Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 21 Ιουν 2019 22:00

Πληρωμές

Οι συνδεδεμένες ενισχύσεις για τους κτηνοτρόφους με ειδικά δικαιώματα και τα de minimis για αχλάδια, μανταρίνια, καπνό, αλιείς και επιτραπέζια σταφύλια, που τοποθετούνται το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα, απασχολούν την ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ, η οποία και λόγω των εθνικών εκλογών θα πρέπει να έχει διεκπεραιώσει τις υποχρεώσεις της μέχρι την άλλη εβδομάδα, όπως απαιτείται από τον κοινοτικό κανονισμό. Δύσκολα θα υπάρξει πληρωμή των παλιών εξισωτικών (2013-14), με τους κτηνοτρόφους να έχουν απολέσει τις όποιες ελπίδες τους είχαν καλλιεργηθεί.

 

Ζημιές

Η αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού του ΕΛΓΑ και επικαιροποίησης του Κανονισμού βρέθηκε και πάλι στο προσκήνιο, κυρίως από υποψήφιους βουλευτές, με αφορμή και τις ζημιές που σημειώθηκαν στις καλλιέργειες, κυρίως σε βαμβάκι και βιομηχανική ντομάτα. Όλοι συμφωνούν ότι χρήζει αλλαγής ο Κανονισμός και πως οι αποζημιώσεις πρέπει να καταβληθούν εγκαίρως. Σίγουρα θα είναι βασική προτεραιότητα της νέας ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, αν και σχετικές δεσμεύσεις υπήρξαν και στο παρελθόν.

Να σημειωθεί πως ολική καταστροφή υπήρξε και σε καλλιεργητή νόμιμης, βιομηχανικής κάνναβης στην περιοχή της Καλαμπάκας. Περίπου 40 στρέμματα καταστράφηκαν ολοσχερώς κατά τη διάρκεια της σφοδρής χαλαζόπτωσης και δυστυχώς παρότι η καλλιέργειά της είναι νόμιμη, ο ίδιος ο νόμος δεν προβλέπει ακόμη την αποζημίωση σε τέτοιες περιπτώσεις.

 

Επένδυση στο Δαμάσι

Η εταιρεία Ποτοποιία Πλωμαρίου - Ισίδωρος Αρβανίτης βρίσκεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα πίσω από την επένδυση ύψους 2,6 εκατ. ευρώ στο Δαμάσι της Λάρισας, η οποία αφορά στην κατασκευή και λειτουργία αποσταγματοποιείου στην περιοχή. Όπως είναι γνωστό το πράσινο φως για την υλοποίηση μιας εκ των μεγαλύτερων επενδύσεων στον χώρο του πρωτογενούς τομέα στην ευρύτερη περιοχή του Δαμασίου, δόθηκε εν τέλει από την Τράπεζα της Ελλάδας την προηγούμενη Πέμπτη. Καθοριστική υπήρξε η συμβολή του υφυπουργού Β. Κόκκαλη για τη διευθέτηση της οφειλής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δαμασίου προς την τέως Αγροτική Τράπεζα, με διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων 1,6 εκατ. ευρώ και πληρωμή του ποσού των 250.000 ευρώ, δηλαδή του αρχικού κεφαλαίου από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό. Οι αξιοποιήσιμες εκτάσεις ανέρχονται σε 7 έως 9 χιλιάδες στρέμματα και οι νέες θέσεις εργασίας σε περίπου 80 άτομα.

 

Πρόγραμμα συλλογής κενών συσκευασιών

από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας ενημερώνει τους παραγωγούς και το ευρύτερο κοινό για την έναρξη του νέου πιλοτικού Προγράμματος Διαχείρισης Κενών Συσκευασιών Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων στην Π.Ε. Λάρισας, το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας με τον Ελληνικό Σύνδεσμο Φυτοπροστασίας (Ε.ΣΥ.Φ.), τους Δήμους της Π.Ε. Λάρισας, τον Γεωπονικό Σύλλογο Λάρισας και την Ένωση Καταστηματαρχών Γεωργικών Φαρμάκων της Π.Ε. Λάρισας. Η συλλογή των κενών συσκευασιών θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα: ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ: 21 Ιουνίου, ΔΗΜΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ: 26 Ιουνίου, ΔΗΜΟΣ ΚΙΛΕΛΕΡ: 9, 10 και 11 Ιουλίου, ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ: 24 Ιουνίου, ΔΗΜΟΣ ΤΕΜΠΩΝ: 1 Ιουλίου, ΔΗΜΟΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ: 27 Ιουνίου. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την Υπηρεσία στα τηλέφωνα 2413-511119 (κ. Σταυρίδη) και 2413-511143 (κα Τριανταφύλλου), 2413-511181 (κα. Εξάρχου) και στους γεωπόνους των γεωτεχνικών υπηρεσιών των Δήμων.

 

Εγκαταλείπουν το ρεβίθι στον κάμπο.

Στρέφονται στο ξερό φασόλι

Οι μειωμένες τιμές που επικράτησαν την προηγούμενη χρονιά, αλλά και τα μεγάλα αποθέματα που υπάρχουν στις αποθήκες, οδήγησαν πολλούς θεσσαλούς παραγωγούς να εγκαταλείψουν ή τουλάχιστον να μειώσουν τα καλλιεργούμενα στρέμματα σε ποσοστό ακόμη και 60% με 70%. Οι αλωνισμοί αναμένονται τέλος Ιουνίου, αρχές Ιουλίου, με τις πρώτες γεωπονικές εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι η ποιότητα αναμένεται καλή. «Δυστυχώς όμως η ποιότητα δεν επιβραβεύεται» όπως δηλώνουν Λαρισαίοι αγρότες, που αναγκάστηκαν πέρυσι μπροστά στον κίνδυνο η παραγωγή τους να μείνει απούλητη να πουλήσουν όσο όσο. Όπερ σημαίνει ακόμη και 60 λεπτά/κιλό. Να σημειωθεί ότι στην ποικιλία «Αμοργός» πέρυσι οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν κινήθηκαν στα 80λ/κιλό, ενώ στην ξένη ποικιλία «Μακαρένα» η τιμή υποχώρησε από το 1,30 ευρώ/κιλό στα 80-90 λεπτά/κιλό. Αρκετοί από τους παραγωγούς ρεβιθιού, σε συνεννόηση με εμπόρους του κάμπου θυσίασαν το ρεβίθι κι έσπειραν στη θέση του ξερό φασόλι, το οποίο η αγορά φαίνεται να επιζητά περισσότερο. Έτσι παρατηρείται μια αύξηση της καλλιέργειας κατά 30-40%, ενώ οι προσδοκίες για τις τιμές είναι ότι φέτος θα αυξηθούν από 1,10 ευρώ/κιλό, σε 1,30 ευρώ/κιλό. Να σημειωθεί πως η συγκομιδή του προϊόντος θα ξεκινήσει τέλος Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου, με τους παραγωγούς να ελπίζουν πως θα βοηθήσει ο καιρός μέχρι τότε.

 

Άνοδος θερμοκρασίας

Τέλος στον άστατο καιρό και ευκαιρία για απολογισμό των ζημιών που σημειώθηκαν τις προηγούμενες μέρες στις καλλιέργειες. Σήμερα Παρασκευή ο καιρός θα είναι καλός και η θερμοκρασία από 20 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Το Σάββατο ο υδράργυρος θα ανέβει στους 36 βαθμούς και την Κυριακή στους 38 βαθμούς, αν και το μεσημέρι θα υπάρξει αυξημένη συννεφιά. Από Δευτέρα πτώση της θερμοκρασίας (στους 34 βαθμούς), αλλά πάντα αίθριος καιρός.

 

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass