ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΕΦΟΔΙΑ

Δημοσίευση: 18 Ιουν 2019 22:00

Σε επιφυλακή για τον δάκο η Περιφέρεια

Σε ετοιμότητα παραμένει ο υπηρεσιακός μηχανισμός του Τμήματος Φυτοπροστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας προκειμένου να αντιμετωπίσει –αν χρειαστεί- εγκαίρως το πρόβλημα του δάκου στα ελαιόδεντρα, το οποίο πέρυσι προσέβαλε τον καρπό και μείωσε τις ποσότητες λαδιού.

Σε συνδυασμό μάλιστα και με άλλα αίτια, όπως η προσβολή από πυρηνοτρύτη και απότομα μεγάλα ποτίσματα λόγω ζέστης, οι απώλειες σε ποιότητα και ποσότητα ήταν σημαντικές. Φέτος η δέσμευση του ΥΠΑΑΤ ότι «θα ξεκινήσουν έγκαιρα οι σχετικές διαδικασίες για την έγκαιρη έναρξη της δακοκτονίας» τηρήθηκαν στο έπακρο κι όλα είναι έτοιμα. Μόνο που φέτος η καλλιέργεια είναι όψιμη κατά 15 μέρες, καθώς λόγω καιρικών συνθηκών την άνοιξη η ανθοφορία και η καρπόδεση πήγε πίσω, οπότε οι ψεκασμοί, αν χρειαστεί, θα γίνουν στο τέλος του μήνα. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του Τμήματος Φυτοπροστασίας της ΠΕ Λάρισας κ. Δημ. Σταυρίδη «η Υπηρεσία εγκαίρως έχει τοποθετήσει παγίδες σε όλο το δίκτυο της Περιφέρειας και η κατάσταση χαρακτηρίζεται ελεγχόμενη και μη ανησυχητική. Ήδη τα προβλεπόμενα κονδύλια έχουν κατανεμηθεί στους νομούς Μαγνησίας και Λάρισας, έχουν ήδη προσληφθεί εποχικοί 3 γεωπόνοι που θα εποπτεύσουν τη διαδικασία, ενώ αναμένεται τις επόμενες μέρες το αποτέλεσμα του συμβατικού ελέγχου για τους εργολάβους που θα αναλάβουν το έργο». Η εκτίμηση των γεωπόνων είναι ότι φέτος το πρόβλημα του δάκου θα είναι περιορισμένο, αφού τον χειμώνα σημειώθηκαν χαμηλές θερμοκρασίες (μέχρι και -12 βαθμοί σε ορισμένες περιοχές).

Θετικά μηνύματα για μελισσοκόμους

Μετά τον άστατο καιρό της άνοιξης που δημιούργησε πολλά προβλήματα στην επικονίαση και ιδιαίτερα στην ανθοφορία της αμυγδαλιάς και της ακακίας, με σημαντικές απώλειες σε μελισσοσμήνη, οι πρόσφατες καιρικές συνθήκες χαμογέλασαν στους μελισσοκόμους του κάμπου. Όσο ο καιρός κρατά και δεν έχουμε ισχυρές καταιγίδες, τόσο το έργο των μελισσοκόμων γίνεται εύκολο, ενώ τα πρώτα μηνύματα του τρύγου είναι ενθαρρυντικά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λάρισας, κ. Κώστα Καλαπούτη, «προ ημερών ολοκληρώθηκε η συλλογή γύρης στο παλιούρι, με θετικά αποτελέσματα, αφού δημιουργήθηκαν ομαλά οι παραφυάδες σε μικρά μελίσσια (αδύνατα σε πληθυσμούς). Στις καστανιές οι μέλισσες άρχισαν να δουλεύουν επίσης αποτελεσματικά, καλλιεργώντας πολλές προσδοκίες στους παραγωγούς. Αξιόλογες μελιττοεκρήξεις σημειώνονται ήδη και στις βελανιδιές (δρυς) του ορεινού όγκου της Θεσσαλίας, προς ικανοποίηση των παραγωγών. Σε λίγες μέρες οι μελισσοκυψέλες θα μεταφερθούν και στις φλαμουριές στα δάση, ενώ προς το τέλος του μήνα θα αρχίσουν να λαμβάνουν μηνύματα (από τις ζυγαριές) στα έλατα, τα οποία δίνουν και τις μεγαλύτερες ποσότητες μελιού στη Θεσσαλία. Για τον Αύγουστο και ανάλογα τις καιρικές συνθήκες τοποθετείται η μετακίνηση των Θεσσαλών μελισσοκόμων στην Εύβοια για την αξιοποίηση της γύρης από τα πεύκα.

Βολές νέων αγροτών κατά του ΕΦΚΑ

Στο έντονο πρόβλημα με τη φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση των νέων αγροτών που παραμένει αναφέρεται με ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών, παρά τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης στη συνάντηση του Απριλίου.

Σύμφωνα με την ΠΕΝΑ «πολλοί νέοι αγρότες που έχουν ξεκινήσει την αγροτική δραστηριότητα από το 2014, ακόμα δεν έχουν λάβει τις απαραίτητες βεβαιώσεις από τον ΕΦΚΑ, μολονότι έχουν υποβάλει τις αντίστοιχες αιτήσεις μήνες ή χρόνια πριν. Όσοι ξεκίνησαν να συμπληρώνουν τη φορολογική τους δήλωση φέτος βρίσκονται αντιμέτωποι με άνιση μεταχείριση. Χάνουν το αφορολόγητο και τα προνόμια που έπρεπε να έχουν ως αγρότες, αφού ο ασφαλιστικός φορέας δεν έχει διεκπεραιώσει τις αντίστοιχες αιτήσεις. Όπως είχε παραδεχτεί ο υπουργός αυτό οφείλεται σε έλλειψη προσωπικού ή άλλους λόγους σχετικούς με την αναποτελεσματικότητα της κρατικής μηχανής. Όμως τη νύφη καλούνται να την πληρώσουν οι νέοι αγρότες. Γιατί; Τι φταίνε αυτοί; Γιατί να πληρώσουν στην πράξη την αδράνεια της κρατικής μηχανής; Ακόμα και αυτοί που έχουν ενταχθεί στο μέτρο της πρώτης εγκατάστασης νέων γεωργών του ΥΠΑΑΤ, δηλαδή είναι επαγγελματίες αγρότες με την έγκριση του κράτους δεν μπορούν να βρουν το δίκιο τους.

Και η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών καταλήγει: Καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να πράξει τα αυτονόητα. Προειδοποιούμε ότι θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα, εάν δεν επιλυθεί το πρόβλημα που δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό εις βάρος των νέων αγροτών. Καλούμε όσους νέους αγρότες έχουν το πρόβλημα να καθυστερήσουν όσο μπορούν την υποβολή της δήλωσής τους, δίνοντας χρόνο στην κυβέρνηση να λύσει το πρόβλημα. Συνάδελφοι μείνετε συντονισμένοι στον ιστότοπο www.neoiagrotes.eu και τη σελίδα της ΠΕΝΑ στο facebook, διότι θα ακολουθήσει νομική διαδικασία, εφόσον δεν λυθεί το πρόβλημα.

Εκπνέει η προθεσμία για δηλώσεις ΟΣΔΕ

Αν και σήμερα Τρίτη 18 Ιουνίου εκπνέει η προθεσμία υποβολής της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης 2019, εκτιμάται ότι μέχρι την Τετάρτη 12 Ιουνίου περίπου 65.200 αιτήσεις δεν είχαν καν υποβληθεί στο σύστημα. Το σύστημα θα κλείσει οριστικά για τις εμπρόθεσμες αιτήσεις στις 12.00 μ. κι από αύριο Τετάρτη και μέχρι τις 15 Ιουλίου θα παραλαμβάνονται αιτήσεις με ποινή καθυστέρησης ανά εργάσιμη μέρα, 1% επί του ποσού ενίσχυσης που θα είχε δικαίωμα να λάβει ο παραγωγός, και 3% για όσους λάβουν δικαιώματα ενίσχυσης από το Εθνικό Απόθεμα για πρώτη φορά το 2019. Μετά τις 15/7/2019 οι αιτήσεις θα θεωρούνται απαράδεκτες και δεν θα πληρώνονται. Το εντυπωσιακό είναι ότι σχεδόν 10.000 δηλώσεις εμφανίζονται ανοιχτές και υπό επεξεργασία στο σύστημα, γεγονός που ερμηνεύεται με μαζική οριστικοποίηση στο παρά πέντε της λήξης της προθεσμίας.

Έρχονται βροχές

Ευχές να μην ανοίξουν πολύ οι ουρανοί και οι βροχές να είναι μικρής διάρκειας και να μην εξελιχθούν σε ισχυρές καταιγίδες, ώστε να είναι ευεργετικές και όχι καταστροφικές, ανταλλάσσουν τις τελευταίως ώρες οι παραγωγοί, καθώς μια σειρά από αγροτικά προϊόντα –κυρίως δημητριακά- βρίσκονται στη φάση της συγκομιδής. Σήμερα Τρίτη, ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος με λίγες τοπικές συννεφιές, που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς. Η θερμοκρασία σε πτώση (30 έως 32 βαθμούς Κελσίου). Την Τετάρτη ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος με λίγες τοπικές συννεφιές, που τις θερμές ώρες της ημέρας θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές κυρίως στις δυτικές περιοχές. Η θερμοκρασία αμετάβλητη.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass