Αυτοψία στις χαλαζόπληκτες περιοχές

ΑΝΤΙΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Η ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΧΩΡΑΦΙΑ *«ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΠΑΡΧΑΙΩΜΕΝΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΛΓΑ» ΔΗΛΩΣΕ Ο ΒΑΣ. ΚΟΚΚΑΛΗΣ

Δημοσίευση: 19 Ιουν 2019 22:00
Ο υφυπ. Αγρ. Ανάπτυξης Βασ. Κόκκαλης με κλιμάκια του ΕΛΓΑ και της Περιφέρειας Θεσσαλίας επισκέφθηκε χθες τις χαλαζόπληκτες περιοχές των Φαρσάλων Ο υφυπ. Αγρ. Ανάπτυξης Βασ. Κόκκαλης με κλιμάκια του ΕΛΓΑ και της Περιφέρειας Θεσσαλίας επισκέφθηκε χθες τις χαλαζόπληκτες περιοχές των Φαρσάλων

Τις πληγείσες περιοχές του Δήμου Φαρσάλων από την έντονη χαλαζόπτωση επισκέφθηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Κόκκαλης συνοδευόμενος από κλιμάκιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αποτελούμενο από τον αντιπεριφερειάρχη Απ. Μπίλλη, τον περιφερειακό σύμβουλο Κ. Δεσπόπουλο, από τον προϊστάμενο του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Λάρισας Μ. Λιόντο, τον τμηματάρχη εφαρμογών του ΕΛΓΑ Κ. Τσιάμπα και τους επόπτες Γ. Σαμαρά και Β. Σπανό.

Οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ είχαν την ευκαιρία να κάνουν μια πρώτη γενική εκτίμηση για τις ζημιές που υπέστησαν από την έντονη χαλαζόπτωση οι καλλιέργειες στην περιοχή.

Κατά την επίσκεψη και αυτοψία του υφυπουργού κ. Βασίλη Κόκκαλη και του κλιμακίου του ΕΛΓΑ στις πληγείσες περιοχές από χαλάζι του Δήμου Φαρσάλων (Δ.Δ. Αγ. Γεώργιος, Κατωχώρι, Σταυρός), οι παραγωγοί εξέφρασαν την αγανάκτησή τους και τον προβληματισμό τους για το μέλλον και ζήτησαν άμεσες, δίκαιες και εξατομικευμένες εκτιμήσεις, από έμπειρο προσωπικό του ΕΛΓΑ. Οι αρμόδιοι του ΕΛΓΑ δήλωσαν ότι από σήμερα Τετάρτη ξεκινούν οι δηλώσεις ζημιάς των αγρών που επλήγησαν από το χαλάζι και υποσχέθηκαν άμεσες εκτιμήσεις ζητώντας από τους παραγωγούς να συνεχίσουν να καλλιεργούν κανονικά τα χωράφια τους. Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση των παραγωγών, οι οποίοι δήλωσαν ότι σε πάρα πολλά χωράφια η ζημιά είναι μη αναστρέψιμη και δεν υπάρχει λόγος περαιτέρω συνέχισης της καλλιέργειας, καθώς θα συνεχίσει να ανεβάζει το κοστολόγιο της παραγωγής (λιπάσματα, φυτοφάρμακα) σε μια καλλιέργεια, χωρίς αντάλλαγμα, χρεώνοντας τους παραγωγούς ακόμα περισσότερο. Ζήτησαν σε αυτά τα χωράφια να αποζημιωθούν 100% και να σταματήσουν τις οποιεσδήποτε καλλιεργητικές φροντίδες. Επίσης, οι παραγωγοί εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους για το μη αποτελεσματικό σύστημα αντι-χαλαζικής προστασίας του ΕΛΓΑ και ζήτησαν τη βελτίωσή του ή την αντικατάστασή του με κάποιο αποτελεσματικότερο.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλης Κόκκαλης, αφού άκουσε προσεκτικά τους αγρότες και συνομίλησε μαζί τους, καθώς τους γεωπόνους της περιοχής, στο τέλος της επίσκεψης βλέποντας τις πληγείσες περιοχές δήλωσε στην "Ε" το εξής: "Επισκεφθήκαμε σήμερα τις πληγείσες περιοχές. Πάντα είμαστε δίπλα στους αγρότες που χτυπιούνται από τα καιρικά φαινόμενα. Άμεσες και δίκαιες εκτιμήσεις είναι αυτό που μπορούμε να υποσχεθούμε τη δεδομένη χρονική στιγμή, βέβαια υπάρχουν και καλλιέργειες, οι οποίες είναι αδύνατο από ό,τι είδαμε να συνεχίσουν. Θα το διαπιστώσει και ο ΕΛΓΑ με τις σχετικές εκτιμήσεις τις επόμενες ημέρες και εφόσον το διαπιστώσει, θα προβούμε στις δέουσες ενέργειες. Να θυμίσουμε ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ είναι από το 1950 και από πέρυσι ξεκίνησε η διαδικασία αλλαγής του. Την επόμενη χρονιά θα μιλάμε για άλλο κανονισμό».

Ο κ. Κόκκαλης πρόσθεσε ότι οι εκτιμήσεις θα έχουν ολοκληρωθεί πριν το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, ενώ οι πληρωμές των αποζημιώσεων θα γίνουν πριν το τέλος του τρέχοντος έτους.

Επιπρόσθετα, σημείωσε πως κατόπιν επικοινωνίας με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Κουρεμπέ, αποφασίστηκε – λόγω της προεκλογικής περιόδου - να ενεργοποιηθεί το σχετικό άρθρο που προβλέπει να προσληφθεί άμεσα εποχικό προσωπικό στον ΕΛΓΑ Λάρισας, για να ολοκληρωθούν απρόσκοπτα οι εκτιμήσεις.

Οι παραγωγοί που επλήγησαν από το χαλάζι μπορούν να απευθύνονται στους ανταποκριτές ΕΛΓΑ του Δήμου, εντός 15 ημερών από την ημερομηνία της ζημιάς, δηλώνοντας τις πληγείσες περιοχές.

Στην επίσκεψη επίσης παρευρέθηκαν ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου, ο αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας κ. Κώστας Τύμπας, ο πρ. δήμαρχος Λαρισσαίων κ. Κώστας Τζανακούλης και ο αντιπρόεδρος της Π.Ε.Ν.Α. Κ. Νίκος Παυλονάσιος.

ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ

Για άλλη μια φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα άνοιξαν οι ουρανοί στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τυρνάβου. Αυτή τη φορά επλήγησαν καλλιέργειες στην αγροτική περιοχή «Αμάρι» Τυρνάβου, όταν χθες στις 6 το απόγευμα και πάνω από μισή ώρα την περιοχή έπληξε έντονη ανεμοθύελλα με καταρρακτώδη βροχή και χαλαζόπτωση. Την ίδια ώρα η πόλη του Τυρνάβου δέχτηκε μεγάλο φορτίο νερών της βροχής και δυνατού ανέμου.

Μιλώντας χθες βράδυ στην «Ε» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου κ. Στέλιος Τσικριτσής σημείωσε ότι: «Δυστυχώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την ευρύτερη περιοχή του Τύρναβου δεν περιλάμβαναν μόνο την πολύ έντονη βροχή με ισχυρό αέρα αλλά είχαμε και χαλαζόπτωση σε συγκεκριμένο σημείο στην περιοχή «Αμάρι» όπως μας ενημέρωσαν συνάδελφοί μας και διαπιστώσαμε τάχιστα όταν επισκεφτήκαμε την περιοχή ενώ ελπίζουμε να μην έπληξε άλλες περιοχές».

Άμεσα χθες ο κ. Τσικριτσής επικοινώνησε με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ κ. Μιχάλη Λιόντο και του εξέθεσε την νέα ζημιά που έπληξε τους παραγωγούς του Δήμου Τύρναβου ενώ πήρε την διαβεβαίωση ότι άμεσα θα μεριμνήσει ο Οργανισμός και από σήμερα Τετάρτη οι παραγωγοί μπορούν να ξεκινήσουν δηλώσεις ζημιάς.

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Γ. Γκαντέλου

ΝΕΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ

Και χθες, λίγο πριν τις 6 το απόγευμα, ξέσπασε έντονη βροχόπτωση στο σύνορο των δύο Δήμων Φαρσάλων και Κιλελέρ, δυτικά της επαρχίας Φαρσάλων στο χωριό Υπέρεια αλλά και στο Ψυχικό του Δήμου Κιλελέρ. Tο βουνό που χωρίζει τις δύο περιοχές, κατέβασε αρκετό νερό, με αποτέλεσμα να προκληθούν προβλήματα στην επαρχιακή οδό που συνδέει τα δύο χωριά αλλά και τους δύο δήμους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass