Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απάτες σε βάρος αγροτών και συνεταιρισμών

ΜΕ ΠΛΑΣΤΟ E-MAIL ΠΑΡΗΓΓΕΙΛΑΝ 20 ΤΟΝΟΥΣ ΡΟΔΑΚΙΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΣΕΠΟΠ ΤΥΡΝΑΒΟΥ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΓΛΙΤΩΣΕ ΦΟΡΤΙΟ ΜΕ 20 ΤΟΝΟΥΣ ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ

Δημοσίευση: 13 Ιουν 2019 22:10

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Επεξεργασίας και Πώλησης Οπωροκηπευτικών Προϊόντων (ΑΣΕΠΟΠ) Τυρνάβου, έχασε 20 τόνους ροδάκινα καθώς έπεσε θύμα οργάνωσης που τα τελευταία χρόνια εξαπατά αγρότες, εταιρείες και συνεταιρισμούς με λεία δεκάδες τόνους αγροτικών προϊόντων αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Οι δράστες, χρησιμοποιώντας πανομοιότυπη μεθοδολογία, επικοινωνούν με Λαρισαίους αγρότες και συνεταιρισμούς κάνοντας χρήση τηλεφώνων με αριθμούς του εξωτερικού και εμφανίζονται ως εκπρόσωποι υπαρκτών και φερέγγυων, μάλιστα, στις πληρωμές εταιρειών της Ευρώπης, παραγγέλνοντας δεκάδες τόνους αγροτικών προϊόντων.

 Η παραγγελία δίνεται μέσω παραπλανητικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) καθώς ταυτίζεται η επωνυμία της εταιρείας και με φορτηγά που συνήθως φέρουν βουλγάρικες πινακίδες κυκλοφορίας τα φορτία με τα προϊόντα κινούνται προς τη Βόρεια Ελλάδα όπου τα κλεμμένα στην πραγματικότητα προϊόντα μεταφορτώνονται σε άλλα φορτηγά προς άγνωστη κατεύθυνση.

Με αυτό το κόλπο ο ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου στις 2 Ιουνίου «έχασε» 20 τόνους ροδάκινα. Προχθές το μεσημέρι και ενώ είχαν φορτωθεί άλλοι 20 τόνοι νεκταρίνια, παρατηρητικός υπάλληλος του Συνεταιρισμού έκρινε σκόπιμο να επικοινωνήσει με την εταιρία στην Κολωνία της Γερμανίας.

Για να διαπιστώσει πως η γερμανική εταιρεία, ούτε την πρώτη φορά αλλά ούτε και προχθές είχε παραγγείλει φρούτα από τον ΑΣΕΠΟΠ, με αστυνομικούς του Τμήματος Τυρνάβου να συλλαμβάνουν έναν 65χρονο νταλικέρη, ο οποίος θα οδηγηθεί αύριο Παρασκευή ενώπιον του Αυτόφωρου Πλημμελειοδικείου Λάρισας.

Να σημειωθεί πως το 2018 πολύμηνη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας είχε καταλήξει σε «Ρουμάνους» υπήκοους οι οποίοι - με την ίδια μεθοδολογία και αυστηρά μέτρα αυτοπροστασίας - πέτυχαν να εξαπατήσουν – μεταξύ άλλων - εταιρεία της Αγιάς κλέβοντας τρία φορτία με 66 τόνους κάστανα, αλλά και 15 τόνους σφάγια (αρνιά) από εταιρεία της Ελασσόνας.

ΡΟΔΑΚΙΝΑ

Η πρώτη απάτη σε βάρος του ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου καταγράφηκε στις 28 Μαΐου, όταν άγνωστος στην πραγματικότητα δράστης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Συνεταιρισμό και παρήγγειλε 20 τόνους ροδάκινα αξίας 16.000 ευρώ. Ο δράστης συστήθηκε προφανώς με ψεύτικο όνομα και τηλεφωνούσε από αριθμό του εξωτερικού ζητώντας παραγγελία στο όνομα υπαρκτής εταιρείας με έδρα την Κολωνία της Γερμανίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», η παραγγελία εκτελέσθηκε όντως στις 2 Ιουνίου, ενώ από το ΑΤ Τυρνάβου ερευνώνται τα στοιχεία του οδηγού του φορτηγού που έφερε βουλγάρικες πινακίδες κυκλοφορίας. Τα προϊόντα χάθηκαν ενώ ο συνεταιρισμός του Τυρνάβου επί της ουσίας δεν ζημιώθηκε, καθώς ακολουθήθηκε η συνήθης πρακτική της ασφάλισης.

ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ

Πριν μερικές ημέρες, άγνωστος, επίσης, δράστης, που συστήθηκε ξανά ως εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας, παρήγγειλε μέσω παραπλανητικού email άλλους 20 τόνους νεκταρίνια, αξίας 16.000 ευρώ.

Για την εκτέλεση λοιπόν της παραγγελίας στις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού, προχθές το πρωί κατέφθασε το φορτηγό που οδηγούσε ο 65χρονος κάτοικος Κατερίνης και ξεκίνησε η διαδικασία της φόρτωσης.

Ο υπεύθυνος πωλήσεων του ΑΣΕΠΟΠ έκρινε, ωστόσο, σκόπιμο να επικοινωνήσει με τη γερμανική εταιρεία για να διασταυρώσει τη παραγγελία. Για να διαπιστώσει έκπληκτος πως ούτε προχθές αλλά και ούτε και στις 2 Ιουνίου η εταιρεία είχε παραγγείλει προϊόντα από τον τυρναβίτικο Συνεταιρισμό, με αστυνομικούς του Τμήματος Τυρνάβου να συλλαμβάνουν τον νταλικέρη, ο οποίος οδηγήθηκε χθες ενώπιον των Εισαγγελικών Αρχών της Λάρισας κατηγορούμενος για φυσική αυτουργία σε απόπειρα απάτης. Το φορτηγό κατασχέθηκε προσωρινά, ενώ οι 20 τόνοι νεκταρινιών μεταφέρθηκαν ξανά στις αποθήκες του Συνεταιρισμού.

ΚΑΣΤΑΝΑ

Υπενθυμίζεται πως τον Ιούνιο του 2018, πολύμηνη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας κατέληξε σε 14 συνολικά απατεώνες (σ.σ. τα στοιχεία των 10 εξ αυτών έχουν ταυτοποιηθεί), η δράση των οποίων ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα αφού, εξαπατώντας Ελληνα αντιπρόσωπο, «αγόρασαν» κρέατα ακόμη από τη Γαλλία και το Βέλγιο.

Οι 14 εμπλεκόμενοι έδρασαν σε όλη την Ελλάδα, σε 20 συνολικά περιπτώσεις, ενώ στη Λάρισα πέτυχαν να εξαπατήσουν εταιρεία της Αγιάς κλέβοντας τρία φορτία με 66 τόνους κάστανα, αλλά και 15 τόνους σφάγια (αρνιά) από εταιρεία της Ελασσόνας.

Τα αρχηγικά μέλη της «εγκληματικής οργάνωσης», σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., είχαν λάβει ιδιαίτερα μέτρα αυτοπροστασίας αφού επικοινωνούσαν με τα υποψήφια θύματα από τηλεφωνικούς αριθμούς της Ρουμανίας αφενός για να πείθουν καθώς επικαλούνταν υπαρκτές ρουμανικές επιχειρήσεις εμπορίου αφετέρου γιατί γνώριζαν πως έτσι θα δυσκόλευαν την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ.

Όπως επίσης για τη μεταφορά των κλεμμένων προϊόντων και τροφίμων χρησιμοποιούσαν φορτηγά με αριθμούς κυκλοφορίας από τη Βουλγαρία, ενώ συχνά οι πινακίδες ήταν πλαστές. Τέλος, στη μεταξύ τους επικοινωνία μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) χρησιμοποιούσαν ειδικά λογισμικά (PROXY, TOR κ.ά.) για την απόκρυψη της ηλεκτρονικής τους διεύθυνσης.

Μόνο από μια εταιρεία της Αθήνας οι απατεώνες απέσπασαν 66 τόνους διαφόρων τυριών (αξίας 292.000 ευρώ), ποσότητα των οποίων μεταπωλήθηκε σε διάφορες εταιρείες της Λάρισας, όπως προκύπτει από το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών.

Τον Οκτώβριο του 2017 κατάφεραν να εξαπατήσουν εταιρεία που εδρεύει σε χωριό της Αγιάς, αποσπώντας τρία φορτία με κάστανα, η συνολική αξία των οποίων ξεπερνούσε τις 236.000 ευρώ. Τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2018 εξαπάτησαν εταιρεία που εδρεύει στην Ελασσόνα, απέσπασαν 15 τόνους σφαγίων – αρνιών (αξίας 79.000 ευρώ) και μέσω του εμπορικού αντιπροσώπου εξαπάτησαν γαλλική εταιρεία από την οποία απέσπασαν άλλους 11 τόνους σφαγίων - βοοειδών (αξίας 49.000 ευρώ).

Από την ίδια έρευνα προέκυψε ότι, εκτός από τις 6 απάτες, καταγράφηκαν άλλες 14 απόπειρες εξαπάτησης. Μεταξύ των οποίων, σε κτηνοτροφικό συνεταιρισμό χωριού της Ελασσόνας, σε αγροτικό συνεταιρισμό της Αγιάς αλλά και σε συνεταιρισμούς ή επιχειρήσεις της Νάουσας, των Χανίων, της Λέσβου, του Ρεθύμνου κ.α.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Σχετικά Άρθρα