ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δημοσίευση: 14 Ιουν 2019 22:12

Στην Ιταλία γεωπόνοι της Περιφέρειας για επιμόρφωση

Επιμορφωτικές επισκέψεις σε διάφορους οργανισμούς της Ιταλίας, όπου ενημερώθηκαν για θέματα σχετικά με εναλλακτικές μεθόδους και τεχνικές προστασίας των καλλιεργειών από εχθρούς και ασθένειες, τον φυτοϋγειονομικό έλεγχο και τους ελέγχους σε φυτώρια για επιβλαβείς οργανισμούς καραντίνας, πραγματοποίησαν οι γεωπόνοι της ΠΕ Λάρισας Κανάκης Γεώργιος και Παπατζέλου Βασιλική, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ και του πέμπτου κύκλου κατάρτισης Γεωπόνων – Φυτοϋγειονομικών Ελεγκτών της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Ο πέμπτος κύκλος πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία (Περιφέρεια Βένετο), στο πλαίσιο του σχεδίου κινητικότητας που υπέβαλε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, το οποίο εγκρίθηκε από το ΙΚΥ και αφορά στην εκπαίδευση γεωπόνων του αρμόδιου τμήματος. Οι επαφές που πραγματοποιήθηκαν εμπλούτισαν τις γνώσεις των γεωπόνων της Περιφέρειας στα παραπάνω θέματα. Επιπλέον θα δημιουργήσουν διόδους συνεργασίας με την Υπηρεσία Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου του Βένετο για την επίλυση κοινών προβλημάτων που απασχολούν και τις 2 Περιφέρειες. Κατά την παραμονή τους στην Ιταλία πραγματοποιήθηκαν επαφές και δημιουργήθηκαν δίοδοι συνεργασίας με τους Ιταλούς συναδέλφους τους.

 

Ανθίζει η ελαιοκράμβη στη Θεσσαλία

Μια πολύ καλή χρονιά με τα μέχρι σήμερα δεδομένα περιμένουν οι Θεσσαλοί παραγωγοί ελαιοκράμβης, οι οποίοι μπήκαν ήδη στα χωράφια. Φέτος, παρατηρείται αύξηση στις εκτάσεις σε ποσοστό 10%, ιδιαίτερα στον Νομό Λάρισας. Οι περισσότεροι παραγωγοί βάζουν για δεύτερη χρονιά, σε συνέχεια μιας ικανοποιητικής περσινής χρόνιας που έδωσε αποδόσεις στα 270 κιλά/στρέμμα (μέσος όρος). Οι συνθήκες είναι καλές, ενώ είναι σημαντικό ότι οι παραγωγοί συμβουλεύτηκαν τον γεωπόνο τους και προχώρησαν στις απαραίτητες φροντίδες (έγκαιρη λίπανση, ψεκασμοί για εχθρούς κ.λπ.). Η τιμή που απολαμβάνουν οι παραγωγοί είναι τα 40 λεπτά, ενώ είναι σημαντικό ότι καλύπτεται και ο ΦΠΑ. Σε μια καλή χρονιά, τα φυτά δεν έχουν ιδιαίτερες ανάγκες ως προς την άρδευσή τους. Πολύ σημαντική είναι και η εξέλιξη με τα νέα υβρίδια που επιτρέπουν την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ζιζανίων, κατά την περίοδο Φεβρουαρίου – Μαρτίου».

Χρηματοδότηση για επενδύσεις

σε επιχειρήσεις οινοπαραγωγής

Υπογράφηκε και εστάλη για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Υπουργική Απόφαση, που καθορίζει τη διαδικασία χρηματοδότησης των «Επενδύσεων σε επιχειρήσεις οινοπαραγωγής. Στην απόφαση αυξάνεται το ανώτερο επιλέξιμο ποσό επένδυσης ανά δικαιούχο στα 350.000 ευρώ, έναντι 200.000 ευρώ με την προηγούμενη απόφαση και ως κατώτερο ποσό επένδυσης ανά δικαιούχο ορίζεται το ποσό των 10.000 ευρώ. Διατηρείται το ανώτερο ποσό επένδυσης για συλλογικά σχήματα στα 500.000 ευρώ. Επίσης, καθορίζεται ως σημαντικότερο κριτήριο (συντελεστής βαρύτητας 0,20) για την επιλογή ενός επενδυτικού σχεδίου, η υποβολή του από συλλογικό σχήμα, όπως οργάνωση παραγωγών, ένωση οινοπαραγωγών, διεπαγγελματική οργάνωση ή συνεταιρισμό. Οι ενδιαφερόμενες για χρηματοδότηση επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλουν αίτηση ηλεκτρονικά, μέσω της αντίστοιχης ψηφιακής εφαρμογής που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (www.minagric.gr), από την 1η Ιουλίου έως και την 10η Σεπτεμβρίου κάθε έτους.

Γεωπονικές συμβουλές

Τα πρώτα συμπτώματα ασθενειών και εντόμων στη φιστικιά και στην καρυδιά καταγράφει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους τα πρώτα συμπτώματα της ασθένειας βοτρυοσφαίρια, όπως οι ξηράνσεις φύλλων και οι κηλιδώσεις των καρπών. Οι επαναλαμβανόμενες βροχοπτώσεις, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες της εποχής, ευνοούν την ταχύτατη εξάπλωση της ασθένειας, αλλά και της σεπτορίασης. Συνιστάται άμεσα επαναληπτικός ψεκασμός με ένα εγκεκριμένο μυκητοκτόνο, ενώ οι επεμβάσεις θα πρέπει να συνεχιστούν μέχρι και τον Ιούλιο.

*Έξαρση ασθενειών, όμως, υπάρχει και στην καλλιέργεια της καρυδιάς. Συγκεκριμένα, η πτήση της πρώτης γενιάς της καρπόκαψας βρίσκεται σε εξέλιξη, με τις συλλήψεις να κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα στο μεγαλύτερο τμήμα του δικτύου των φερομονικών παγίδων. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις συνεχίζεται να παρατηρείται υψηλός αριθμός συλλήψεων. Συνιστάται τακτική επιθεώρηση των παγίδων και των καρπών. Σε περίπτωση αυξημένων συλλήψεων ή προσβολών, θα πρέπει να γίνει επαναληπτικός ψεκασμός με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην πλήρη κάλυψη των δέντρων με το ψεκαστικό υγρό.

Μειωμένες τιμές στο γάλα

Τα 38 και 39 λεπτά το κιλό αποτελούν το «ταβάνι» των τιμών που λαμβάνουν το τελευταίο δίμηνο από τις γαλακτοβιομηχανίες οι μεγάλες αγελαδοτροφικές μονάδες, ενώ για τους μικρότερους παραγωγούς τα 35,5 λεπτά το κιλό –ή και χαμηλότερα– αποτελούν όχι την εξαίρεση, αλλά τον κανόνα. Η πτωτική τάση των τιμών αποτυπώνεται και στα επίσημα στοιχεία του ΕΛΓΟ-«Δήμητρα» για τους πρώτους τρεις μήνες του 2019. Σύμφωνα με αυτά, λοιπόν, τον Ιανουάριο, η μέση τιμή ήταν στα 39,30 λεπτά το κιλό, τον Φεβρουάριο στα 39,11 λεπτά το κιλό και τον Μάρτιο είχε υποχωρήσει στα 38,57 λεπτά το κιλό. Αντίστοιχα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Γάλακτος της Κομισιόν, η μέση τιμή στη χώρα μας τον Μάρτιο του 2019 ήταν 38,29 λεπτά/κιλό, χαμηλότερη κατά 1,5% σε σχέση με την τιμή του Φεβρουαρίου και κατά 4% σε σχέση με εκείνη του Μαρτίου 2018.

Δελτίο Καιρού

Σχεδόν αίθριος καιρός σήμερα Παρασκευή, με αυξημένη συννεφιά το μεσημέρι και θερμοκρασία από 20 ως 36 βαθμούς κελσίου. Αύριο Σάββατο και την Κυριακή αυξημένες νεφώσεις, κυρίως τις απογευματινές ώρες που ενδεχομένως να φέρουν βροχές στα ορεινά. Ανεμοι μέχρι 3 μποφόρ. Τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος αναμένουμε βροχές και κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες, ενώ η θερμοκρασία θα υποχωρήσει ως προς τη μέγιστη τιμή στους 32 βαθμούς Κελσίου. Βροχερός θα είναι ο καιρός και τις επόμενες μέρες.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass