντρου δίνονται γεωπονικές συμβουλές για την αντιμετώπιση εχθρών και ασθενειών στο αμπέλι, στην ντομάτα θερμοκηπίου και για τα ακάρεα και το κυκλοκόνιο στα ελαιόδεντρα.

Επιμένουν στη ζάχαρη

Προς ολοκλήρωση βαίνουν οι σπορές στην τευτλοκαλλιέργεια του νομού, με τους παραγωγούς να συνεχίζουν να εμπιστεύονται τη ζάχαρη, παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Βιομηχανία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των τευτλοεξαγωγέων της Θεσσαλίας, Θόδωρο Δαλακούρα, «φέτος τα καλλιεργούμενα στρέμματα στην περιοχή μας σχεδόν διπλασιάστηκαν. Από τα 3.500 στρ που καλλιεργήθηκαν πέρυσι θα φθάσουμε τα 6.000 στρ. Αρκετά μπήκαν στην επαρχία Φαρσάλων. Πανελλαδικά εκτιμάται πως καλλιεργήθηκαν φέτος περίπου 20.000 στρ». Ταυτόχρονα ο κ. Δαλακούρας αναφέρθηκε και στον πασχαλινό μποναμά που έλαβαν οι παραγωγοί, καθώς πληρώθηκαν από την έκτακτη κρατική ενίσχυση ήσσονος σημασίας (de minimis) και τη συνδεδεμένη.

Στο μεταξύ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η υπογραφή των συμβάσεων από τους τευτλοκαλλιεργητές, με «μπούσουλα» το τιμολόγιο της περσινής χρονιάς, μετά τις πρωτοβουλίες που έλαβε Λούκας Φέκερ (Innovation Brain) –που μαζί με την Hellenic Farmers Company, εταιρεία που έχουν συστήσει τευτλοπαραγωγοί, έχουν αναλάβει την ευθύνη για την υλοποίηση της φετινής καμπάνιας. Υπενθυμίζεται πως η μοναδική μονάδα που θα λειτουργήσει τη νέα σεζόν θα είναι αυτή στο Πλατύ, με το ζαχαρουργείο της Ορεστιάδας να παραμένει για άλλη μια χρονιά ανενεργό.

Οι προοπτικές για το ακτινίδιο Πυργετού

Την ικανοποίησή της για το επίσημο άνοιγμα της αγοράς της Αργεντινής για το ελληνικό ακτινίδιο, ύστερα από την τελική έγκριση της αρμόδιας Φυτοϋγειονομικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Γεωργίας της χώρας (SENASA) εκφράζει η διοίκηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πυργετού-Αιγάνης, η οποία ως γνωστόν αναμένει την έγκριση του επενδυτικού φακέλου για δημιουργία ψυκτικών εγκαταστάσεων. Το ακτινίδιο Πυργετού είναι περιζήτητο σε όλα τα κράτη του κόσμου και έχουν ανεβάσει την Ελλάδα στην 3η θέση σε εξαγωγές ακτινιδίου παγκοσμίως, πίσω από παραδοσιακές δυνάμεις του χώρου, όπως την Ιταλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Την ίδια ώρα με ανακοίνωσή του ο υποψήφιος δήμαρχος Τεμπών κ. Γιώργος Μανώλης αναφέρει ότι «ως επόμενη δημοτική αρχή Τεμπών, δεσμευόμαστε για την προβολή και προώθηση του ακτινιδίου, συμμετέχοντας στις σπουδαιότερες διεθνείς εκθέσεις αγροτικών προϊόντων. Επίσης τονίζει την αναγκαιότητα πιστοποίησης του ακτινιδίου που παράγεται στο Δέλτα Πηνειού, ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.) ή Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (Π.Γ.Ε.), με σκοπό την ανάδειξη των ιδιαίτερων οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του σε σχέση με τα υπόλοιπα ακτινίδια της παγκόσμιας αγοράς, αλλά και για την αναβάθμιση της γιορτής ακτινιδίου.

Καλός καιρός

Ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι ανατολικοί ασθενείς και στο Αιγαίο μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 ως 26 βαθμούς. Το Μεγάλο Σάββατο ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος με λίγες τοπικές συννεφιές. Ίσως βρέξει στα ορεινά τις βραδινές ώρες. Την Κυριακή του Πάσχα ο καιρός θα είναι καλός, η θερμοκρασία αμετάβλητη (24-26 C), ενώ τη Δευτέρα και την Τρίτη αραιή συννεφιά, χωρίς ιδιαίτερα φαινόμενα. Μέχρι στιγμής οι βροχές στον κάμπο έχουν δημιουργήσει κάποια προβλήματα στη φακή και το ρεβίθι (άρα οι προβλεπόμενοι ψεκασμοί θα ξεκινήσουν νωρίτερα), ενώ η αυξημένη υγρασία βοηθά το βαμβάκι, καθώς το φυτό θέλει μαλακό χώμα για να αναπτυχθεί.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass