Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Καμένες» ενισχύσεις σε αγρότες από φωτιές σε σιτοκαλαμιές

ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΑΠΕΥΘΥΝΟΥΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ, ΟΠΕΚΕΠΕ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Δημοσίευση: 16 Ιουν 2019 22:10
Από καύση σιτοκαλαμιών ξεκίνησε η φωτιά στο Πολυδάμειο Φαρσάλων τον Ιούνιο του 2014 καίγοντας χιλιάδες στρέμματα, ποιμνιοστάσια, ενώ απείλησε κατοικημένες περιοχές και τη ζωή πυροσβεστών Από καύση σιτοκαλαμιών ξεκίνησε η φωτιά στο Πολυδάμειο Φαρσάλων τον Ιούνιο του 2014 καίγοντας χιλιάδες στρέμματα, ποιμνιοστάσια, ενώ απείλησε κατοικημένες περιοχές και τη ζωή πυροσβεστών

Στον συντονισμό των δράσεών τους, προκειμένου να περιορισθούν οι περιπτώσεις παράνομης καύσης σιτοκαλαμιών, προχωρούν Πυροσβεστική Υπηρεσία, ΟΠΕΚΕΠΕ και Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας ενόψει και της ολοκλήρωσης του αλωνισμού των δημητριακών στην περιοχή.

Σε σύσκεψη που έγινε πρόσφατα με πρωτοβουλία του διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας, Χρ. Σπαθούλα και τη συμμετοχή του προϊστάμενου της Διεύθυνσης του ΟΠΕΚΕΠΕ Θεσσαλίας – Στ. Ελλάδας, Αθαν. Βαλιώτη και του διευθυντή Αγροτικής Ανάπτυξης Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, Παν. Καλφούντζου τονίσθηκε η ανάγκη δράσεων προληπτικού χαρακτήρα με αφορμή και την επικίνδυνη και βλαπτική για το περιβάλλον, κακή συνήθεια μερίδας αγροτών να προχωρούν στην αυθαίρετη καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, κυρίως σιτοκαλαμιών.

Στο ίδιο πλαίσιο είναι ενταγμένη η συνεργασία, τα τελευταία χρόνια, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος συνδέοντας την καύση σιτοκαλαμιών με τις επιδοτήσεις που λαμβάνουν αγρότες μέσω του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», τον ερχόμενο Οκτώβριο για 150 Λαρισαίους θα γίνει ο συμψηφισμός των επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ με το πρόστιμο 3% που θα τους επιβληθεί καθώς σύμφωνα με διαπιστώσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρισας η φωτιά σε σιτοκαλαμιές ξεκίνησε από το δικό τους αγρόκτημα. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως με βάση λοιπόν και σχετική εγκύκλιο, οι 150 Λαρισαίοι θα βρούνε «καμένες» τις ενισχύσεις στον τραπεζικό τους λογαριασμό, μετά τον συμψηφισμό. Ποσό παρακράτησης που μεγαλώνει εάν διαπιστωθεί η επανάληψη του φαινομένου.

Η εγκύκλιος για τη σύνδεση των Ενισχύσεων με τις παράνομες φωτιές στις σιτοκαλαμιές βρίσκεται από καιρό σε γνώση του αγροτικού κόσμου και με τον συμψηφισμό στις επιδοτήσεις θα επιβεβαιωθεί ότι η απόφαση να ελεγχθεί το πρόβλημα, γίνεται και πράξη.

ΑΔΕΙΑ ΚΑΥΣΗΣ

Με αφορμή τη σύσκεψη ο κ. Καλφούντζος μιλώντας στην «Ε» τονίζει με έμφαση την άποψη της επιστημονικής κοινότητας πως «η καύση των σιτοκαλαμιών πρέπει να αποφεύγεται καθώς τα υπολείμματα των καλλιεργειών εμπλουτίζουν το έδαφος, προστατεύουν από τη διάβρωση ενώ η μη καύση προστατεύει τελικά και το περιβάλλον».

«Κινδυνεύουμε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, ερημοποιημένα εδάφη» υπογραμμίζει ο κ. Καλφούντζος που παραπέμπει στους κώδικες ορθής γεωργικής πρακτικής «που επίσης απαγορεύουν την καύση». Διευκρινίζοντας ότι για να δοθεί άδεια ελεγχόμενης καύσης υπολειμμάτων καλλιεργειών από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, θα πρέπει να προηγηθεί άδεια από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και αυτό θα συμβεί «μόνο στην περίπτωση που κάποιος επιστημονικός φορέας, όπως ένα Πανεπιστήμιο ή ένα ερευνητικό κέντρο όπως το "Μπενάκειο Ιδρυμα" για παράδειγμα, μετά από έρευνα συστήσει καύση με σκοπό την καταπολέμηση κάποιας ασθένειας» καταλήγει ο κ. Καλφούντζος απευθύνοντας για μία ακόμη φορά «έκκληση στους αγρότες να εγκαταλείψουν την πρακτική της καύσης που παρατηρείται μόνο στη χώρα μας» όπως χαρακτηριστικά λέει.

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ

Στη διαδικασία σύνδεσης των επιδοτήσεων που λαμβάνουν αγρότες με τις παραβάσεις στη διαχείριση υπολειμμάτων καλλιεργειών αναφέρεται και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας του ΟΠΕΚΕ, Αθαν. Βαλιώτης μιλώντας στην «Ε».

Σημειώνοντας ότι «θα εφαρμοσθεί η νομοθεσία» και «οι αγρότες θα υποστούν τις σχετικές κυρώσεις». Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ στο τέλος του χρόνου θα προχωρήσει στον συμψηφισμό των αγροτικών επιδοτήσεων και των προστίμων που θα τους επιβληθούν μετά από αναφορές της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρισας, στη συγκεκριμένη περίπτωση ότι δηλαδή, από δικά τους αγροτεμάχια εκδηλώθηκαν φωτιές σε σιτοκαλαμιές. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», ανάλογα πρόστιμα αναμένεται να επιβληθούν φέτος σε 150 Λαρισαίους αγρότες.

ΠΡΟΛΗΨΗ

 Η σύσκεψη αφορούσε «στη συνεργασία των εμπλεκομένων υπηρεσιών με σκοπό την πρόληψη» σημειώνει στην «Ε» ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας, Χρ. Σπαθούλας τονίζοντας απευθυνόμενος στους αγρότες πως «δεν θα δώσουμε άδειες καύσης χωρίς την έγκριση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας» παραπέμποντας επίσης στις συστάσεις της επιστημονικής κοινότητας για την ορθή αξιοποίηση των υπολειμμάτων καλλιεργειών.

Υπενθυμίζεται πως απώτερος σκοπός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είναι η ελαχιστοποίηση των περιστατικών εκδήλωσης εστιών πυρκαγιάς. Αφού μέχρι σήμερα έχει παρατηρηθεί πως οι εστίες, στις περιπτώσεις που εκτιμάται ότι προκαλούνται από ανθρώπινες παρεμβάσεις, εκδηλώνονται ημέρες με ισχυρούς ανέμους, νυχτερινές ώρες κ.λπ. με τις φωτιές να προσλαμβάνουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Μάλιστα για να αποφεύγεται ο εντοπισμός των εμπρηστών, είναι γνωστό πως οι εστίες εκδηλώνονται σε γειτονικά αγροτεμάχια καθώς η φωτιά λόγω των ανέμων εξαπλώνεται γρήγορα.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Η έκταση του προβλήματος της καύσης των σιτοκαλαμιών αποδεικνύεται και από τα στατιστικά στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρισας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεσσαλίας. Οπου το 2015 για παράδειγμα στον νομό Λάρισας εκδηλώθηκαν 688 φωτιές από 1.139 συνολικά στη Θεσσαλία.

Από τις φωτιές αυτές στον νομό Λάρισας κάηκαν 30.765 στρέμματα (από 37.591 στη Θεσσαλία) δασών, δασικών εκτάσεων, αλσυλίων, χορτολιβαδικών εκτάσεων, γεωργικών εκτάσεων, υπολειμμάτων καλλιεργειών κ.λπ. Από τα 30.765 αυτά στρέμματα στον νομό Λάρισας, τα 27.421 στρέμματα αφορούσαν σε σιτοκαλαμιές.

 

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Gallery άρθρου