Χάθηκαν οι κόποι μιας χρονιάς σε λίγα λεπτά

Χαλάζι σε μέγεθος καρυδιού κατέστρεψε καλλιέργειες στους Δήμους Αγιάς, Κιλελέρ και Τεμπών * Την άμεση παρέμβαση του ΕΛΓΑ ζητούν οι δήμαρχοι

Δημοσίευση: 30 Απρ 2019 22:00

Καταστροφική για τις καλλιέργειες αποδείχθηκε η νέα χαλαζόπτωση που το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου, κατέστρεψε καλλιέργειες, δενδρώδεις και μη, σε χωριά των Δήμων Αγιάς, Κιλελέρ και Τεμπών.

Αγρότες κάνουν λόγο για βιβλική καταστροφή ενώ οι δήμαρχοι των περιοχών ζητούν την άμεση παρέμβαση κλιμακίων του ΕΛΓΑ, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εκτιμήσεις.

Αναλυτικότερα «βιβλικές καταστροφές» χαρακτηρίζουν τις ζημιές που υπέστησαν οι αγρότες, κυρίως της ΔΕ Πλατυκάμπου, του Δήμου Κιλελέρ αφού χαλάζι σε μέγεθος καρυδιού έπληξε την περιοχή. Παραγωγοί δενδρωδών καλλιεργειών (αχλαδιού, ροδακίνου, κερασιού κ.λπ.), νεόφυτου τριφυλλιού, σιτηρών, νεόσπαρου βαμβακιού, καλαμποκιού, ρεβιθιών και άλλων καλλιεργειών με την πρώτη επίσκεψη στα κτήματά τους αντελήφθησαν το μέγεθος της θεομηνίας. Συνειδητοποίησαν ότι σε διάστημα λίγων λεπτών οι κόποι μιας ολόκληρης χρονιάς εξανεμίστηκαν από την «οργή της φύσης».

Ο δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι ΔΕ Πλατυκάμπου και Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Κουκούτσης και Χρ. Χατζούλης σε κοινή τους δήλωση ανέφεραν τα εξής: «Ζητάμε την άμεση κινητοποίηση των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ έτσι ώστε να προβούν στην πλήρη καταγραφή των ζημιών που υπέστησαν οι συνδημότες μας σήμερα το απόγευμα. Ο κρατικός μηχανισμός οφείλει να συντρέξει και να σταθεί αρωγός στο πλευρό των αγροτών του Δήμου Κιλελέρ».

ΤΕΜΠΗ

 Σημαντικές καταστροφές για ακόμη μια φορά σημειώθηκαν το απόγευμα μετά και τη νεροποντή και το χαλάζι που έπληξε την περιοχή του Δήμου Τεμπών το Μεγ. Σάββατο, σε αγροτικές παραγωγές με αποτέλεσμα οι παραγωγοί (αμυγδάλου -ροδάκινου -βερίκοκου -ελιάς -αμπέλια κ.ά. ) να βρίσκονται σε απόγνωση.

Οι παραγωγοί της περιοχής μετρούν τις πληγές τους, καθώς μέσα σε διάστημα λίγων λεπτών είδαν τους κόπους και τη σοδειά μιας ολόκληρης χρονιάς να «εξανεμίζονται».

Σε δήλωσή του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος της Δ.Ε. Νέσσωνος, Ιωάννης Αργυρίου τόνισε πως «δεδομένου της έντονης, σφοδρής -από πλευράς ανέμων και βροχόπτωσης -κατάστασης που επικράτησε κατά το διάστημα 12-13 Μαρτίου που αποτέλεσμα είχε την ολοκληρωτική καταστροφή της εν εξελίξει διαδικασίας καρποδεσίας στην περιοχή του Συκουρίου στην αμυγδαλοπαραγωγή ήρθε και η ολοκληρωτική καταστροφή για τους παραγωγούς του Δήμου μας.

Ζητάμε την άμεση κινητοποίηση του ΕΛΓΑ και των αρμόδιων υπηρεσιών, να προβούν στην πλήρη καταγραφή των ζημιών που υπέστησαν σήμερα το απόγευμα οι παραγωγοί της Δ.Ε. Νέσσωνος αλλά και των υπόλοιπων δημοτικών διαμερισμάτων του Δήμου μας».

Επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές του Δήμου Τεμπών πραγματοποίησε το πρωί της Κυριακής του Πάσχα ο υποψήφιος δήμαρχος Τεμπών, Γιώργος Μανώλης με τους συνεργάτες του, για να δουν από κοντά το μέγεθος της καταστροφής και να συμπαρασταθούν στους πληγέντες αγρότες.

Ο κ. Μανώλης σημειώνει ότι: «Η ζημιά στις δενδρώδεις καλλιέργειες, αμυγδάλου, ροδάκινου, βερίκοκου, ελιάς αλλά και σε αμπέλια, σιτηρά, τριφύλλια κλπ είναι ολοκληρωτική. Έχουμε 100% ζημιά στην παραγωγή, αλλά υπάρχει κίνδυνος ζημιάς και στο φυτικό κεφάλαιο» και συνεχίζει «Σήμερα Αναστάσιμη ημέρα για όλους μας, όμως για τους αγρότες του Δήμου μας και όχι μόνο αρχίζει ο "Γολγοθάς" της επιβίωσης και των αποζημιώσεων. Καλούμε τον ΕΛΓΑ να επισκεφθεί άμεσα τις πληγείσες περιοχές και αυτή τη φορά να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να ξεκινήσει σύντομα την καταγραφή των ζημιών και να καταβάλει έγκαιρα τις αποζημιώσεις. Επίσης, θεωρούμε επιβεβλημένο το πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΛΓΑ, των δόσεων των δανείων και κάθε μορφής φορολογικών και οικονομικών επιβαρύνσεων προκειμένου, λόγω της προφανούς έλλειψης εισοδήματος μετά τις καταστροφές, οι αγρότες να κατορθώσουν να σταθούν στα πόδια τους και να αντιμετωπίσουν το επόμενο χρονικό διάστημα τα αυξημένα καλλιεργητικά έξοδα».

ΑΓΙΑ

Στον Δήμο Αγιάς η χαλαζόπτωση έπληξε καλλιέργειες σε Μαρμαρίνη, Δήμητρα, Γερκάρι, Αγιά, Αετόλοφο, Βαθύρεμα και Μελιβοία προκαλώντας ζημιές σε δενδρώδεις καλλιέργειες (κεράσι, μήλα) αλλά και σε αμπελώνες. Με τον δήμαρχο Αγιάς, Αντ. Γκουντάρα να σημειώνει σε δήλωσή του πως "ζητήσαμε από τον ΕΛΓΑ να γίνουν γρήγορα οι εκτιμήσεις και οι εξατομικεύσεις ζημιών έτσι ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων για τους αγρότες".

 

Κ. ΤΣΟΛΑΣ

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass