Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η απειλή που μπορεί να γίνει ευκαιρία…

ΘΕΤΙΚΕΣ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΟΙΡΟΤΡΟΦΙΑ… ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΣΕΛΘΕΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ Η ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΑΝΩΛΗ * Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΧΟΙΡΟΤΡΟΦΩΝ Γ. ΜΠΟΥΡΑΣ ΚΡΟΥΕΙ ΤΟΝ ΚΩΔΩΝΑ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΚΑΙ ΖΗΤΑ ΑΥΣΤΗΡΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ

Δημοσίευση: 05 Μαϊ 2019 22:18

Ανάμικτα συναισθήματα κυριαρχούν στις τάξεις των χοιροτρόφων της χώρας, με αφορμή την επέκταση της πανώλης των χοίρων, καθώς η ζωονόσος απειλεί και τη χώρα μας.

Η ανησυχία μήπως εισέλθει και στη χώρα μας και καταστρέψει μέρος της ζωικής παραγωγής καθιστά αναγκαία τη συνεχή επαγρύπνηση και λήψη αυστηρών και ουσιαστικών μέτρων πριν να είναι αργά. Από την άλλη, υπάρχει αισιοδοξία για άνοδο της τιμής του χοιρινού, καθώς η παγκόσμια παραγωγή, ακριβώς λόγω της πανώλης, έχει μειωθεί ως και 50%.

ΕΛΕΓΧΟΙ

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Χοιροτρόφων Ελλάδας Γιάννη Μπούρα «το ζητούμενο για να μην φτάσει και στη χώρα μας η αφρικανική πανώλη είναι να διεξαχθούν εξονυχιστικοί έλεγχοι στα σύνορα και μάλιστα έγκαιρα, πριν το καλοκαίρι. Κι αυτό γιατί σε λίγο καιρό θα φθάσουν στην Ελλάδα τουρίστες ή εργάτες γης από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, χώρες όπου η ζωονόσος έχει κάνει την εμφάνισή της. Με τα τρόφιμα που μεταφέρουν και με τα απόβλητα που θα πετάξουν, κινδυνεύουν να προσβληθούν κυρίως τα οικόσιτα γουρούνια. Στη δικαιολογία του κράτους ότι δεν υπάρχει προσωπικό για αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα ή στα αεροδρόμια, να τους θυμίσω ότι στη γρίπη των πουλερικών επιστρατεύθηκε ακόμη και ο στρατός. Οι Γάλλοι διαθέτουν στα σύνορα στρατιωτικούς και αστυνομικούς για τον καλύτερο έλεγχο. Ας ορίσουν μία είσοδο στα σύνορα της χώρας (σήμερα υπάρχουν τρεις) για τη διακίνηση τροφίμων».

Ο πρόεδρος των Χοιροτρόφων κ. Μπούρας καλεί τους κατοίκους της υπαίθρου να έχουν περιφραγμένα τα οικόσιτα ζώα τους κι αν διαπιστώσουν κάποιο πρόβλημα, να το δηλώσουν αμέσως γιατί ο έγκαιρος εντοπισμός της νόσου είναι σημαντικός. Να σημειωθεί ότι η πανώλη δεν προσβάλλει τον άνθρωπο. 

ΘΕΤΙΚΕΣ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Αν όλα πάνε καλά και η χώρα μας δεν πληγεί από την πανώλη, τότε τα πράγματα για την εγχώρια παραγωγή θα πάνε καλά. Κι αυτό γιατί η παγκόσμια παραγωγή έχει μειωθεί κατά το ήμισυ, κυρίως σε χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα κι επομένως η χώρα μας θα κληθεί να αναπληρώσει στη διεθνή αγορά την έλλειψη αυτή, με ό,τι συνεπάγεται για την τιμή του χοιρινού. Σήμερα η τιμή πώλησης του παραγωγού είναι 1,15-1,20 ευρώ/κιλό, ενώ η προοπτική είναι να φθάσει στα 1,30-1,40 ευρώ/κιλό.

Γ. Ρούστας