Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 20 Μαϊ 2019 22:10

Μέχρι 18 Ιουνίου οι αιτήσεις για Εξισωτική

Παράλληλα με τη διαδικασία υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (δήλωση ΟΣΔΕ) ξεκίνησε και η υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής στο Μέτρο 13 «Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα» του ΠΑΑ 2014-2020, γνωστό ως «Εξισωτική Αποζημίωση». Τονίζεται ότι, εκτός από τους δικαιούχους που έχουν γεωργικές εκμεταλλεύσεις μέσα στον νέο χάρτη των μειονεκτικών περιοχών, με μειωμένη κατά 20% ενίσχυση θα πληρωθούν και όσοι είχαν γεωργικές εκμεταλλεύσεις στις μειονεκτικές περιοχές του παλαιού χάρτη και πλέον έχουν τεθεί εκτός των νέων μειονεκτικών περιοχών. Έτσι, με καταληκτική ημερομηνία τη 18η Ιουνίου του 2019, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να υποβάλουν στα κατά τόπους Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων (ΚΥΔ) τις αιτήσεις τους για τα υπομέτρα: 13.1: Χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε ορεινές περιοχές, 13.2: Χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, εκτός των ορεινών, 13.3: Χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα. Σε όλες τις κατηγορίες περιοχών το ύψος της ενίσχυσης εξαρτάται από την έκταση της εκμετάλλευσης, το οποίο μετά τα 20 εκτάρια μειώνεται προοδευτικά ως ακολούθως: Για τμήμα της έκτασης της εκμετάλλευσης έως και 20 εκτάρια: Χορηγείται το 100% της ενίσχυσης. Για τμήμα της έκτασης της εκμετάλλευσης 20-25 εκτάρια: Χορηγείται το 80% της ενίσχυσης. Για τμήμα της έκτασης της εκμετάλλευσης 25-30 εκτάρια: Χορηγείται το 50% της ενίσχυσης. Για το τμήμα της έκτασης της εκμετάλλευσης πέραν των 30 εκταρίων δεν χορηγείται ενίσχυση. Θα ενισχύεται η έκταση μόνο μέχρι τα 30 εκτάρια, ως ανωτέρω.

 

Ημερίδα για τα drones στη Λάρισα

Ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Χρήση των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (drones) στη Γεωργία» διοργανώνει σήμερα Δευτέρα 20 Μαΐου το Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών (ΙΒΚΦ) του ΕΛΓΟ ‘ΔΗΜΗΤΡΑ’. Η ημερίδα, που θα διεξαχθεί από τις 11.30 έως τις 15.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων και στο αγρόκτημα του Ινστιτούτου στη Λάρισα (Θεοφράστου 1), έχει ως στόχο την ενημέρωση των αγροτών, των γεωτεχνικών, του κοινού και των φορέων για θέματα εφαρμογών των σύγχρονων τεχνολογιών στη γεωργία, εφαρμογών γεωργίας ακριβείας με drones, για τους ψεκασμούς από αέρος, τα λογισμικά επεξεργασίας δεδομένων για γεωργικές εφαρμογές, τη χρήση των drones για την προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς και θέματα πτήσεων και αδειοδοτήσεων. Θα μιλήσουν ερευνητές, πανεπιστημιακοί καθηγητές και εκπρόσωποι εταιρειών.

 

Γεωπονικές συμβουλές για καλλιεργητικές φροντίδες

Καλλιεργητικές συμβουλές για την αντιμετώπιση ασθενειών στους παραγωγούς δίνει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου. Σύμφωνα με την Υπηρεσία «ξεκίνησε η έξοδος του εντόμου ευρύτομο στη φιστικιά στην περιοχή του Μώλου του νομού Φθιώτιδας. Συνιστάται άμεση έναρξη ψεκασμών (εντός 1-3 ημερών) και επανάληψη αυτών κάθε 7-10 ημέρες, μέχρι να ξυλοποιηθεί το περικάρπιο».

Για τον περονόσπορο οι διαπιστώσεις της Υπηρεσίας αναφέρουν πως συνεχίζεται η παρουσία του περονόσπορου σε καλλιέργειες με τομάτα θερμοκηπίου στις πρώιμες (με 7-10 σταυρούς) και μεσοπρώιμες (με 5-7 σταυρούς) καλλιέργειες, σε χαμηλές και υγρές περιοχές των Νομών Μαγνησίας, Καρδίτσας, Σερβωτά Τρικάλων, Λάρισας και Φθιώτιδας και αναμένεται στις όψιμες. Συνθήκες ανάπτυξης: Ο παθογόνος μύκητας αρχίζει τον σχηματισμό εξανθήσεων όταν επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες και υψηλή σχετική υγρασία στο περιβάλλον των φυτών (υγρασία 80-95% και θερμοκρασίες 6-26 oC, με άριστη 18-22 οC). Συστάσεις: Όσοι παραγωγοί διαπιστώσουν συμπτώματα προσβολών να προστατεύσουν την καλλιέργειά τους με ψεκασμούς κάλυψης (καλό λούσιμο των φυτών), με κατάλληλα επιτρεπόμενα και εκλεκτικά για τον περονόσπορο φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, όπως Mancozeb, maneb, propineb, pyraclostrobin, azoxystrobin κ.ά. Επανάληψη του ψεκασμού μετά από 8 ημέρες.

Για την καρπόκαψα στην καρυδιά, οι συλλήψεις στο δίκτυο των φερομονικών παγίδων παρουσιάζουν έντονη διαφοροποίηση. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο αριθμός τους κυμαίνεται από χαμηλά ως μέτρια επίπεδα. Οι παραγωγοί θα πρέπει καταρχάς να παρακολουθούν τις παγίδες που έχουν τοποθετήσει στα κτήματά τους, δεδομένου ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου δεν έχουν παρατηρηθεί ακόμη συλλήψεις. Επίσης, συνιστάται τακτική επιθεώρηση των καρπών για τη διαπίστωση προσβολών, ιδιαίτερα στους αγρούς με ιστορικό προσβολών και όπου οι παραγωγοί δεν έχουν τοποθετήσει δικές τους φερομονικές παγίδες. Σε περίπτωση συλλήψεων ή προσβολής συστήνεται άμεσα ψεκασμός με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην πλήρη κάλυψη των δένδρων με το ψεκαστικό υγρό. Η επανάληψη του ψεκασμού θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των προσβολών, τη διάρκεια δράσης του φαρμάκου που χρησιμοποιήθηκε και τις καιρικές συνθήκες.

 

Προσλήψεις εποχικών στον ΕΛΓΑ

Ο ΕΛ.Γ.Α. θα διενεργήσει άμεσα προσλήψεις εποχικού προσωπικού οκτώ (8) συμβασιούχων του κλάδου ΠΕ Κτηνιάτρων για τα Υποκαταστήματα ΕΛ.Γ.Α., 3 στο Υποκατάστημα Ηρακλείου, 3 στο Υποκατάστημα Λάρισας, 1 στο Υποκατάστημα Ιωαννίνων και 1 στο Υποκατάστημα Τρίπολης με απασχόληση έως οκτώ (8) μήνες, για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων και επειγουσών αναγκών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση -υπεύθυνη δήλωση είτε αυτοπροσώπως στην Κεντρική Διοίκηση /Δνση Διοικητικού καθώς και στα Υποκαταστήματα του ΕΛ.Γ.Α., είτε ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: proslipseis@elga.gr μέχρι αύριο Τρίτη 21 Μαΐου, δηλώνοντας το Υποκατάστημα όπου επιθυμούν να εργαστούν. Επισημαίνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν στο ίδιο έντυπο να δηλώσουν περισσότερα από ένα Υποκαταστήματα (Ηρακλείου, Λάρισας, Ιωαννίνων και Τρίπολης) καθορίζοντας τη σειρά προτίμησης. Για τα δικαιολογητικά οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν από την ιστοσελίδα του ΕΛΓΑ.

 

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr