Αγροτικά εφόδια

Δημοσίευση: 10 Ιουν 2019 22:14

 

Στο φουλ ο θεριζοαλωνισμός σιτηρών

Στα αλώνια της Λάρισας και της Μαγνησίας χτυπάει αυτές τις μέρες η «καρδιά» του θερισμού, ανοίγοντας την αυλαία της καλλιεργητικής σεζόν στις αροτραίες καλλιέργειες.

Στον θεσσαλικό κάμπο οι μηχανές έχουν μπει στο φουλ και ο καιρός έχει φέτος συμμαχήσει για να μαζέψουν τις σοδειές τους οι παραγωγοί. Στο κριθάρι ήδη μιλούν για υψηλές αποδόσεις, που σε κάποια χωράφια μπορεί να φτάσουν ακόμα και τα 600 κιλά/στρέμμα. Στο σιτάρι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία και όλοι επιθυμούν να μην εμφανιστούν αέρηδες και βροχές, ώστε τα πράγματα να εξελιχθούν ομαλά. Παράλληλα, εν αναμονή των πρώτων προπωλήσεων, που θα φανερώσουν τις πραγματικές διαθέσεις του ελεύθερου εμπορίου σε ό,τι αφορά στη νέα σοδειά σκληρού σιταριού, βρίσκεται πλέον η εγχώρια αγορά, με τους παραγωγούς να θεωρούν αδικαιολόγητη ως βάση εκκίνησης οποιαδήποτε τιμή δεν έχει ως πρώτο ψηφίο το «2». Το σημαντικό για τους παραγωγούς είναι ότι οι πρόσφατες βροχές τούς γλίτωσαν από ένα με δύο ποτίσματα, κάτι που σημαίνει ότι αφαιρούνται περίπου 20 ευρώ/στρ. από το κόστος παραγωγής. Στο σιτάρι παρατηρείται μια μείωση καλλιέργειας από 10-15%, ενώ η εκτιμώμενη παραγωγή σε ξηρικά χωράφια υπολογίζεται στα 250 κιλά. Το βαμβάκι παρουσιάζει αύξηση 15% στα καλλιεργούμενα στρέμματα που μάλλον κέρδισε έδαφος από το καλαμπόκι. Τέλος η ελαιοκράμβη έχει κερδίσει σημαντικό έδαφος στα χωράφια της Λάρισας και των Φαρσάλων, όπου οι σπορές λόγω βροχών ξεκίνησαν αργότερα. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 30.000 στρ. στη Θεσσαλία, ενώ αντίθετα μεγάλες είναι οι απώλειες στη Β. Ελλάδα λόγω φθινοπωρινών βροχών.

Παραλαβή δημητριακών από ΑΣ Βόλου

Ξεκίνησε η παραλαβή κριθαριού στις εγκαταστάσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου-ΕΒΟΛ και ειδικότερα στα σιλό του Αγίου Δημητρίου Βελεστίνου. Από σήμερα θα παραλαμβάνεται και σκληρό σιτάρι τόσο στα σιλό του Αγίου Δημητρίου όσα και στα σιλό του Στεφανοβικείου. Όπως είναι γνωστό, ο πρόεδρος του ΑΣ Βόλου Ν. Πρίντζος ανακοίνωσε τιμές 0,17 ευρώ/κιλό για το κριθάρι και 0,20 ευρώ/κιλό για το σκληρό σιτάρι. Ο κ. Πρίντζος επίσης ανακοίνωσε ότι, προκειμένου να βοηθηθεί ο αγροτικός κόσμος του θεσσαλικού χώρου, θα μπορεί οποιοσδήποτε αγρότης από τη Θεσσαλία να παραδίδει τα προϊόντα του στις αναφερόμενες εγκαταστάσεις. Η πληρωμή θα γίνεται άμεσα στα γραφεία του Συνεταιρισμού στην Α’ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου κάθε Τρίτη και Πέμπτη. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6936-516.292 (Υπεύθυνος κ. Γαλογαύρος Γιώργος).

 

Θετικές οι προοπτικές

για τα αρωματικά φυτά

Αισιοδοξία κυριαρχεί στις τάξεις των παραγωγών αρωματικών φυτών στη Θεσσαλία για τη φετινή σεζόν, καθώς η παραγωγή εξελίσσεται ομαλά, λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η συγκομιδή, η οποία τοποθετείται στο τρίτο δεκαήμερο του μήνα. Στη ρίγανη η κοπή είναι μία φορά, ενώ στη μέντα και σε κάποια άλλα δύο με τρεις κοπές μέχρι το φθινόπωρο. Εν αντιθέση με τις ζημιές που σημειώθηκαν στα άλλα προϊόντα, στα αρωματικά φυτά αναμένουμε καλές στρεμματικές αποδόσεις και κυρίως υψηλή ποιότητα, που είναι το ζητούμενο για τις διεθνείς αγορές, αφού η πλειοψηφία της παραγωγής εξάγεται. Στα Φάρσαλα, όπου ο Συνεταιρισμός Αρωματικών Φυτών ασχολείται κυρίως με τη ρίγανη και τη μέντα, οι παραγωγοί υποστηρίζουν πως «φέτος ελπίζουμε ότι θα ρεφάρουμε για τις δύο προηγούμενες μέτριες χρονιές, όταν χάσαμε μεγάλο μέρος της παραγωγής, ελέω καιρικών φαινομένων. Ευτυχώς δεν ενεργοποιήθηκαν οι ρήτρες που είχαμε στα συμβόλαια με μεγάλες εταιρείες, γιατί θα είχαμε πρόβλημα. Επιπρόσθετα πρόπερσι η ζημιά ήταν μεγάλη στη ρίγανη, αλλά δεν αποζημιωθήκαμε γιατί ο ΕΛΓΑ δεν χαρακτηρίζει ζημιογόνο αίτιο τον μύκητα που προκλήθηκε από τις βροχές και χτύπησε τα φυτά». Ο Συνεταιρισμός φέτος έχει δρομολογήσει όλες εκείνες τις διαδικασίες για να χρηματοδοτηθεί για την καθετοποίηση της μονάδας, με τυποποίηση, συσκευασία και εμπορία των προϊόντων ρίγανης και μέντας, κι εφόσον επαληθευθούν οι εκτιμήσεις για μια ποιοτική χρονιά, τα χαμόγελα θα επανέλθουν στις τάξεις των παραγωγών.

Εξόφληση τευτλοπαραγωγών και εργαζομένων

Με κεφάλαια που θα αντληθούν από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα πραγματοποιηθεί η εξόφληση των τευτλοπαραγωγών για την καμπάνια του 2018 αλλά και των εργαζομένων στους οποίους οφείλονται δεδουλευμένα. Αυτό προβλέπει τροπολογία του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης που κατατέθηκε την Πέμπτη 6 Ιουνίου στη Βουλή. Η παράταση της αναστολής εκδικάσεων στα Πρωτοδικεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης, λόγω των εκλογών, έρχεται να δώσει μια απρόσμενη πίστωση χρόνου στους εμπλεκόμενους στο εγχείρημα διάσωσης της ζαχαροβιομηχανίας και ιδίως στην Τράπεζα Πειραιώς και στον Λούκας Φέκερ που εκπροσωπεί το Innovation Fund και εμφανίζεται ως στρατηγικός επενδυτής, δίχως ωστόσο να έχει αποσαφηνιστεί μέχρι τώρα αν έχει καταθέσει δεσμευτική προσφορά.

Χαμηλές αποδόσεις, αυξημένη ζήτηση για τριφύλλια

Μείωση της παραγωγής τριφυλλιού καταγράφεται φέτος στη χώρα μας, ως απόρροια των δυσμενών για την καλλιέργεια, καιρικών συνθηκών που επικράτησαν την άνοιξη. Τα πολλά νερά κράτησαν πλημμυρισμένες πολλές εκτάσεις με τριφύλλια, γεγονός που έφερε μείωση αποδόσεων, σε πολλές περιπτώσεις έως και 30%. Στις περισσότερες περιοχές το πρώτο χέρι ξεκίνησε καθυστερημένα, όπως και το δεύτερο, που παραδοσιακά είναι ανώτερο ποιοτικά και περιζήτητο από τους κτηνοτρόφους. Όσον αφορά στις τιμές, οι περισσότερες αγοραπωλησίες γίνονται στα 12 και 13 λεπτά το κιλό, ενώ έχουν ακουστεί και τιμές στα 14 λεπτά το κιλό.

Ψέκασμα με χαλκό στα αμπέλια

Η ισχυρή χαλαζόπτωση συνοδευόμενη από έντονη βροχόπτωση που έπληξε τους αμπελώνες στην περιοχή Δαμάσι του Τυρνάβου, προκάλεσε πλήρη καταστροφή της νεαρής βλάστησης. Συστήνεται από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου στους αμπελοκαλλιεργητές της χαλαζόπληκτης περιοχής να επέμβουν άμεσα (το συντομότερο δυνατό) με χαλκούχα σκευάσματα, για την προστασία των αμπελώνων από φυτοπαθογόνους μύκητες και βακτήρια. Να προσεχθεί ο κίνδυνος φυτοτοξικότητας από τη χρήση σκευασμάτων.

Ερχονται βροχές

Μετά τις υψηλές θερμοκρασίες του Σαββατοκύριακου, από σήμερα -ευτυχώς για τους παραγωγούς- αναμένονται βροχές, οι οποίες μεθαύριο Τετάρτη μπορεί να εξελιχθούν και σε καταιγίδες. Ευχή όλων να μην προκύψουν ζημιές, μιας και βρισκόμαστε σε περίοδο συγκομιδής. Σήμερα αρχικά ο καιρός θα είναι αίθριος, με αυξημένες συννεφιές το απόγευμα. Θερμοκρασία 18 με 32 βαθμούς Κελσίου. Αύριο τα σύννεφα θα αυξηθούν κι ίσως υπάρξουν βροχές, ενώ μεθαύριο θα βρέξει σε όλη τη Θεσσαλία. Θερμοκρασία σταθερή (20 έως 33 βαθμούς Κελσίου). Από την Πέμπτη αναμένεται νέα άνοδος της θερμοκρασίας.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass