Τεράστια η καταστροφή στο Δαμάσι από τη χαλαζόπτωση

* ΝΕΕΣ ΑΥΤΟΨΙΕΣ ΑΠΟ ΓΕΩΠΟΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΕΣ * ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΕΠΟΜΕΝΟΥ ΕΤΟΥΣ * ΖΗΤΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟ 100% ΤΗΣ ΖΗΜΙΑΣ

Δημοσίευση: 15 Ιουν 2019 19:06 | Τελευταία ενημέρωση: 15 Ιουν 2019 19:44

Στις πληγείσες αγροτικές περιοχές του Δαμασίου, σε αμπελώνες και περιβόλια βρέθηκε προχθές κλιμάκιο του Οινοποιείου Τυρνάβου με επικεφαλής τον πρόεδρό του κ. Χρήστο Τσιτσιρίγγο, αρκετές ημέρες μετά το καταστροφικό χαλάζι που έπληξε για πολλοστή φορά την περιοχή.

Τα σημάδια της ζημιάς είναι κάτι παραπάνω από εμφανή, καθώς η καταστροφή είναι τεράστια. Τα τσαμπιά των σταφυλιών δεν έχουν πάνω τους ρόγες, ενώ ήδη φαίνεται και η καταστροφή που υπέστη το αμπέλι ως φυτό, δηλαδή το πρέμνο, από τη σφοδρή χαλαζόπτωση.

Η υπεύθυνη γεωπόνος του Οινοποιείου κ. Ζαϊρα Παπαφίγκου διαπίστωσε κι εκείνη το μέγεθος της καταστροφής. Παράλληλα το Τμήμα Γεωπονίας του Οινοποιείου Τυρνάβου εξέδωσε ανακοίνωση με οδηγίες προς τους αμπελουργούς – μέλη για το τι πρέπει να κάνουν ώστε να προστατευτούν τα αμπέλια από διάφορες ασθένειες και ειδικότερα τα αμπέλια που έχουν πληγεί.

Μιλώντας στην «Ε» ο πρόεδρος του Οινοποιείου κ. Χρήστος Τσιτσιρίγγος τόνισε: «Επισκεφθήκαμε για άλλη μια φορά χαλαζοχτυπημένα αμπέλια μελών του Οινοποιείου στην περιοχή Δαμασίου. Πραγματικά στις συγκεκριμένες περιοχές η ζημιά που έγινε είναι 100% στο σταφύλι, ενώ έχει πληγεί και ο κορμός. Αυτό σημαίνει ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο φετινό αλλά θα επηρεάσει και την παραγωγή και του επόμενου έτους.

Ήδη με την παρουσία των γεωπόνων του ΕΛΓΑ αμέσως μετά τη χαλαζόπτωση έκανα μια πρόταση προς τον ΕΛΓΑ και την πολιτική του προϊσταμένη αρχή, δηλαδή το αρμόδιο Υπουργείο, να δοθεί σε εκείνους τους αμπελοκαλλιεργητές αλλά και σε άλλους παραγωγούς που η παραγωγή τους υπέστη ζημιά στο 100% μία εφάπαξ προκαταβολή από την αποζημίωση που θα είναι να πάρουν, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους, να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τρίτους αλλά και να μπορέσουν να βγάλουν ως οικογενειάρχες με αξιοπρέπεια τη χρονιά».

Στην επίσκεψη παρευρέθηκαν επίσης o πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δαμασίου κ. Μανώλης Λούτσος και Απόστολος Γκανάς, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δαμασίου κ. Γιάννης Γκανάς και Αλκιβιάδης Μπάμπαλης, ο αντιπρόεδρος, ο γραμματέας και ο ταμίας του Οινοποιείου κ. Απόστολος Ευαγγελόπουλος, Απόστολος Γκαλμπούρης και Δανιήλ Νάκας.

ΟΔΗΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Εν τω μεταξύ ανακοίνωση με οδηγίες εξέδωσε το Γεωπονικό Τμήμα του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου όπου σημειώνεται ότι εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικρατούν τις τελευταίες μέρες με βροχοπτώσεις και υψηλά ποσοστά υγρασίας, διαπιστώθηκε έναρξη μολύσματος ωιδίου και περονόσπορου. Συνίσταται οι παραγωγοί να ξεφυλλίσουν τα αμπέλια τους έτσι ώστε να αερίζονται για να αποφύγουν τις μολύνσεις από φυτοπαθογόνους μύκητες οι οποίοι ευνοούνται από τις θερμοκρασίες που επικρατούν.

- ΩΙΔΙΟ: Παρακαλούνται οι παραγωγοί να ελέγξουν τα αμπελοτεμάχια για τυχόν προσβολές και να ψεκάσουν. Η προστασία των σταφυλιών από τον µύκητα αυτήν την περίοδο θεωρείται επιβεβληµένη. Συνιστάται άµεσα σχολαστικός ψεκασµός µε ένα κατάλληλο και εγκεκριµένο µυκητοκτόνο προσέχοντας να γίνεται πλήρης κάλυψη του φυλλώματος και κυρίως των σταφυλιών με το ψεκαστικό διάλυμα. Η ένταση της ασθένειας µειώνεται µε µία σειρά καλλιεργητικών µέτρων, όπως τα θερινά κλαδέµατα, τα οποία διευκολύνουν τον αερισµό και την έκθεση στο φως, των σταφυλιών.

- ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ: Παρακαλούνται οι παραγωγοί να ελέγξουν τα αμπελοτεμάχια για τυχόν προσβολές και να ψεκάσουν. Συστήνεται άµεσα η προστασία των σταφυλιών και της τρυφερής βλάστησης, µε ένα κατάλληλο και εγκεκριµένο µυκητοκτόνο. Καλλιεργητικά µέτρα που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αέρα στον αµπελώνα και συντελούν στο ταχύτερο στέγνωµα των φυτών από τη βροχή ή τη δροσιά, συµβάλλουν καθοριστικά στον περιορισµό της ασθένειας.

- ΕΥΔΕΜΙΔΑ: Είναι σε εξέλιξη η πτήση της δεύτερης γενιάς. Η δεύτερη γενιά της ευδεμίδας είναι σε εξέλιξη με πληθυσμούς που κατά τόπους είναι ιδιαίτερα υψηλοί. Συστήνεται στους παραγωγούς η συνέχιση της προστασίας των σταφυλιών από την ευδεμίδα με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο εντομοκτόνο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η πλήρης και μέχρις απορροής κάλυψη των σταφυλιών με το ψεκαστικό διάλυμα. Σε αυτό βοηθά το σωστό ξεφύλλισμα.

- ΒΟΤΡΥΤΗΣ: Συστήνεται άµεσα προστασία των νεαρών σταφυλιών µε τη χρήση ενός κατάλληλου και εγκεκριµένου σκευάσµατος. Τα καλλιεργητικά µέτρα που περιορίζουν τη σοβαρότητα της ασθένειας, έχουν να κάνουν κυρίως µε τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αέρα στον αµπελώνα και το ταχύτερο στέγνωµα των φυτών από τη βροχή ή τη δροσιά. Τέτοια µέτρα είναι τα κατάλληλα θερινά κλαδέµατα, η καταστροφή των ζιζανίων, η αποστράγγιση του εδάφους και ο περιορισµός της αζωτούχου λίπανσης που οδηγεί σε υπερβολική και ευπρόσβλητη βλάστηση.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass